Gå direkt till Nyheten (Höjd beredskap mot ebola)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Måndag 24 februari 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Höjd beredskap mot ebola

Publicerad måndag, 13 oktober 2014, 13:39 av Redaktionen

Skaraborgs Sjukhus har en god beredskap för att ta emot misstänkta fall av ebolasmittade personer.
-Vi har aldrig haft en högre säkerhetsnivå, säger Thomas Wahlberg, verksamhetschef för infektionskliniken.

Den numera världskända virussjukdomen ebola är oerhört smittsam. Om det skulle bli aktuellt för Skaraborgs Sjukhus att ta emot en patient som misstänks bära på viruset, så har personalen vid infektionskliniken fått en omfattande utbildning om hur sjukdomen smittar och hur man skyddar sig.

Det skriver Skaraborgs Sjukhus i en information.

-Sjukdomen har en hög dödlighet, så vi gör allt för att skydda personalen. Skyddsutrustningen är noggrant utvald, bland annat ska man ha dubbla handskar, plastförkläden över en specialrock, ansiktsmask och ett visir, säger Thomas Wahlberg.

Han tillägger:
-Det är väldigt viktigt att personalen tar på och av utrustningen på rätt sätt. Det får inte fallera, varje moment är viktigt. Vid ett misstänkt fall av ebolavirus ser de strikt upplagda rutinerna ut så här:

• Patienten ska inte transporteras in i eller genom sjukhuset utan det finns 18 isoleringsrum vid infektionskliniken i Skövde varav 12 med ingång direkt från parkeringen.

• Proverna som tas på patienten skickas till ett särskilt skyddsklassat säkerhetslaboratorium i Stockholm.

• Om det visar sig att en patient bär på ebolavirus ska hen transporteras till en specialbyggd enhet i Linköping.

-Får vi in ett fall som kan misstänkas bära på ebolavirus måste vi vara noggranna och säkerhetsmedvetna tills vi vet exakt vad det handlar om. Vi har fått bra instruktioner och rekommendationer från Socialstyrelsen, så det känns som att vi är bra rustade, säger Thomas Wahlberg.

Smittskydd Västra Götaland har informerat vårdcentralerna i Skaraborg om hur de ska agera vid ett mistsänkt fall av ebolavirus. Även ambulansverksamheten har kunskap om vilka rutiner som ska följas.

Ebola är det virus som orsakar ebolafeber, som är en blödarfeber med hög dödlighet.
Ebolavirus kan smitta människor och djur via blod och kroppsvätskor och måste handhas på de laboratorier som har den högsta skyddsklassen, skyddsklass 4.
Under 2014 tog spridningen av viruset fart i Västafrika, främst i Liberia, Sierra Leone och Guinea. De första dokumenterade fallen av ebolafeber hos människor noterades i Zaire 1976 och fick namnet efter floden Ebola.