Gå direkt till Nyheten (Sandra Dahlgren möter Ulrika Malmesved
– Jag vill inte att andra ska må så illa som jag gjorde)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 28 maj 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Sandra Dahlgren möter Ulrika Malmesved
– Jag vill inte att andra ska må så illa som jag gjorde

Publicerad torsdag, 13 november 2014, 08:30 av Redaktionen

ma-bra-lopUlrika Malmesved brinner för att jobba med andra människors välbefinnande. Samtidigt är hon väl medveten om att hon först och främst måste ta hand om sig själv.
– Förr gjorde jag precis tvärtom och tillslut gick jag in i väggen säger hon i mötet med Sandra Dahlgren. Höga krav och prestationsångest gjorde att Ulrika Malmesved drabbades av utmattningssyndrom.

Vägen tillbaka blev både lång och tuff.  För ett par år sedan öppnade hon Måbrarummet med fokus på stresshantering och välbefinnande.

– Jag vill inte att människor ska behöva må så dåligt som jag gjorde. Om jag hade stannat upp i tid, så hade vägen tillbaka inte blivit lika lång. Tar man hand om sig själv orkar man även ta hand om andra.

Ohållbar situation

Men att stanna upp och acceptera att man lever i en ohållbar livssituation är inte alltid så enkelt. Det vet Ulrika av egen erfarenhet. Det tog flera år innan hon vågade erkänna för sig själv hur dåligt hon mådde och hur allvarlig situationen faktiskt var.

ma-bra-aUlrika har även planer på att hålla föreläsningar för att nå ut till så många som möjligt. 2. Att sova, äta rätt och motionera är viktigt för att må bra, betonar Ulrika. 3. Ulrika vill få oss att sätta hälsan i första rummet. 4. Som egen företagare har Ulrika möjlighet att styra över sin arbetstid.

På den tiden jobbade Ulrika som slöjdlärare på grundskolan. Hon hade höga krav på sig själv och kände sig ofta otillräcklig. Ulrika slog dövörat till när någon påpekade att hon borde göra något åt situationen.

– Det var mycket påtryckningar från min familj och mina kollegor. Jag var nästan ständigt trött, ledsen och extremt ljudkänslig. Efter mycket kämpande blev det väggen för mig. Det var egentligen inte något fel på mitt arbete utan det var de krav jag ställde på mig själv som gjorde att jag mådde dåligt.

När pressen blev allt för stor gick det verkligen upp för Ulrika att hon var tvungen att ändra livsstil.

Hon berättar vidare att hon aldrig någonsin kommer att bli den människan hon en gång var.

– Det är inte hållbart. Därför gäller det att komma till en punkt i livet där man vill ha en förändring.

Viktigt med återhämtning

Trots att det är flera år sedan Ulrika drabbades av utmattning har hon fortfarande stort behov av lugn och återhämtning. Varje dag under lunchtid gör hon avslappningsövningar för att hämta nya krafter. Hon jobbar också med mental träning.

– Vad som är återhämtning ser olika ut för olika människor. Det viktigaste är att man tar bort bitar som tar energi och i stället väljer att fylla på med sådant som ger kraft. För egen del försöker jag till exempel gå i skogen varje dag.

Ulrika betonar att det inte är farligt att stressa under korta perioder. Det är när återhämtningen uteblir som det är farligt. Hon påpekar också att stress inte alls behöver handla om att man har fullt upp rent praktiskt.

– Stressen kan sitta i huvudet; man har helt enkelt fullt upp i hjärnan.  Man kan ju sitta i soffan och se avslappnad ut utan att vara det.

Fick en dröm

Under tiden som Ulrika var sjukskriven blev hon allt mer intresserad av välbefinnande. Hon började låna böcker på biblioteket om hälsa och mental träning. I början lånade hon bara en bok i taget, eftersom hon var alldeles för trött för att orka läsa mer än så. Men snart blev lånekvittona längre och längre.

– Så länge jag kan minnas har jag varit intresserad av friskvård. Redan i min ungdom gick jag en utbildning i klassisk massage. Jag var också ledare i Friskis & Svettis. Ulrika började drömma om att ha ett jobb där hon kunde styra sin arbetstid, känna ett lugn, tända ljus och träffa en kund i taget. Med den drömmen i bakhuvudet började Ulrika så småningom en utbildning i taktil massage. Hon utbildade sig även till certifierad Stress- och Friskvårdsterapeut.

– Jag gjorde allt i min egen takt och tog ett steg i taget.

Startade eget

År 2012 fick Ulrika ett arbete som jobbcoach. Under den perioden kom hon fram till att hon ville starta något eget för att kunna hjälpa andra som mår dåligt och känner stress. Hon avsatte en dag i veckan till behandlingar i taktil massage. Kunderna blev fler och fler och Ulrika kände att det blev ohållbart att ha två jobb.

– Det jag jobbar med idag är min grej, så det var ett enkelt val för mig.  Jag brinner så för det jag gör och det känns som att de jobbiga åren ändå lett till något bra. Det passar mig utmärkt att vara egen företagare och på så vis själv kunna styra min arbetsdag.

ma-bra-stillebenUlrika vill få oss att sätta hälsan i första rummet.

Det är med lätta steg som Ulrika går till Måbrarummet i Lidbeckska huset. Två trappor upp öppnar hon dörren till ett rum med vita väggar och inredningsdetaljer i naturgrönt. Det märks att Ulrika lagt ner mycket tid för att ge rummet en känsla av lugn.

– Häromdagen när jag skulle tända ett ljus blev jag så glad när jag tänkte på att jag faktiskt förverkligat min dröm. Det blev så konkret för mig.

Ger verktyg

Med orden: ”Ta hand om dig. Du är värd att må bra. Din hälsa i första rummet.” leds kunderna in i Måbrarummet. – Det är en slogan jag skapat, som på ett bra sätt sammanfattar min verksamhet. Utöver massagebehandlingar kan man boka individuell hälsovägledning. Ulrika vill ge sina kunder verktyg att må bättre. Hon har även planer på att börja föreläsa inom stresshantering.

– Det är många som enbart kommer hit för att få massage, men det känns bra att jag även kan ge människor stöd och hjälp att se nya lösningar för att minska stressen i vardagen. Vi kan inte påverka allt som händer i livet, men vi kan påverka hur vi hanterar det.