Gå direkt till Nyheten (Stort intresse för filmen om Vänerfiske:
– Det bästa som gjorts om Vänerfiske)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 september 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Stort intresse för filmen om Vänerfiske:
– Det bästa som gjorts om Vänerfiske

Publicerad Monday, 22 September 2014, 13:43 av Redaktionen

När Anette Lycke Lundberg skulle visa sin film på Folkans Lilla salong i söndags formligen vällde det in med intresserade. Faktiskt så många att en andra visning ges kommande söndag. Det är en dokumentär där bild, fakta och verklighet förenas på ett konstnärligt sätt i ett lugnt berättartempo, vilket understryks genom att kameran dröjer kvar några sekunder extra framför allt då de tre huvudpersonerna berättar och kommenterar.

Det här är också en skildring av ett specifikt arbete, för den oinvigde finns det mycket att berikas av om redskap, fångstsätt, fiskslagen och deras egenskaper samt årstidernas inverkan på arbetet.

Sedan är det ju också en film som visar upp vårt mäktiga innanhav Vänern – en skatt som vi här boende är lite hemmablinda för.

Så tillkommer ju också lite folklig kulturhistoria främst genom Georg Johansson, 84 år, som ger sin syn på fisket på ett rättframt, mustigt språk utan hänsyn till konvenansen i såväl tal som synsätt.

1980 fanns 200 yrkesfiskare i Vänern numera är det 65.

Bo Gunnar Blom och Boris Åström, är de två andra fiskarena som är med i filmen och vilka bedriver arbetet med större båtar. Den senare och yngste ger sin syn på framtiden för Vänerfisket som borde väcka oss närboende till funderingar kring våra matvanor – får vi be om mer rökt lake och stekt sil – båda delikatesser i världsklass.

vanerfiske_20140921_8701

Anette Lycke Lundbergs 75 minuter långa ”mellan bleke och storm” är det bästa som hittills har gjorts om Vänerfiske och vad allt det innebär.