Gå direkt till Nyheten (Nu möts unga i SM i brottning)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Nu möts unga i SM i brottning

Publicerad Tuesday, 18 February 2014, 14:08 av - Inskickat material

Idrottens Hus står i centrum för landets brottning i helgen. Hundratals brottare kommer till Lidköping. Nu kompletteras med seniormatcher – då det skall ske uttagning för deltagande i EM.

Ungdoms-SM i Lidköping blir skådeplatsen för två uttagningsmatcher för den svenska senioreliten.

För Niklas Amnemo och Danielo Di Feola gäller det en EM-biljett till Helsingfors den 1-6 april.

Svenska Brottningsförbundet tar genom uttagningsmatcherna ett nytt grepp för att avgöra vem som är bäste brottare i jämna viktklasser och också för att krydda ett annat arrangemang.
Brottarna möts på lördagen i bäst av tre matcher insprängda i det ordinarie USM-programmet. När seniormatcherna avgörs avbryter man övrig brottning.

– Jag tycker att det ska bli spännande. Bäst av tre matcher är fair play, då har man chansen även om man skulle råka tabba sig, säger Niklas Amnemo från Bjuvs BK.

Niklas möter sin huvudkonkurrent Danielo Di Feola, Örgryte, om en EM-biljett i 66-kilosklassen. I uttagningsmatcherna tävlar de med två kilos övervikt. Niklas har övertaget på Danielo den här säsongen, bland annat efter finalseger i Lidköpings GP-tävling Robbans Cup i höstas.

– Han är en svår brottare men jag har lärt mig hans stil. Det skulle bli mitt första seniormästerskap om jag blir uttagen så det är klart att jag är motiverad, säger Niklas Amnemo.
Både Niklas och Danielo testade på tufft internationellt motstånd i danska Thor Masters den första helgen i februari. De åkte ut efter två raka förluster men blev några erfarenheter rikare.
– Man behöver gå sådana tävlingar för att lära sig. Det blir mycket tajtare brottning och man har inte råd med några misstag, menar Niklas Amnemo.

I 85-kilosklassen möts Tobias Kvarnmark från Sparta i Malmö och Kristoffer Johansson, Kungsbacka BK. Här handlar det om att göra upp en reservplats efter Sverigeettan Jim Pettersson, Sparta.

– Jim drabbades av en armbågsskada på Thor Masters i Danmark och troligen hinner den läka. Samtidigt vet man att det inte behövs mycket för att skador ska gå upp igen, säger SBF:s förbundschef Christer Persson.

Tobias Kvarnmark har varit överlägsen i 85 kilo i de säsongens svenska GP-tävlingar. Vättercupen efter nyår vann hann exempelvis efter fem segrar och utan att tappa en enda poäng.

– Vi har mötts ett antal gånger och han har väl lite plusstatistik. Samtidigt vann jag senast när vi möttes i Cup Haparanda. Det här ska bli ett spännande sätt att avgöra det på, säger Tobias Kvarnmark.

Samtidigt har Kristoffer Johansson med stor framgång gått i viktklassen ovanför. Han vann 98-kilosklassen i Cup Klippan och kom tvåa i Vättercupen. Nu bantar han ned sig för att utmana Tobias Kvarnmark om reservplatsen.

De svenska elitbrottarna är överlag positiva till de nya reglerna som premierar offensiv brottning genom högre tekniska poäng och möjlighet att avgöra en match på teknisk överlägsenhet redan i första perioden.

– Mig passar de riktigt bra. Jag gillar när det är fullt ös från början till slut och jag brukar ha en fördel när tröttheten sätter in. Därför har jag inget emot att gå bäst av tre matcher, säger Tobias Kvarnmark.

Han tror att USM-brottarna kommer att uppskatta seniormatcherna.

– Det skulle jag ha gjort själv när jag var i den åldern. Man såg ju upp till seniorerna, konstaterar Tobias Kvarnmark.