Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Sanning eller konsekvens?)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 20 januari 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Sanning eller konsekvens?

Publicerad fredag, 26 september 2014, 12:30 av Björn Smitterberg

ikon_bjoerns2Många frågar redaktören om det här med att promenera.
Jo, redaktören gillar att promenera. Men känner atmosfär, man träffar människor, man ser saker. Dessutom är det oftast allt för nära att använda bil i jobbet i Lidköpings tätort.
Redaktören rekommenderar långa promenader. Räkna inte kilometer, räkna intryck. Det är bra för huvet, som får tid att sortera saker och lägga problem och krav på rätt hylla.
Därmed har redaktören lämnat ett bidrag till lördagens stora folkhälsosatsning i Lidköping.

En av veckans största händelser har varit att de båda höghusen (med Lidköpingsmått mätt) tagits i bruk i Drömstaden.
Samma dag var det för övrigt kommunstyrelsemöte. På det mötet skulle diskuteras planer för villabebyggelse vid Sjölunda. Då uppstod en delikat situation.
När de båda alliansföreträdarna Kent Folkesson (C) och Bertil Jonsson (M) skulle berätta om sin inställning till Sjölundabebyggelsen visade man irritation mot att man tvingats ta bort en del av planerna vid vattnet. Enligt planen skall man nämligen spara natur så det går att gå upp och ned till badstranden.
Men, om man nu vill vandra längs stranden? Inte bara gå fram och tillbaka till vattenkanten?
– Det finns så många stränder kring Vänern, blev svaret. Förresten kan man komma förbi i alla fall.
I nästa mening kom Drömstan på tal.
– Vi som fick se de nya höga husens högsta plan vet att man inte behöver bygga vid vattnet – man får utsikt ändå.
Det sista kanske som stöd för ett motstånd mot att skapa Hamnstaden.
Detta skulle kunna tolkas som att vissa stränder är viktigare än andra, sjöutsikt kan skapas med höga hus – så man ser över träden. Redaktören kan intyga att hyresgästerna i de nya husen i flera fall har fin utsikt. Men ytterst få har utsikt över Kinneviken från sina bostäder. Och när det blir byggt vid Framnäshamnen – då finns inte mycket kvar av utsikten.
Sanning eller konsekvens? Är det så att stränder i tätorten ska sparas, medan markägare utanför stan skall få exploatera? Visst finns det mycket strand i Lidköping – men hur mycket är tillgänglig för en fotvandrare?

Gotland är det län där privatpersoner överklagar bygglov och byggplaner mest.
Nu kan man tro att gotlänningarna är gnidna. Men så är det inte. Det är personer som har det riktigt gott ställt som skapat ett boende med drömläge som plötsligt får konkurrens av någon annan med ännu bättre gott ställt som anser sig ha ännu bättre rätt till utsikten. För nästan alla överklagande handlar om utsikt. Anar redaktören inte vissa tendenser även på Kållandsö i denna riktning?

Vilken väg ska E20 ta?
Det känns som om man vilken dag som helst byter färdriktning och låter E20 bli en väg som går mellan Göteborg och Jönköping för att fortsätta på E4 till Stockholm.
Det är helt klart oroande att socialdemokratiska politiker i Lidköping uttalar sin tveksamhet till projektet att låta nuvarande E20 verkligen bli fyrfilig. Kjell Hedvall i onsdags frågan om sin tveksamhet men sa bara: Vi får väl se…

Många goda historier om barn finns. Bengt BG Gustavsson har hittat en fin:

Olle satt utanför livsmedelsaffären och grät.
Då kom en tant fram till Olle och frågade vad som var fel.
Olle svarade:
– Jag köpte ett paket med kex och det står ”Öppna här” – Men jag vill öppna hemma! Snyfft ..

/God Helg.