Gå direkt till Nyheten (Polisen hittade otillåten fil)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 18 september 2019
 1. Dagens namn:
 2. Orvar
 3. I morgon:
 4. Fredrika

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Polisen hittade otillåten fil

Publicerad tisdag, 21 oktober 2014, 09:44 av Redaktionen

Polismyndigheten i Västra Götaland anmäler sig själv till Internutredningen (IU) efter att en fil med personuppgifter har upptäckts. Uppgiftssamlingen kan misstänkas vara otillåten.Det skriver Polisen i ett pressmeddelande i dag.

Filen upptäcktes i samband med att Sin (Säkerhets- och integritetskyddsnämnden) ställde en fråga till Polismyndigheten i Västra Götaland om innehållet. Polismyndigheten upprättade under måndagen en anmälan till internutredningsenheten där vi anmäler oss själva. Utredningen kommer att ledas av en åklagare. – Vi ser allvarligt på detta och vill därför att en granskning görs under ledning av åklagare, säger länspolismästare Klas Friberg.

Rutinmässig fråga Det var i samband med att en riskanalys inför en avvisning skulle göras av Kuten (kriminalunderrättelsetjänsten) i Västra Götaland ställdes i december 2012 den rutinmässiga frågan till andra polismyndigheter om de hade uppgifter som kunde vara av intresse.

Myndigheten fick då bland annat en fil från en annan polismyndighet med cirka 180 namn. Medarbetaren som tog emot filen trodde att den hade raderats, men det står nu klart att den inte blev raderad utan finns kvar på en av våra servrar.

Ingen brottslig handling Eftersom filen är upprättad av annan myndighet kan vi i dag inte säga av vilka skäl den skapades. Så som det ser ut verkar personer ha namngivits för att de har varit aktiva i samband med polisens verkställigheter av avvisade. – Uppgifterna i filen är vaga. Det förefaller inte finnas uppgifter om någon brottslig handling eller förberedelse till något brottsligt. Det kan givetvis finnas lagliga skäl för att upprätta den, men jag kan i dag inte se vilka det skulle vara, säger Klas Friberg.

En kommentar på “Polisen hittade otillåten fil”

 1. Viking skriver:

  Ett så allvarligt brott måste väl ändå skyndsamt utredas.
  Minst 20 poliser måste omedelbart ta tag i detta så att dom slipper vara ute på stan och konfronteras med slödder och drägg!

Kommentarerna är stängda