Gå direkt till Nyheten (Debatt: Har centern uppfattning om Råda Ås?)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 19 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Har centern uppfattning om Råda Ås?

Publicerad Friday, 24 January 2014, 18:02 av - Inskickat material

debatt-insikonHar Centerpartiet i Lidköping någon uppfattning om täkten på råda Ås – Ja, Nej eller fortsatt Nja?
Den frågan ställer miljöpartisten Göran Larsson (Mp) till centerns Kent Folkesson i en debattartikel.

MP i Lidköping vill föra en seriös och ansvarsfull grön politik och ta ansvar för helheten Kent Folkesson.

Detta har vi visat i majoritet tillsammans med S och V sedan 2006 och MP  tänker fortsätta  ta ansvar för kommunen och verka konstruktivt .

Folkesson och undertecknad har fortsatt debatten i media efter debatten i Lovene , Camp active,  den 16/12 och han har på olika sätt förtydligat Centerns vilja att fortsatt tillhöra Alliansen i kommunen och har i senaste debatt inlägg kritiserat mig relativt hårt och undertecknad vill förstås svara i media och det finns ett svar jag nu publiserar i en av den mest politiskt aktiva nättidning i Skaraborg ;

MP kommer stå upp för fastlagd landsbygdsprogram samt klimat- och energi plan. Detta innebär rent konkret att vi kommer verka för en utökad  kollektivtrafik såväl i staden som landsbygden samt bra välfärds service med skola , vård och omsorg på landsbygden ,

Vi satsar nu i nuvarande budget extra  centrala medell på 2,1 miljoner på tre år på klimat- och energiplanen och vi är beredda att satsa ännu mer medel för att snabba på den nödvändiga omställningen. 
Vi är också beredda att satsa nödvändiga medel på landsbygdsprogrammet inom välfärd samt klimat- och energi politiken
Målsättningen är ju att nå ett fossilfritt samhälle 2050 men MP vill gå fortare och vill till nästa mandatperiod öka tempot och det är väl en fråga till Folkesson om han vill driva på detta också?

Vi kommer också verka för en fortsatt satsning på de förnyelsebara energislagen och garantera utvecklingen inom biogasen.
Vi vill gagna möjligheten till lokal upphandling och det kommer gynna de lokala företagen och inte minst lantbruken. Det går ju nu åt rätt håll inom EU med möjlighet att kunna ställa högre kvalitets krav vid upphandling. Detta innebär möjlighet t.e.x för den lokala lantbruksföretagen att kunna få leverera till kommunen. MP vill förstås gagna den ekologiska upphandlingen samtidigt som vi tar in klimataspekter i upphandling av mat.

Det är ju så Folkesson att allt som nu sker inom ramen för dessa ovanstående nämnda program är direkt följd av bl.a Miljöpartiets ansvarsfulla politik och vilja att ta ansvar i samverkan med S och V. Det är också positivt att vi har ett enigt kommunfullmäktige bakom såväl landsbygdsprogrammet och klimat-och energiprogrammet.

Det är fullkomligt självklart för oss att vi ska utveckla välfärden med kommunal service i hela kommunen och verka för ett inkluderande synsätt och binda ihop stad och landsbygd.

Det är viktigt att från kommunen sida att samverka med regionen gällande kollektivtrafik och det pågår ett kontinuerligt arbete i detta och vi garanterar fortsatt konstruktivt arbete med detta. Det är inte aktuellt att kommunens kapital ska betala utvecklingen av Kinnekullebanan utan ett förstärkt nationellt ansvar i samverkan med region och kommunerna ska fixa detta.

MP och regionledningen står upp för biogasen som värdefull och vi har också det ekonomiska ansvaret till skillnad från C i regionen och var tvungen att prioritera , men vi står kraftfullt upp för fortsatt satsning såväl i regionen som i kommunen.

Det krävs en nationell satsning , gällande bl,a detta med biogasen så är det ett nytt klimatinvesterings program som behövs och MP vill nationellt satsa betydande medel för detta.
Det är tack vare det tidigare klimatinvesteringsbidraget vi har  biogasanläggningen och då är det bra om du Kent stödjer detta förstås ?

Det är fullkomligt självklart att vi ska utveckla Kinnekullebanan och få till såväl triangelspåret i Håkantorp som elektrifiering. MP är i politisk ledning i såväl Lidköping som i regionen och tänker så fortsätta att göra efter valet och fortsätta ta ansvar.

Det är så som jag sade i vår landsbygds debatt i  Lovene  16/12 att en av de viktigaste utvecklingsområden är vår landsbygd och MP vill bl,a genom ökade satsningar på kommunikationer, förnyelsebara energi slag, sänkta arbetsgivarskatter för småföretagen och slopad sjukskrivningsansvar de första två veckorna ta ansvaret att bygga ihop stad och land .

Vi har ju lovat en fortsatt debatt i två ronder Folkesson , så det kommer finnas gott  om tid till att diskutera än mer konkret åtgärder för positiv landsbygds utveckling. Det finns en gemensam vilja hos våra två partier att stå upp för landsbygden och låt oss få landsbygds politiken till en viktig valfråga Folkesson.

Avslutningsvis har jag en konkret fråga som blir väldig aktuell framöver  om Råds Åsen och fortsatt brytning eller ej ?
Har Folkesson en konkret åsikt i Råda ÅS frågan, gällande ja eller nej till fortsatt brytning eller står ni kvar med ett nja !

Göran Larsson
Kommunalrådskandidat MP