Gå direkt till Nyheten (Tore Sahlström:
Sveriges mest välbesökta grusgrop firar 30 år)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 20 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Tore Sahlström:
Sveriges mest välbesökta grusgrop firar 30 år

Publicerad Friday, 07 February 2014, 07:15 av Tore Sahlström

sommarland-lopDet är snart trettio år sedan grusgropen i Axvall blev en av Sveriges och Västergötlands stora turistattraktioner.
Därför blir det i år en jubileumssäsong med nya aktiviteter och satsningar. Det var lördagen den 26 maj 1984 som nöjesparken invigdes. Med tusentals ballonger i luften och en avtäckning av grundaren själv och med många nyfikna kunde parken invigas.

Statyn som var i ett trästycke och föreställde Bert hållande en guldskiva i ena handen och en telefon i den andra.

Uppvaktning av Skaras starke man riksdagsmannen Sten Svensson och från Lidköpings turistnämnd kom Göran Andersson som fick representera Lidköpings kommun.

sommarlanddEn kulen novemberdag visade Bert Karlsson sin grusgrop som sedan skulle bli en av Sveriges och Västergötlands största nöjesparker och en guldgruva för Skara-Bert.

Jag kommer ihåg första gången jag var ute och skulle ta en bild på Bert vid grusgropen när han berättade hur fantastiskt stort allt skulle bli i denna grusgrop. Jag hade då svårt att ta in alla hans idéer som han framförde samt att på denna tråkiga plats på jorden skulle längre fram växa upp en stor nöjespark som på somrarna ville dra en massa turister hit – det hade man svårt att kunna föreställa sig.

Men tji fick alla belackare när parken stod klar.
Karlsson och hans nybildade Sommarland hade det lite trögt i början, men med hans rävar bakom öronen och en stor påhittighet blev det snart massor av nyfikna besökare som vallfärdade till Sommarland.

sommarlandc På Sommarland hade Bert sin årliga guldfest 1984 och på bilden blir han omsvärmad av Elisabeth Andréasson och Carola Häggkvist.

En av alla hans geniala idéer var när han ringde en stor kvällstidning och lovade dem jättebra helikopterbilder på parken. Bert stängde då mer än hälften av entrékassorna och långa köer bildades och dagen efter hade kvällstidningen en stor flygbild på långa köer av bil-och besökande till nöjesparken.

Så ordnade den klurige entreprenören Karlsson god PR för sin anläggning.

När Sommarland hade som mest besökare de första åren kom det 800.000 personer- nu är siffran cirka 300.000 – 350.000 per år.

I början var många av den svenska artisteliten som även ingick i Berts grammofonbolag på plats på Sommarlandscenen.

Några veckor innan själva invigningen hade Bert sin årliga guldfest här där Carola, Lena Philipsson, Elisabeth Andreasson Bröderna Herreys och Vikingarna med flera som roade sig med nöjesparkens attraktioner. Redan klockan två på dagen samlades 500 personer på Sommarland som inte riktigt stod klart. Här trängdes artister, skivbolagsfolk, producenter, och programledare från radio och TV, journalister och många andra allt medan Bert Karlsson gled omkring och försökte lysa ikapp med solen.

sommarlandb_phSjälv minns jag mycket väl när Lena Philipssons framträdde i juli 1987 då det kom cirka 25.000 för att se henne. Då var det ”knökatjockt” runt den stora scenen.

Skara-Bert förlorade kontrollen över Sommarland 1993 med hot om konkurs.
Året efter tog den dåvarande Lidköpingsbon och VD:n Michael Kaufmann tillsammans med företaget Rasta över verksamheten.

Året 1997 övergick nöjesparken i Sparta Operations ägo för att vidare säljas 2001 till Parks & Resorts Scandinavia AB.

sommarlandaDenna bild är tagen januari 1989 då Bert byggde ut anläggningen.