Gå direkt till Nyheten (Debatt: Om skolan – den måste ge utmaningar)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 19 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Om skolan – den måste ge utmaningar

Publicerad Wednesday, 07 August 2013, 11:01 av Redaktionen

– Kunskap ger chans att formulera livsprojekt och idéer för framtiden.
Det skriver liberalerna Christer Winbäck, riksdagsledamot för Skaraborg, och partivännen Christer Nylander i en debattartikel.

Framtiden börjar i klassrummet.

Framtiden börjar i klassrummet. Så enkelt kan man sammanfatta skälet till att Folkpartiet liberalerna lyfter fram alla människors rätt till en bra utbildning. Den tanken genomsyrar också förslaget till nytt partiprogram för Folkpartiet, som just nu diskuteras i partiet.

Människan växer med kunskap. Hos den som upptäcker sina talanger och förstår mer av sin omvärld väcks även nyfikenheten. Kunskap ger chans att formulera livsprojekt och idéer för framtiden.

I ett liberalt samhälle ska människor ha jämlika chanser oavsett bakgrund. Ingen människa ska vara fången i de villkor hon föds in i. Det bästa verktyget för att bryta sociala barriärer är en bra utbildning.

Under Folkpartiets ledning pågår nu den största reformprocessen på många årtionden i skolan. Nytt betygssystem, ny lärarutbildning, bättre kompetensutveckling för lärare, lärarlegitimation och nya karriärtjänster för lärare är några pusselbitar.

Men arbetet behöver fortsätta. När Folkpartiet nu är inne i processen med att ta fram ett nytt partiprogram är skolan en huvudfråga. I förslaget till nytt partiprogram finns en lång rad idéer.

Alla barn ska ha chans till en bra start i skolan. Därför föreslår programkommittén att skolstarten sker vid sex års ålder, och att förskoleklassen (sexårsverksamheten) blir en del av en tioårig grundskola.

Skolan ska ge bättre stöd med läxhjälp till de elever som behöver det, och lovskolor ska ordnas för elever som inte nått kunskapsmålen. Även fritidshemmen ska stödja skolarbetet i större utsträckning.

Det måste också finnas bättre möjligheter för särbegåvade eller högpresterande elever. Skolan måste ge utmaningar även till de elever som har en särskild talang. Det ska finnas goda möjligheter att gå före i undervisningen eller läsa i spetsklasser.

Erfarna och särskilt kompetenta lärare ska premieras bättre. Vi vill ha fler vägar in till läraryrket, och lönespridningen bör öka. Nu införs tjänster som förstalärare och lektorer med extra lönepåslag. Att skicklighet ska löna sig även i ett kvinnodominerat akademikeryrke, som läraryrket, är dessutom en jämställdhetsfråga.

När det härliga sommarlovet är över ska alla elever kunna se fram emot en skola där var och en kan utvecklas som människa i en värld där kunskap blir allt viktigare.

I det liberala samhället får individen nya chanser, hela livet. Skolan är vårt viktigaste redskap för att förverkliga detta. 
   
Christer Winbäck, riksdagsledamot för Skaraborg (FP)
Christer Nylander, riksdagsledamot (FP) och ordförande i partiprogramskommittén