Gå direkt till Nyheten (Studie av bensår)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Tisdag 21 januari 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Studie av bensår

Publicerad torsdag, 25 september 2014, 13:51 av Redaktionen

bensar_privfotoSvårläkta bensår är ett stort och delvis dolt sjukvårdsproblem som orsakar mycket lidande för patienten. Nu har överläkare Alexandra Forssgren vid Skaraborgs Sjukhus startat en stor studie som ska kartlägga hur utbrett problemet med bensår är i Skaraborg.

-Syftet med studien är en kvalitetssäkring av nuvarande vård, och underlag för vidareutveckling av omhändertagandet av bensårspatienter, säger Alexandra Forssgren.

bensar_privfotoAlexandra Forssgren och patienten Nisse Jonsson.

– Under sex veckor ska vi registrera alla bensårspatienter inom all sjukvård i Skaraborg. Det gör vi för att få ett underlag för hur utbrett problemet med bensår är idag och för att hitta nya möjligheter för att förbättra bensårsvården. Liknande studier gjordes 1988 och 2002. För tolv år sedan kunde man konstatera att tack vare de stora insatser som gjorts – inrättandet av Bensårscentrum (1999) vid Skaraborgs Sjukhus, utvecklingsprogram och utbildning inom primärvården – så hade antalet fall av bensår minskat med 23 procent.

-Vi hoppas naturligtvis att trenden har hållit i sig och . Den här gången kommer vi att titta lite extra på multipelt sjuka patienter, alltså de med flera sjukdomar samt mäta livskvalité, berättar Alexandra Forssgren. Vid den förra studien undersöktes 621 patienter. Troligen kan det bli tal omkring 500 den här gången varav cirka hälften kommer att erbjudas att genomgå undersökningar.

– Pressmeddelande. Foto: Peter Johansson/Bild och Media