Gå direkt till Nyheten (Inga tecken på dricksvatten med brandskum-gift)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Inga tecken på dricksvatten med brandskum-gift

Publicerad Thursday, 20 March 2014, 09:04 av Björn Smitterberg

vattentorn_111013– Det finns inget som tyder på dricksvatten i Lidköpings kommun påverkats av gifter från platser där man haft brandövningar. Det säger Johan Stern, chef för Miljö & Hälsa i Lidköping.

Det har den senaste tiden kommit flera uppgifter om bl a förgiftad fisk där vatten med ämnen som förkorats PFSO eller PFOA (till vardags kallade pefos) runnit ut i vatten som sedan används som dricksvatten.

Det var för cirka en månad sedan som Livsmedelsverket och Kemikalieinspektionen gick ut med en varning för att dricksvatten som kommer från sjöar eller grundvatten där brandskum läckt ut kan vara förgiftat. I bl a Mälaren har fisk påträffats där pefos funnits lagrat. Om människor använder vattnet eller fisk från sådana vatten kan det bl a ge leverskador. Risken bedöms dock som liten.

– Vi tar in uppgifter från våra dricksvattenproducenter, säger Johan Stern. Vi sammanställer detta och skickar det vidare till en kartläggning för landet som Livsmedelsverket gör.

Kommunen tar alltså inte prover i det här avseendet.

Såtenäs flygflottilj nämns särskilt i den första rapporten. Anledningen är att det vid Såtenäs använts mycket skum i samband med återkommande brandövningar. Fortifikationsverket meddelar att man tar råvatten från Vänern och inte från grundvatten i anslutning till övningsplatserna. Dessutom analyseras råvattnet såväl som det utgående dricksvattnet och inget pefos har hittats.