Gå direkt till Nyheten (Nu kan banken göra extra nytta)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 14 juni 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Nu kan banken göra extra nytta

Publicerad tisdag, 13 maj 2014, 14:30 av Redaktionen

bikupaEn Bi-Arena invigdes på Sparbanken Lidköpings terrass i dag. Här var Sparbankens miljögrupp och representanter för Lidköpings Biodlareförening närvarande. En bikupa, designad som Sparbanken Lidköpings Arena, har placerats på bankens takterrass mitt i Lidköping. Sparbanken Lidköping vill därmed visa sitt samhällsengagemang som sträcker sig från idrott och kultur till miljö.

Det kommer allt fler larmrapporter som varnar för bidöd och som följd därav minskad pollinering av fruktodlingar och grödor; därför vill Sparbanken peka på nödvändigheten av fler insatser mot denna farliga utveckling. Lidköpings Biodlareförening hoppas på fler medlemmar som på ett konkret sätt gör en insats för miljön.

bikupa

Vid invigningsceremonin försökte Biodlareföreningens representanter svara på många frågor. Var ska t.ex. Sparbanksbina hitta nektar och pollen, som är deras föda? På nära avstånd finns planteringar på torget, i stadsträdgården och Lidans stränder. Bi flyger upp till 3 km för att hitta mat.

Vän av ordning undrar kanske också om bankens personal och stadens invånare kommer att störas av omkringflygande bin. Det kan trots allt bli upp till 80.000 individer i kupan på sommaren. Erfarenheten från andra bikupor som finns utplacerade på taken i storstäder som New York, Paris eller London har visat att det inte är några problem. Genom företaget Bee Urban kan man t.ex.  ”leasa” bin i Stockholm, där det finns en del bikupor på taken. Men i Västsverige är Sparbanken Lidköping först.

Om allt går väl, så kan Sparbankens personal redan i år se fram emot egenproducerad honung.

Ferdinand Mican

4 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
semjoh
Gäst
semjoh
13 maj, 2014 10:17

Mycket bra initiativ! Mera sådant! Och äntligen får vi ett riktigt vettigt användningsområde för arenan;)!

foeredettingen
Gäst
foeredettingen
14 maj, 2014 10:54

Varför odlar dom inte hanung?

rödgrönrebell
Gäst
rödgrönrebell
14 maj, 2014 12:13

Eller henung.

Watchingeye
Gäst
Watchingeye
15 maj, 2014 10:05

Gillas! Blir dock lite fundersam på om bina behöver telefonbank vid ev råd o stöd. De lär väl inte vara välkomna in…