Gå direkt till Nyheten (Matavfall ger nytt kommunalförbund i västra Skaraborg)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 16 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Matavfall ger nytt kommunalförbund i västra Skaraborg

Publicerad Thursday, 03 July 2014, 12:17 av Björn Smitterberg

Lidköping blir en av kommunerna när det bildas ett nytt förbund med kommunerna för att klara hanteringen av matavfall. Förbundet har inte bildats – men planerna är så långt gångna att underlag för avtal utarbetas nu.

Förutom Lidköping ör det Götene, Mariestad och Gullspång som vill vara med – men förbundet är öppet för att ta in fler kommuner.

Bakgrunden är att skapa en effektiv insamling av matavfall. Det här är en dyrbar hantering och kräver att man har många som delar på det nya systemet.

Förslaget har kommit fram på tjänstemannanivå. Tjänstemän från kommunerna har mötts flera gånger och diskuterat avfallsfrågan. Nu har Teknisk Servicenämnd – som hanterar avfallsfrågor bl a – beslutat att ett underlag för avtal skall utarbetas. I beslutet hos Teknisk Servicenämnd står bl a:

– Att kommunerna från början sökt samverkan har sin grund i viljan att samarbeta kring införandet av matavfallsinsamling. Samtidigt har avfallshanteringen över tid har kommit att bli mer komplex och en allt större del av samhällsplaneringen. För att klara utveckling, miljömål och service samt en omfattande lagstiftning ser tjänstemännen i kommunerna stora fördelar med att samverka och samla sina resurser.

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Zeduce
Gäst
Zeduce
3 July, 2014 12:31

Ja om man vill göra något krångligare än vad det egentligen är, kan inte bara någon grisbonde komma och hämta den överblivna maten och utfodra sin djur med det. Men som vanligt har väl några byråkrater funnit detta oetiskt eller kränkande eller något annat hemskt. =)