Gå direkt till Nyheten (Tore Sahlström om klubbar som inte finns längre
Lidköpings klubbhistoria – bildande och försvinnande.)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 11 augusti 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Tore Sahlström om klubbar som inte finns längre
Lidköpings klubbhistoria – bildande och försvinnande.

Publicerad lördag, 25 januari 2014, 10:15 av Tore Sahlström

idrottshistoria_lopSporterna skytte, segling, gymnastik och allmän idrott var tidigt i startgroparna om man ska beskriva idrottens begynnelse i Lidköping.
Lidköpings Skytteförening var den förening som verkar vara först med bildandet av en idrottsförening. Ett förberedande sammanträde hölls på Garströms Konditori 28 december 1861 och, föreningens första namn var från början Lidköpings Frivilliga Skarpskytteförening men ändrades senare till Lidköpings skytteförening 1883.
Tore Sahlström har letat i böcker och protokoll och skrivit en berättelse om dränkta fotbollsplaner och fina titlar. Deras skjutbana var belägen vid Nya Stadens sannor (norr om Framnäs IP). Första prisskjutningen ägde rum i mars 1862 och här vann fabrikör Carl Malmberg,  tvåa var bokhållare Otto Lundgren och trea kom bryggare J. Sandvall.

Det var noga med titlarna på den här tiden på stans skyttegubbar.

Föreningen skall ha haft en egen musikkår från 1881 som efter tävlingarna brukade spela vid prisutdelningarna som, oftast hölls vid Stadsträdgårdens restaurant. De aktiva skarpskyttarna var befriade från värnpliktsmötena. Det bör noteras att 1913 fanns tre kvinnliga skyttar i klubben.

En annan gammal anrik förening i Lidköping är segelsällskapet Westgötarne som bildades på Råbäcks Turisthotell 7 juni 1890 och från början var sällskapet en sammanslutning för både Lidköping och Mariestad. Men när så Mariestad bildade egen klubb behöll dock Lidköping namnet Westgötarne.

Den första kappseglingen ägde rum 1890 och, distansen var Lidköping- Fästa och åter. Första vinnaren var båten Luzzi med ägaren John Edgren.

IMG_3182sundlimgEn av förra seklets bäste långdistanslöpare var – svarvaren Yngve Sundling här på bilden vid sina medaljer och pokaler. Man vet inte riktigt vilken klubb han tävlade för från början men, man tror att det var LIS eller Heimer. (Foto Werner Lindhe 1912)

IF Heimer och Lidköping IS är likaså klubbar som bildades tidigt på förra seklet, men det har genom åren bildats idrottsföreningar och sedan försvunnit helt från Lidköpings Idrottskarta. Här kommer nu en del av alla föreningar som har bildats och sedan upphört.

● Lidköpings Skridskoklubb:

En av de första idrottsföreningarna som uppkom i stan och den såg dagens ljus cirka 1878 – det går inte fastställa exakt datum och år men 1881 invigdes en ny isbana vid Lidan där skridskoåkning kunde bedrivas. Vid själva invigningen var banan belyst och musik därtill förekom. Utöver detta serverades det varma drycker för det behövdes för vintern detta år var av det mera bistra slaget. I slutet av 1880-talet försvann föreningen spårlöst. Det sista som finns dokumenterat var när de anordnade en soaré på Hotell Lidköping januari 1887.

● Lidköpings Gymnastik-& Roddklubb:

Denna förening bildades 1880 och verksamheten bestod av först av gymnastik men från 1884 även rodd. Året 1889 deltog Löjtnant Söderlund och bokhållare C.J. Johansson från klubben i en Sverigetrupp som gjorde flera gymnastikframträdanden i Frankrike som väckte enormt intresse.
Vid återkomsten till Göteborg hade det ordnats en stor mottagning med tal av idrottens ”Fader” i landet kapten Balck, och Lidköpingsgrabbarna hade på sig medaljer och bärande en stor marmorbyst som tack för deras prestationer i fransosernas land. Klubben upplöstes 1890.

● Lidköpings Velocipedklubb:

Denna cykelklubb grundades på Hotell Svea 1894 och dess förste ordförande var Linus Westberg. Direkt anslöt sig 20 medlemmar och, ändamålet var att genom övningar, uppvisningar och tävlingar öka intresset för cykelsporten.
Dock verkade tävlingsverksamheten vara av det ringa slaget. Istället anordnades årligen 2-3 cykelfärder och dessa voro mycket populära. Den första cykelfärden gick till Axvall 1894 och 1898 gick en färden till Gillstad där det intogs frukost i det gröna.
Många såg med skepsis på denna sport och i Westgöta-Posten beskrevs velocipedåkarna som ”inga vackra karlar, krokiga klena armar, inklämda bröst och så har den liten flaska med slang som de sög ur som dibarn”.
Klubben cyklade färdigt 1924 och upplöstes.

●Idrottsklubben Göta:

Bildades 1904 och dess möteslokal låg vid Mellbyallén som, där senare Café Funkis låg.
Fotboll och allmän idrott samt terränglöpning bestod verksamheten av.
Vad man mest förknippar klubben med är det demonstrationståg som Göta anordnade genom staden för att påverka tillkomsten av en idrottsplats i Lidköping. När tåget kommit fram till Nya Stadens sannor skallade ropen ”Här ska idrottsplatsen ligga”.
1906 anordnade klubben en idrottstävling vid sannorna men arrangemanget var mycket primitivt då platsen var en kohage. En man vid namn A. Berg var tydligen en riktig bra allmän idrottare då han vann höjd (1.40), längd (5.06), tresteg (10.66), stav (2.00), diskus (42,99), slägga (22.45) samt även 100 meter på tiden 13,0.
Man undrar så här efteråt var A. Berg ensam tävlande i grenarna då han tydligen tog rubbet.
Före 1906 höll klubben till på Västra skolan och spelade fotboll. Klubben upplöstes 1907 och de kvarvarande medlemmarna gick till den nybildade föreningen IF Heimer.

IMG_3174-Leming-(640x386)-(Nationella tävlingar hölls i Lidköping i allmän idrott den 6 sept.1909 då Erik Lemming slog världsrekord i spjut. Bilden är tagen på alla deltagarna vid gamla skyttepaviljongen vid nuvarande Framnäsbadet.(Fotograf okänd)

● Lidköpings Bollklubb:

En förening som uppkom 1906 och hade endast fotboll på sin agenda.
Klubben hade ett mycket kort liv för den insomnade redan 1907 och medlemmarna gick till då till Lidköpings allmänna Idrottsförening.
Det minnesvärda från denna klubb att det var den första klubben som gästade främmande ort. Denna främmande ort var Skara där man mötte Skara Sportklubb i Botaniska Trädgården och Lidköpingslaget vann med 2-0.

●Lidköpings Kägelklubb:

Bildades 1909 och initiativtagaren var notarie Allan Alexandersson.
Klubben anordnade ganska snart en kägelbana i Stadsträdgården – här hade man också tillgång till den dåvarande restauranten. Efter varje tävling följdes oftast av en glad fest.

●Lidköpings Allmänna Idrottsförening:

Bildat 1907 och hade Einar Hjortén som ordförande och, sysslade med allm. idrott och simning. Föreningen levde bara under ett år och hann då anordna det första Lidköpingsmästerskapet i allm.idrott där bland annat Yngve Sundling vann 5000 m.

●Lidköpings fotbollsförening:

Tillkom 1910 och sysslade huvudsakligen med fotboll men försökte att även introducera ishockey och bandy men lyckades aldrig helt fult ut med det.
Efter en katastrofal förlust mot Heimers B-lag med 11-0 bestämde man sig att avbryta föreningens verksamhet och medlemmarna gick över till Heimer.

●Sjödalens Bollklubb:

Bildades troligen någon gång mellan åren 1916-1917 och ägnade sig åt fotboll men även bandy. Fotbollsplanen låg i början vid en öppning norr om järnvägen i Sjödalen öster om där Starfabriken en gång låg.
Året 1923 fixade klubben egen fotbollsplan invid Vänersviksbäcken. Planen anlades när det rådde lågvatten i Vänern men när det sedan kom högvatten dränktes hela idrottsplatsen och, allt arbete hade varit förgäves. Klubben såg sitt slut 1927.

●Katthavets Bollklubb:

Tillkom omkring 1920-talet och var egentligen en kvartersklubb som i huvudsak bestod av pojkar från kvarteren runt Katthavet. Klubben upphörde 1925 och de flesta spelarna gick över till LIS. En kassabehållning på 9 kronor kom så småningom Sjödalens IK till del.

●Lidköpings Kvinnliga Gymnastikklubb:

Initiativtagare var kapten Helge Bäckander och begynnelseåret var 1921.
Som klubbnamnet antyder så var det gymnastik för damer som det gällde. Kapten Bäckander anordnade den första uppvisningen på Framnäs inför 400 åskådare och 1956 var klubben med i en massuppvisning i Stockholm inför drottning Elisabeth av England. Ledare var då gymnastikens moder i Lidköping Inga Nordman-Hjortin.
Föreningen upplöstes 1956.

●Lidköpings Boxningsklubb:

Uppkom 1928 och träningslokalen låg vid gardinkäppsfabriken vid gamla Tändsticksfabriken.
Klubben gick upp i Lidköpings Atletsällskap 1931.

Andra klubbar som har bildats och upphört är bland annat
Verdandi sportklubb,
Cykelklubben Agon,
Vintersportklubben Rang,
Solhagens Bordtennisklubb,
Gångklubben Tramp ,
Bowlingklubben Stickan,
Lidköpings Fäktklubb och säkert ett flertal fler som, inte finns dokumenterat.

En del föreningar har under åren gått upp i en annan nybildat klubb.

Under tiden 1913-1955 var det vanligt att det bildades små idrottsföreningar inom olika områden i Lidköping och oftast hade klubbarna en väldig kort verksamhetsperiod. Här kommer några klubbar som dök upp och försvann lika fort. De bildade ofta grogrund för de större föreningarna som, tog hand om deras förmågor.

1913 Idrottsföreningen Sylvia (fotboll).
1932 Sjövikens IF (fotboll).
1935 IF Niord (fotboll och allm.idrott).
1935 IF City (fotboll).
1936 Solhagens IF ( fotboll o.bandy).
1937 Djurgårdens IF (fotboll o bandy föregångare till Lidköpings Bollklubb).
1941 Vallens BK (fotboll).
1942 Törnrosens IF (fotboll, bandy och bordtennis).
1943 Bäckersvalls IF (fotboll).
1945 Vikens IF (fotboll) och Silvergranens IF (fotboll).
1951 Silvergranens IF (fotboll).

Till slut kan noteras att idrotten hade det ganska motigt i början att få sitt genomslag, för arbetarrörelsen såg inte gärna sina medlemmar skulle delta i något idrottande. Det ansågs nämligen vara ett överklassnöje men så när förra seklets inträdde började idrottsrörelsen ständigt att växa även över alla samhällsklasser. Det var när begreppet folkhälsa och friskvård kom in i bilden som det tog fart och, blev viktiga begrepp för idrottens utveckling i Sverige och även då i Lidköping.

Många anser också att olympiaden i Stockholm 1912 satte fart på idrottandet överlag i vårt land.

7 kommentarer på “Tore Sahlström om klubbar som inte finns längre
Lidköpings klubbhistoria – bildande och försvinnande.”

 1. foeredettingen skriver:

  Hur kan du ha missat att medlemmar i Lidköpings Bollklubb kallades för SORKA.

  Heimarna kallades för TRÄGOBBA.

 2. Redaktören skriver:

  Jag
  har inte sett namnen ”sorka” och” trägobba ”i några dokument. Jag är ju inte Lidköpingsbo från födseln utan inflyttad från Kinnekulle. Vore trevligt om du har nån förklaring till dessa namn. Jag kan tänka mig och gissa att Heimer kallades ”trägobba” då det låg en travaruföretag i Framnäsområdet. Det är bara något som jag tror så, hör gärna av dig med förklaringar på dessa namn!
  Hälsningar
  Tore S

 3. Karlsro skriver:

  Lidköpings Bollklubb som Tore Salström skriver om skall inte förväxlas med det LBK som var en äfterföljare till Djurgårdens IF och senare gick i hop med Lockörns IF och bildade LIF Det var dessa som kallades ”Sorkar”

 4. foeredettingen skriver:

  Gösslunda AIS som sen blev Lockörn, kallades för ”sockna”.

 5. Maria skriver:

  Yngve Sundling var inte svarvare utan skymf (stationsinspektör), och han tävlade inte i långdistans utan i medeldistans! Dessutom var hans första klubb Heimer! Gäller att ha koll på gammelfarfar ;)

 6. Redaktören skriver:

  Sign Maria har nog halkat på tangenterna – något som red är mycket van vid. Skymf skall nog vara stins.

 7. Maria skriver:

  Hoppsan! Helt rätt.

Kommentarerna är stängda