Gå direkt till Nyheten (I dag fest – i morgon inflyttning i Drömstans höga hus)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 05 augusti 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

I dag fest – i morgon inflyttning i Drömstans höga hus

Publicerad onsdag, 24 september 2014, 13:54 av Björn Smitterberg

dreamannaanderssonbNej, det är ingen som har lägenhet på nionde våningarna i de båda höghus (Drömstan Twin Tower) som i dag invigdes. Det var stor glädje, för beställaren KAB i Göteborg och dess ägare syskonparet Anna och Johan Andersson, för byggarna som fått använda så bra material och fått bygga ett hus med hög säkerhet. Och så för Lidköpings kommun som är den stora hyresgästen.

54 lägenheter fördelat på sju våningar i vardera huset har det blivit.

Entreplan men sällskapsutrymmen, matsalar, öppna väggar för att se ut. Och så finns här distriktssköterska, hemtjänst och kontorslokaler för Vård & Omsorg.

dreamlekplats_140924

Ovanpå finns sju våningsplan med lägenheter – plan 2-8. Nionde planet har samlingslokaler för hyresgästerna, i det ena en bastu, i det andra en hobbylokal och så finns övernattningsrum för besökande släktingar. Men framför allt finns stora altaner med utsikt mot vattnet. Den gamla lekplatsen har ersatts av en ny som bl a inbjuder de lite större barnen till idrottsaktiviteter.

Lägenheterna har olika storlekar, tvåor och treor. I hushållet skall åtminstone en ha fyllt 70 år. Genom att följa det kravet har statligabidrag kommit bygget till del. I fyra år ska det vara så – men risken att regeln sätts på undantag sedan är liten.

– Vi har snabbt fått alla lägenheter uthyrda, och till flera lägenheter är det kö, säger Drömstans platschef Ann-Britt Johansson.

dreamannaandersson_140924

Anna Andersson berättade att hon och hennes bror är tredje generationen som äger fastighetsbolaget – och att de höga husen i Drömstan är företagets första nybygge på cirka 40 år. Det var många att hälsa på – och handen sträcktes fram till alla.

Sven-Ove Andersson är chef för förvaltningen Vård & Omsorg i Lidköpings kommun. Han berättade att just Ann-Britt Johansson varit en stark motor i projektet.

– Ann-Britt var snabbt framme och sa att man nog kunde hjälpa till att få fram lägenheter för äldre. Så började vi skissa på ett projekt som innebar en påbyggnad på de befintliga husen med en våning – men så ändrades allt när man kom på att det fanns mark kvar att bygga på.

I morgon börjar alltså de första hyresgästerna flytta in i lägenheterna. Ju högre man bor desto högre hyra. Lite marknadsanpassning av priserna finns alltså.

I de båda nya husen finns 54 lägenheter. Tidigare finns i de cirka 30 huskropparna 598 lägenheter som Drömstan har. Dessutom finns ett par fastigheter som är en hyresgästförening.

dreaminvign_140924

KAB Fastigheter AB i Göteborg äger Drömstan. Företaget har satsat en hel del på att skapa bättre boende miljö sedan det tog över. KAB Fastigheter AB ägs och drivs av syskonen Anna och Johan Andersson. Det är dom som hjälps åt att klippa bandet på bilden. Ett 50-tal gäster fanns på plats.

En av gästerna var kommunalrådet Kjell Hedvall. Han berättade att Drömstan haft en viktig historia när det gäller flyktingmottagande. Och många av de 700 som flydde från Bosnien och hamnade i Lidköping är bosatta i detta område. Och har även givit upphov till ett parti i Bosnigen: Dreamcity.

dreamhedvall_140924– Alla vet att jag vill att vi ska ha flera höga hus i Lidköping, sa Kjell Hedvall vid invigningen.

dreamstadsarkSigvard Däversjö, stadsarkitekt i Lidköping, förklarade för Lidköpingsnytt att det inte finns något hinder för höga hus i Lidköping. Det är just den äldre delen av centrum som är ett undantag – i övrigt är höga hus inga problem.
– Men man ska komma ihåg att höga hus ställer högre krav på säkerhet – bl a för brand.

Text och Foto: Björn Smitterberg. Bilderna är klickbara till större format. Bilderna får inte kopieras eller länkas till andra medier utan tillstånd

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
JorgenSocialliberal
Gäst
JorgenSocialliberal
24 september, 2014 03:58

Stadsarkitekt?? Har vi den tjänsten i kommunen? Det var ju kul att få se. Vi är ju vana vid att stadsarkitekten är färgstarka personer. Kanske bli så nu också?