Gå direkt till Nyheten (Villa superstartar säsongen – bidrar till hjärnforskning
Bissen Brainwalk och spelarna på is i dag)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 16 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Villa superstartar säsongen – bidrar till hjärnforskning
Bissen Brainwalk och spelarna på is i dag

Publicerad Wednesday, 06 August 2014, 06:05 av Redaktionen

mathias-bissen-lopMathias Bissen Larsson kallar sig själv för att ha varit en medelmåtta i elitseriebandyn. I mars 2010, efter en tids huvudvärk som blev allt starkare, och hemskickad med värktabletter från sjukvården, small det till. En kraftig hjärnblödning slog honom medvetslös. Han gavs tio procents chans att överleva, och tog den chansen. En av hans idéer han fått efteråt är att samla pengar till forskning om hjärnans sjukdomar. Det har blivit 1,5 miljoner hittills. På opnsdag kommer Bissen Brainwalk att vara ett huvudnummer när Villa går på is för första gången för säsongen.

I Lidköping är det Villa Lidköping i centrum men tanken är att hela idrottsrörelsen med runt 95 aktiva föreningar skall vara med. Det finns en ledningsgrupp bildad och här finns klubbarna i isalliansen med. Anders Gidrup i Villa är exekutiv ledamot i gruppen och skall hålla samman allt.

anders-gidrup140521

– Vi kommer att ha ett tält på parkeringen med underhållning och grillning. Bissen-promenaden skall gå längs älven cirka 2,5 kilometer och vi hoppas att sponsrande företag skapar vattenhål längs promenadvägen, säger Anders Gidrup – bilden. Det blir ett stort program.

Så småningom återsamlas alla och då börjar bandymatchen – Villa får möte lite olika stjärnor från olika håll. Tre av stjärnorna kommer från Somalias bandylandslag.

Målet är att insamlingen till hjärnforskning skall ge en kvarts miljon den här dagen. Förutom bandy och promenader blir det artister och kändisar som alla ställer upp för Bissen.

Mathias Larsson drabbades hårt och har sakta men säkert arbetat sig allt närmare ett normalt liv.

– Jag har haft lång väg och har lång väg att gå än. Jag  vill bli en vanlig pappa för mina döttrar. Jag har lite svårt med att se skarpt ljus, svårt att se på TV och svårt med häftiga rörelser.

mathias-bissen-larsson14052

När han vaknade efter sin stroke var hans högra sida nedsatt, ett öga förlamat. Så började träningen. Han gick med rollator och fick se allt mer som han själv inte skulle klara.

– Min pappa är envis. Han började gå promenader med mig. Först 20 meter. Sedan runt huset, runt kvarteret och till slut några kilometer. Inför årsdagen av att jag blivit sjuk bjöd vi in vänner och bekanta att gå en mil – runt Köping. Det kostade 50 kronor att gå med, pengar till hjärnforskningen. Det kom 800.

– Bandyfamiljen var snabbt med och ställde upp på olika sätt, och nu kommer alltfler andra idrotter. Det är jag mycket glad för.

– Nu kommer vi till Lidköping 6 augusti – och när det händer här så blir det ju rejält, sa Mathias Larsson vid presskonferensen på förmiddagen.

jonas-johansson-villa140521

– Hoppas och tror på minst 3.600 besökare, sa Jonas Johansson, klubbdirektör i Villa – bilden. I evenemanget deltar även Laik, BK Viking, Villas supporter samt flera funktionärer i Villa samt LFK.

– Sparbanken Lidköping Arena från kl 16,30

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
StigStefan
Gäst
StigStefan
21 May, 2014 11:49

<3