Gå direkt till Nyheten (Beslut i dag: Så mycket ska landsbygdsbussar köra)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 maj 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Beslut i dag: Så mycket ska landsbygdsbussar köra

Publicerad torsdag, 24 april 2014, 17:05 av Redaktionen

bussar_genreGrundutbud för kollektivtrafik på landsbygden har blivit klart.

Nu är det klart hur mycket kollektivtrafik du som minst kan förvänta dig, om du bor på landsbygden. Kollektivtrafiknämndens beslut om ett grundläggande utbud i Västra Götaland innebär att en del kan vänta sig mer kollektivtrafik än idag.

Landsbygdsutredningen, som nu har beslutats, har tagits fram av kollektivtrafiknämnden i samråd med Västra Götalands kommuner. För första gången fastställs vilket utbud av kollektivtrafik du kan vänta dig om du bor på landsbygden. Beslutet innebär att Närtrafik (beställningsbar trafik i mindre fordon) kommer att byggas ut i många kommuner, och att en del orter kan få utökad linjelagd trafik. Denna utbyggnad kommer att ske successivt de närmaste åren.

– Äldre, ungdomar och andra utan tillgång till bil, ska kunna nå service som vårdcentraler, apotek och livsmedelsbutiker. Därför är det viktigt att vi anger ett grundutbud för kollektivtrafiken, säger Ulrika Frick, kollektivtrafiknämndens ordförande.

Grundutbudet påverkas i första hand av storleken på orten där du bor, och var orten ligger. De allra glesast befolkade områdena bör ha fem tur- och returresor per vecka med Närtrafik, med flera resmöjligheter per dag, medan orter med mer än 200 invånare kan förvänta sig linjelagd trafik, som kan vara anropsstyrd. För större orter, med mellan 1 000 och 3 000 invånare, handlar det om minst tio dubbelturer per vardag och tre dubbelturer per helg.

– Det här är en miniminivå som ska ge kommunerna en trygghet när de planerar för service och byggande. En sådan nivå har inte angetts tidigare, säger Ulrika Frick, kollektivtrafiknämndens ordförande.

Eftersom det handlar om just en miniminivå, ska det vara möjligt att ha mer kollektivtrafik än så, där behoven finns.