Gå direkt till Nyheten (En riktig uppfinning, en automatisk maskin)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Tisdag 18 juni 2019
  1. Dagens namn:
  2. Björn och Bjarne
  3. I morgon:
  4. Germund och Görel

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

En riktig uppfinning, en automatisk maskin

Publicerad torsdag, 16 maj 2013, 12:37 av Björn Smitterberg

I dag är det examensutställning för Ideums uppfinnarelever i Lidköping. Den pågår i Särnmarkshuset och här finns en hel del finurligheter att se. Men tyvärr också en del att inte se – för det här med patent är svårt. En uppfinning är i princip hemlig till den fått patent.

Dick Janefelt är klar med sin uppfinning och det är en prototyp så som man tänker sig efter att ha läst sagor om uppfinnare. Det är rör, sladdar och mätare lite här och där.

– Visst är det en prototyp, bara för att visa att systemet fungerar, säger Dick Janfefelt.

Uppfinningen är en komplettering till ventilationsutrustning, ett styrinstrument som steglöst kan förändra luften i en lokal eller bostad. Den arbetar med luftfuktigheten i luften som sugs ut, och reglerar temperaturen på det som blåses in. Är det för varmt tar apparaten även tillvara på överskottsenergin. Vill man reglera för hand kan det ske via mobiltelefonen.