Gå direkt till Nyheten (Fyra dagar för vandrare)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 20 januari 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Fyra dagar för vandrare

Publicerad måndag, 06 maj 2013, 14:35 av Redaktionen

Evenemangen för att bjuda besökare till västra Skaraborg står nu som spön i backen. Efter vårrundan väntar nu vårmarknad och vårvandringar.
Nu bjuder Destination Läckö-Kinnekulle in till vandringar på Kinnekulle och de spiller också över till Billingen.

– Vandring, vårblommor, musik och överraskande inslag längs Skaraborgs vackra vandringsleder lockar långväga vandrare. Det har varit stort intresse från hela landet när det arrangeras fyra dagars vandring i Skaraborg nu till helgen 9-12 maj. Det är fyra mils vandring och aktiviteter fördelat på fyra dagar längs fyra natursköna leder kring platåbergen Kinnekulle och Billingen, skriver Anna Ohlin-Ek vid Destinationsbolaget i inbjudan till helgen.

Det är de tre redan etablerade vandringarana Kinnekulleknallen, Vallevandringen och Kinnemilen som tillsammans med invigningen av den nya Sankta Elins led, mellan Götene och Lundsbrunn, gör gemensam sak och utgör denna fyradagars vandringshelg. Dessa vandringar samarrangeras med musik- och kulturarrangemang runt om i Skaraborg under Kristihimmelfärdshelgen.

Vandringshelgen startar på torsdagsförmiddagen den 9 maj med en Invigningsvandring på den nya Sankta Elins led mellan Götene och Lundsbrunn. Starten sker klockan 9.30 vid Götene kyrka med en liten invigningsceremoni. Det blir en dryg mils vandring i ganska lätt terräng med paus för lunch vid medeltidskyrkan i Ova. Framme i Lundsbrunn hålls en konsert i anslutning till vandringen, en musikalisk berättelse i modern tappning om Götene och Skövdes gemensamma skyddshelgon Sankta Helena, även kallad Elin. Dagen avslutas med efterföljande mingel och mat på Lundsbrunns Golfklubb.

Fredagen 10 maj är det dags för den årliga Nattvandringen, Kinnekulleknallen, med start vid Hällekis skola från klockan 19.30. Vandringen är en slinga på cirka en mil med kuperad terräng som följer vandringsleder och vägar upp för det blommande berget Kinnekulle. På den 306 meter höga toppen är utsiktstornet, med vy över både land och sjö, öppet och på ängen i ”Stora salen” serveras det blåbärssoppa, korv m.m. Vandringen vänder sedan nedåt igen, genom kalkstensbrottet som är inramat av musik och vackert upplyst av hundratals marschaller i skymningen.

forex trading strategy

Passa på att ta ångtåget tur och retur mellan Skara och vandringsstarten i Lundsbrunn på lördag 11 maj, då det blir Kinnemilsvandring med start från klockan 13.00 vid Lundsbrunns kurort. Vandringen är en kombination av motion och naturupplevelse i skiftande terräng bland annat längs den vackra Sörboleden. Stigen går in i en djup ravin som bildades efter istidens slut då ett stort jordskred inträffade. Genom det rinnande vattnet har ravinen sedan utvidgats. På vandringen får man flera gånger korsa ån på små broar. Naturen är orörd och växtligheten är rik.

Söndagen 12 maj avslutas vandringshelgen med den traditionella ValleVandringen med start från klockan 13.00 vid Flämslätts kursgård. Naturen i Valle bjuder på en rik kupering, natursköna miljöer och underbar utsikt från Billingen vid Jättadalen. Vandringen har flera vätskestationer och möjlighet att ta en fikapaus längs vägen eller vid målgången på Flämslätt, där det även blir underhållning och en del oväntade överraskningar längs vägen! Välkommen att möta våren på natursköna vandringar bland vitsippor, ramslök och blommande körsbärsträd!

För att premiera de som går flera vandringar sker en utlottning av fina priser där högvinsterna bland annat består av ett resepresentkort från Resia, middagar på Kinnekullegården och Flämslätts kursgård m.m.

jfdghjhthit45