Gå direkt till Nyheten (Debatt: Organiserat tiggeri är en myt)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 28 november 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Organiserat tiggeri är en myt

Publicerad lördag, 09 augusti 2014, 11:51 av - Inskickat material

debatt-insikon– Tiggeriet är för olönsamt för att bedrivas organiserat ag någon som sedan tar pengarna. Det konstaterade regeringens utredare häromdagen i olika nyhetsmedier.
Eva-Karin Berglund i Det Hållbara Alternativet skriver i en debattartikel att det är dags att slå hål på myten om organiserat tiggeri.

Dags att slå hål på myten om organiserade tiggarligor!

Gång på gång dyker det upp, i samtal på stan, i grupper eller inlägg på facebook: ”Ge inte tiggarna några pengar, de får ändå inte behålla dem. Det är någon rik knös som tar alla deras pengar och själva får de knappt någon mat.” ”Och inte nog med det”, tillägger någon annan, ”har ni inte sett att de både röker som borstspindare, har mobiltelefoner och en BMW parkerad bakom hörnet! Nej, det går ingen nöd på dem, behåll du dina välförtjänta pengar för dig själv. Vi i lilla Lidköping kan minsann inte försörja hela jordens befolkning.”

Orsaken till detta resonemang är, i mina ögon, en trångsynthet som förmodligen har sin grund i människans naturliga förvar inför något de räds eller känner sig oroade inför. Något de till fullo inte kan förstå och/eller hantera.  Ett sätt att få stopp på det dåliga samvetet som gnager varje gång de ser den tiggare. För tro det eller ej, medmänsklighet är ett grundläggande mänskligt drag som en del tror sig ha undgått, men just detta beteende att skylla på bossar som tvingar folk att tigga är just orsakat av det medfödda mänskliga draget av medmänsklighet.

En annan orsak till denna myt är en enda polismans uttalande i Skövdenyheterna: ”Han stickar inte under stol med att många tiggare utnyttjas av ligor som gör stora vinster.
Därför ger han aldrig pengar.
- Även om det finns tiggare som åkt på eget initiativ så finns minst lika många ligor och organiserade grupper som har kört hit folk. De släpper ut fem sex stycken att tigga och samlar sedan in pengarna.”

Denne polisman är ensam, så vitt jag har kunnat se och förstå, inom poliskåren att uttala sig på detta sätt om tiggarna i Lidköping och närliggande städer. Detta uttalande har han inte stöd för bland Sveriges övriga poliskår.

Alla har vi sett tiggare i storstäderna men vad har hänt nu? Nu poppar de upp över allt i lilla Lidköping. Självklart ligger det något skumt bakom det hela. Självklart måste det vara så som ryktet säger. Bussar går som skottspolar fram och tillbaka, från framför allt Rumänien, till vårt lilla Lidköping, fullastade med kriminella tiggare.

Att vara tiggare är i sig inget brott och de som befinner sig i vår stad är inte här på grund av att de tycker att det är så himla roligt och trevligt att tigga i just Lidköping. De är här för att de inte har något val. Om de tigger i sitt hemland råkar de riktigt illa ut.

Jag skulle vilja påstå att ingen människa lämnar sitt land frivilligt för att åka till ett annat land och tigga. De gör detta då de inte ser någon annan utväg.  Det koster på att lämna familj – kanske även sina barn – släkt och vänner bakom sig. Detta är en absolut sista utväg ur svältens klor.

Några kritiserar att de har mobiltelefoner och då ställer jag frågan: Om du är orolig över vad som händer dina nära och kära i ditt hemland som du av nöd har varit tvungen att lämna, vad är då viktigast för dig? Att få ett ordentligt mål mat varje dag, eller att kunna hålla kontakten med dina barn, dina föräldrar och andra släktingar och vänner i hemlandet? Personligen skulle jag försöka tigga ihop så pass mycket pengar att jag kunde hålla kontakten med mina nära och kära om jag så blev tvungen att svälta på kuppen.

För cirka hundrafemtio år sedan hamnade Sveriges befolkning i samma dilemma. Skördarna slog fel och folket svalt. Många människor såg ingen annan utväg än att sälja sitt lilla torp, om de nu hade något, och ta båten till Amerika. Orättvisor och tragiska situationer för mänskligheten har alltid funnits och kommer förmodligen alltid att finnas, det är bara områdena som växlar. Men du kan, genom att visa lite medmänsklighet, underlätta något för dessa människor i nöd.

Jag vill, här och nu slå hål på myten som florerar i Lidköping och i övriga Sverige. Det finns inga belägg för organiserat tiggeri. De som tigger lider och om du har något hjärta i kroppen låter du rädslan för det okända ge vika och behandlar dessa människor med den respekt varje medmänniska har rätt till. Ge dem en nick, säg hej och om du har några kronor i plånboken, så varför inte lägga dem i deras kaffemugg av papp. Jag kan garantera att de flesta av er kommer att känna er mer tillfreds genom denna lilla gest än vad ni gör när ni ser på dessa människor som något som katten släpat in. Hur svårt kan det vara att visa lite medmänsklighet, hur svårt kan det vara att avvara några kronor och ge en annan människa en liten stund av medmänsklighet, uppmärksamhet och bekräftelse.

Och… jag säger om… om det nu skulle vara så att det trots allt skulle finnas en organisation bakom… ja, då blir det än mer angeläget att visa dessa människor medmänsklighet genom en positiv mänsklig kontakt. För om det är så att det, mot alla rapporter, trots allt skulle förekomma organiserad brottslighet, ja, då lider dessa människor än mer än bara genom fattigdom, då har de även förlorat sin frihet.

Senast i dag såg jag ett inlägg på facebook, och jag vet inte vilket i ordningen, där man späder på myten om organiserat tiggeri. När det gäller organiserat tiggeri säger poliskåren, överlag i Sverige, att den organisation som finns är skapad av tiggarna själva. Det finns ingen boss men man hjälper varandra, vilket inte är så konstigt. Människor i nöd har en vilja att hjälpa andra människor i nöd. Men människor som redan lever gott verkar ha mycket svårt för denna tanke och vilja till att visa lite medmänsklighet.

Det handlar heller inte bara om vuxna tiggare, det handlar om barn. Barn som lider. Lidköping borde föregå med gott exempel och hitta lösningar för dessa barn, enligt FN:s barnkonvention. Dessa barn vistas i vår stad och i ett medmänskligt samhälle borde vi sörja för dessa.

Peter Enell, kriminalinspektör vid Citypolisen säger:
– Jag har inte sett något tecken på att någon skulle vara tvingad att tigga eller att det finns en stor chef.”

I detta får han medhåll av andra poliser. Den enda jag har läst om som tycker annorlunda är just polisen som uttalade sig i Skövdenyheterna.

Slutligen, att visa medmänsklighet kostar så lite men ger så mycket, både för givaren och mottagaren.

– Eva-Karin Berglund

52 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
9969
Gäst
9969
9 augusti, 2014 12:50

Tur att det finns experter som talar om för oss hur det verkligen ligger till.

maserati42
Gäst
maserati42
9 augusti, 2014 02:16

Varför ser man inga tiggare i Tyskland Frankrike Belgien Holland?

Agne Gustafsson
Gäst
Agne Gustafsson
9 augusti, 2014 04:26
Svarar  maserati42

Något fel på frågeställningen, ”maserati42″……såg tyvärr många tiggare i såväl Paris nyligen, som i södra Tyskland för ett tag sedan. Tyvärr, säger jag, eftersom det är trist att konstatera hur ojämlikt vårt och andra samhällen är i grunden. Slaveriet är ju det absoluta beviset på ojämlikhet, men även detta tvingas vi se i bl.a. trafficking. Om tiggeriet är organiserat eller ej, har för mig en underordnad betydelse då det i båda fallen belyser mänsklig nöd och en brist på allas möjlighet till delaktighet. Kanske måste vi orka ställa frågan vad man måste göra för att förebygga mänsklig nöd? Tror inte det går att förbjuda nöd, lika lite som vi kan förbjuda krig eller folkförflyttningar över tid. Detta visar historien, med all önskvärd tydlighet. Därför har vi att välja attityd. Motstånd och fientlighet å ena sidan, eller att delta i arbetet med att ”bygga” solidariskt efter vår förmåga. Mitt val är lätt, om ej problemfritt. Men jag kan lätt inse att en annan väg leder helt fel.

Eva-Karin Berglund
Gäst
9 augusti, 2014 08:25

Jag håller helt och hållet med dig, Agne. Det som gör mig så ont är att, inte nog med att dessa tiggare är människor i nöd, de blir också illa behandlade och bespottade. Lite medmänsklighet och förståelse kan vi gott ge dessa människor och samtidigt, precis som du säger, jobba för en förändring, vilket vi är överens om, inte är det lättaste.

Zeduce
Gäst
Zeduce
12 augusti, 2014 08:37

Inte alla som klickar ”like” på sitt eget inlägg ;)

Agne Gustafsson
Gäst
Agne Gustafsson
12 augusti, 2014 03:57
Svarar  Zeduce

Nej det stämmer. Lite genant att råka klicka när jag skulle se vilka som uttryckt sitt gillande……. (fast jag brukar gilla det jag själv skriver…)

Zeduce
Gäst
Zeduce
12 augusti, 2014 04:23

Haha ja det kan du ju ha rätt i =)

JorgenSocialliberal
Gäst
JorgenSocialliberal
9 augusti, 2014 03:29

Jag väljer nog att tro på polisen i Skara, som arbetat i Rumänien. Att stå i svensk polisuniform och ljuga, i en tidningsartikel, vore nog inte så klokt.

Så tyvärr, håller bara med dig om att det är tragiskt och fruktansvärt synd om tiggarna! Där är vi helt överens!

Johan Lundberg
Gäst
9 augusti, 2014 10:51

Jörgen: Så du tror på Adrian Lucaci som uttalar sig som privatperson, även om han är polis, hellre än att tro på Kjell Fasth, kriminalinspektör i Borås som uttalar som representant för polisen i Borås i samma ärende. Du tror mer på Adrian Lucaci än du tror på Claes Haglund, projektledare på Stadsmissionens center för EU-migranter, Crossroads i Göteborg som uttalade sig i samma artikel i GT som Kjell Fasth?

Jag kan samla ihop många fler som uttalat sig i motsats till Adrian Lucaci om du vill. Det kallas konfirmeringsbias när klammrar sig fast vid enstaka exempel som stämmer överens med sin världsbild, medan man blundar för många fler som säger emot den.

Sen tror inte jag heller att Adrian Lucaci står och ljuger, men jag tror att han uttalar sig efter sina subjektiva erfarenheter och drar slutsatser efter det som nödvändigt vis inte är sanna, precis som Ove gjort.

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
10 augusti, 2014 10:07

Vilka osanna subjektiva erfarenheter har jag gett uttryck för här i kommentarena Johan? Jag har återgett vad jag själv sett, ingenting annat!

Johan Lundberg
Gäst
11 augusti, 2014 10:11

Genom att dra slutsatsen att bilen du sett är en ”servicebil” låter det i mina öron som att du drar slutsatsen att det är en organiserad brottslighet bakom tiggeriet. Ber om ursäkt om jag övertolkat ditt inlägg.

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
11 augusti, 2014 01:24

Inte alls, men mannen i bilen skötte helt klart markservicen då han först var hos tiggaren vid Lidl för att därefter gå till den som satt vid Coop. Har inte med någon brottslighet att göra överhuvudtaget.

JorgenSocialliberal
Gäst
JorgenSocialliberal
11 augusti, 2014 08:01

Hur menar du att Adrian Lucaci uttalar sig subjektivt?

Han har ju tjänstgjort som svensk polis i Rumänien. Tror nog hans uttalande är grundad i mycket kunskap från den tiden.

Johan Lundberg
Gäst
12 augusti, 2014 04:35

Och det är själva definitionen av subjektiva åsikter, när man baserar dem på vad man själv upplevt utan någon objektiv dokumentation eller djupare undersökningar.

Alla försök till objektiva observationer och officiella undersökningar från journalister och myndigheter visar att de inte kan hitta någon organiserad brottslighet bakom tiggarna.

Men du väljer att lyssna på Adrian Lucaci.

FolkBengt
Gäst
FolkBengt
11 augusti, 2014 11:10

Nej, jag tror mycket mer på en politiskt korrekt polisinspektör.. Vi kan annars kolla med Erik Ullenhag. Eller så kan vi ju läsa aftonbladet.. Eller så kan vi se på svt..eller lyssna på ekot..eller expo..eller..

rödgrönrebell
Gäst
rödgrönrebell
12 augusti, 2014 09:16
Svarar  FolkBengt

SVT, Ekot och den där polisen existerar ju i alla fall. Till skillnad från din ihopfantiserade ”Rumän” som du hänvisade till ovan…

FolkBengt
Gäst
FolkBengt
12 augusti, 2014 02:46

Bra inställning där.. Att utgå från att folk ljuger, är det nåt du brukar göra eller gäller det bara när dom har fel åsikter?

rödgrönrebell
Gäst
rödgrönrebell
12 augusti, 2014 06:45
Svarar  FolkBengt

Nej då, men ibland syns det på lång väg när någon inte är trovärdig.

FolkBengt
Gäst
FolkBengt
12 augusti, 2014 07:39

Ok.

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
9 augusti, 2014 03:46

Synd att rubriken är så felaktig. Att tiggeriet är organiserat har jag själv sett med egna ögon. Tog kort på ”servicebilen” också vid Lidl. Däremot betvivlar jag inte att tiggarna verkligen är fattiga och utsatta och behöver hjälp. Att förbjuda tiggeriet löser ju inga problem. Blir ju enbart att sopa problemet under mattan. Var väl i Frankrike som man förbjöd folk att sova under broarna. Löste ju inte problemet med fattigdom men man ”slapp” se att problemet fanns. Fattigdomen var fortsatt lika hög.

Johan Lundberg
Gäst
9 augusti, 2014 11:05

Problemet med den här diskussionen är att när man pratar om ”organiserat tiggeri” så menar man oftast inte att en grupp åker i samma bil, vilket väl är ganska självklart eftersom vi pratar om mycket fattiga människor, att de skulle ha råd med varsin bil eller ha råd att betala Västtrafiks bussbiljetter är bisarrt. I begreppet organiserat avses att det ligger ”organiserad brottslighet” bakom tiggarna, och det är också det som jag tror Eva-Karin avser om du läser artikeln.

Snälla sluta kalla det ”servicebil” och spä på ryktet om organiserad brottslighet. Eller var det en fet man med skinnjacka och guldkejda runt halsen som körde? ;)

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
10 augusti, 2014 09:50

Exakt, ”servicebil” inom situationstecken Johan. Varför skulle det (sanningen) spä på några rykten?

Om du sen tolkar ordet organiserat till ”organiserad brottslighet” så får det faktiskt stå för dig. Synonymen till organiserat är strukturerat. Vi har arbetet organiserat på jobbet också och det betyder inte att arbetsplatsen sysslar med organiserad brottslighet. Att ständigt övertolka ordalydelser och lägga i andras mun har blivit ett problem i debattklimatet. Läs vad det står istället.

Jag började faktiskt en av mina kommentarer med: ”Det behöver inte vara ligor för att de är organiserade” som svar till en annan kommentar liknande din.

Zeduce
Gäst
Zeduce
12 augusti, 2014 08:30

Att kalla en spade för en spade i Sverige är inte alltid rätt…

rödgrönrebell
Gäst
rödgrönrebell
12 augusti, 2014 11:49
Svarar  Zeduce

Nej, man får ju inte ens kalla en rasist för rasist längre i det här landet :(

Zeduce
Gäst
Zeduce
12 augusti, 2014 12:32

Jo helt ok, bara att många vet inte vad ordet har för betydelse och därmed använder det fel.

Johan Lundberg
Gäst
12 augusti, 2014 04:38

Det vara bara som jag tolkade det och då kanske fler gör det också. Tack för förtydligandet.

FolkBengt
Gäst
FolkBengt
9 augusti, 2014 05:16

Så här ligger det till Eva-Karin..
De tiggare som finns i Lidköping är här frivilligt, ingen tvingar dem och de kan åka hem när de vill. Däremot ingår de i ett nätverk av tiggare där det finns en/flera organisatörer.
Av en person (själv rumän numera svensk) fick jag veta att många (alla?) tiggare i Lidköping bor i Trollhättan där de hyr en sängplats i lägenheter där organisatören står som innehavare. De ger ca 1000 kr/person i hyra och man bor runt 10 pers i varje lägenhet beroende på storlek.
På en bra dag drar man kanske ihop 500kr och alla tiggare under samma organisatör delar på inkomsterna. Det som blir över när hyra, mat, mobil, övriga omkostnader är betalt disponerar man som man vill och givetvis skickas pengar hem till familjen.
Det är pga dessa olika kollektiv som det också uppstår ett revirtänkande. När man hör om tiggare som misshandlats handlar det oftast om att någon tiggt utanför fel butik.
Sammanfattningsvis anser jag att detta inte kan anses vara annat än organiserat. Eller menar du att bara för att de inte är här under tvång så är det heller inte organiserat??
Vi har bara sett början på detta, det är stor skillnad på att vara fattig i Rumänien och tigga utanför affären i Lidköping.

Eva-Karin Berglund
Gäst
9 augusti, 2014 08:30
Svarar  FolkBengt

Är samarbete synonymt med organisation? Hur som helst, jag litar på alla de källor jag har läst och hört och går inte på en eller några fås uttalanden i denna fråga. De tiggare jag har pratat med uppger att de kommer från Bulgarien. Huvudsyftet med artikeln var dessutom att få människor att bli lite mer medmänskliga.

FolkBengt
Gäst
FolkBengt
11 augusti, 2014 11:05

Dina källor.. är det möjligen SVT och Aftonbladet? Om svenskar får rykte om sig att skänka mycket pengar, tror du då att antalet tiggare på sikt ökar eller minskar?

Eva-Karin Berglund
Gäst
12 augusti, 2014 07:21
Svarar  FolkBengt

Om du läser vad, Johan skrev så finns det betydligt fler och trovärdigare källor än media. Ökar eller minskar, tycker inte jag är frågan. Fattigdom finns och kommer alltid att finnas. Folk har varit på flykt i alla tider och därmed fått tigga ihop till sitt upphälle. Vad det handlar om är hur vi behandlar dessa människor i nöd. Det minsta man kan göra, som jag skrev i min artikel, är att visa dem lite vänlighet och medmänsklighet. Man behöver inte skänka en massa pengar, det var inte det min artikel handlade om.

JorgenSocialliberal
Gäst
JorgenSocialliberal
11 augusti, 2014 07:58
Svarar  FolkBengt

I dina kontakter har det sagt något om barn? Finns de med här eller är de kvar hos släktingar?

FolkBengt
Gäst
FolkBengt
11 augusti, 2014 11:02

Det framgick inte av vår pratstund.

goran_mp_larsson
Gäst
goran_mp_larsson
9 augusti, 2014 05:24

Det stora politiska debatten inför EU valet i maj var vi grönas humans syn på tuggandet från fattiga EU medborgare på våra gator och torg som i motsats stog emot SD.s vilja att kriminalisera tuggandet ! Vi gröna vill stödja och hjälpa samt ta dialogen med de EU ländernas ansvariga vars dessa fattiga och utsatta människor kommer ifrån om att det aktuella landet måste ta ett ökat humanitärt ansvar ! Bra inlägg och hoppas MP kan få ökat stöd emot SD,S inhumana syn !
Man kan ej kriminalisera fattigdom!

JorgenSocialliberal
Gäst
JorgenSocialliberal
11 augusti, 2014 07:57

Men vad säger du? Tuggar dom på våra gator och torg?

Karl
Gäst
Karl
9 augusti, 2014 06:14

Genomsnittslönen i Rumänien är 3500kr i månaden, så jag tror nog att några tusen ihoptiggda kronor är ganska lönsamt för dom organiserade ligorna.

seupp
Gäst
seupp
10 augusti, 2014 07:06

Precis som vanligt. Du har en mycket bestämd uppfattning
om allt som Du inte har en aning om.

Eva-Karin Berglund
Gäst
11 augusti, 2014 08:51
Svarar  seupp

Vad är det jag inte har en aning om? Det vore intressant att veta. Just i denna debatt lutar jag mig mot trovärdiga källor. Vad lutar du ditt påstående emot?

seupp
Gäst
seupp
12 augusti, 2014 07:09

Allt !

abpot
Gäst
abpot
10 augusti, 2014 07:26

-Denne Polismans uttalande i Skövde nyheter skedde i maj månad 2013 och finns fortfarande att läsa i Skövde nyheter som den mest kommenterade ämnet. Polismannen säger sig ha släktskap i Rumänien och därtill också ha, i egenskap som svensk polis(?), varit verksam under något år i just Rumänien. Åter i Sverige så uttalar sig denne polisman i Skövde nyheter, iklädd i polisiär uniform, vilka intryck och med det då också sin syn kring Rumänien!
-Denne Polisman deltog i kravallerna som utspelade sig i Göteborg 2001. Där ingick han i en grupp som benämndes vid kodnamn (ROMEO 2)!!! Samtliga Poliser inom Romeo 2 bar civila kläder och den huvudsakliga uppgiften var att infiltrera sig inom de grupperingarna vilka Polisen utsåg vara ett hot för ordning… (Romeo 2 var en polisiär gruppering där huvuddelen var poliser ifrån Lidköping och Skaraborg)…
-Googla fram: ”Göteborgskravallerna 2001 och Romeo 2″… Läs den fakta som din sökning leder fram till!
-VEM KASTA DEN FÖRSTA STENEN? -VEM UTTALAR SIG OM ORGANISERAD BROTTSLIGHET I SAMMA MENING SOM TIGGARE??- m.v.h AL & BS

Leif Johansson
Gäst
Leif Johansson
11 augusti, 2014 09:46
Svarar  abpot

Vad är det för typ av debatt? Att utan andra argument än att misstänkliggöra någon som du vet inte kommer att försvara sig. Och att inte det skulle förekomma organiserad brottslighet med tiggerier som det gör med andra ligor som t.ex. bankomatbedrägerier är ju enbart löjligt att påstå.

rödgrönrebell
Gäst
rödgrönrebell
12 augusti, 2014 08:57

Visst håller jag med om att det ser illa ut med tiggare utanför butikerna, och jag brukar ytterst sällan ge några pengar. MEN all den allt mer agressiva rasistiska hetsen från reaktionära högerkrafter skrämmer mig.
Fattigdom är inget brott och kan inte straffas bort!

Nisse
Gäst
Nisse
12 augusti, 2014 01:59

Än värre – det börjar lukta illa även från (v)…

rödgrönrebell
Gäst
rödgrönrebell
12 augusti, 2014 03:19
Svarar  Nisse

Äh, de bjäbbar. Men alla vet ändå att det är Socialdemokraterna som bestämmer bland de röd-gröna.

rödgrönrebell
Gäst
rödgrönrebell
12 augusti, 2014 06:43
Svarar  Nisse

Hur menar du att det skulle lukta mer illa från V nu än tidigare? För att man vågar tala klarspråk om vinster i offentlig välfärd?

Nisse
Gäst
Nisse
12 augusti, 2014 09:45

Titta längre ner i tråden – där hittar du en av (v) talesmän, som enligt egen uppgift har bevakat hur ”ligorna” jobbar…

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
13 augusti, 2014 10:03
Svarar  Nisse

Har försökt hitta de kommentarer du uppenbarligen ljuger om här. Kan inte se i någon kommentar att någon från V varken bevakat eller kallat tiggarnas organisering för ”ligor”.