Gå direkt till Nyheten (Stadsbiblioteket blir 150 år – och cirkeln har slutits…)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 09 juli 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Stadsbiblioteket blir 150 år – och cirkeln har slutits…

Publicerad fredag, 15 november 2013, 09:11 av Tore Sahlström

Bibliotek-bernt-blomgrenI januari i år var det 150 år sedan grunden lades till det som skulle bli Lidköpings Stadsbibliotek.
I januari 1863 kom ett förslag från rådmannen Wennérus att den nyinstiftade hundskatten skulle utnyttjas för att inrätta ett bibliotek i Lidköping:
Foto: Bernt Blomgren.

Jubileet kommer att firas – bl a med en utställning. Firandet börjar på fredag i nästa vecfka – den 22 november.

epa-varuhuset_120206Här den lancasterska skolan – skolbyggnaden som inrymde det första biblioteket. Bilden är när ett varuhus invigdes på samma plats – senare blev det Försäkringskassa.
Allt enligt uppgift som berättats för Lidköpingsnytt. Bild ur Lennart Kedners bildarkiv.

Det första biblioteket låg på den plats som det nya biblioteket finns idag. Budgeten var på 453 riksdaler. Biblioteket har senare varit inrymt i både Västra folkskolan och senare i Flickskolan.
År 1960 invigdes ett modernt bibliotek i Orionhuset.

I januari 2013 öppnade stadsbiblioteket i nya lokaler på Stenportsgatan. Biblioteket har fått mycket positiv uppmärksamhet under året. Både besöks – och utlåningssiffrorna har ökat och biblioteket har blivit den mötesplats som önskades.

Fredagen den 22 november kl 12 uppmärksammas jubileét med en utställning som invigs av Annika Stedner, kultur- och fritidschef. Förre medarbetaren Margareta Synnerdahl berättar minnen från 1950-talets bibliotek.