Gå direkt till Nyheten (Debatt: Håller Sverige och Lidköping på att bli EU:s soptipp?)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Håller Sverige och Lidköping på att bli EU:s soptipp?

Publicerad Thursday, 11 April 2013, 15:43 av Redaktionen

Håller Sverige och Lidköping på att bli EU:s soptipp?
Frågan ställs i en debattartikel av Linda Berling-Nieuwenhuizen och handlar om importen av bränsle till svenska värmeverk.
– Ingen lägger sig i var soporna kommer ifrån eller kontrollerar innehållet vid svenska gränsen.

Vi svenskar blir allt duktigare på att sortera avfall i olika fraktioner. Detta är utmärkt, men ett problem uppstår då våra sopförbränningsanläggningar gapar efter mer sopor för att hålla igång produktionen av fjärrvärme. Dyra investeringar i fjärrvärme triggar oss att importera sopor från andra länder. 2010 importerade Sverige 800.000 ton sopor vilket är en fördubbling!

I Italien är det en lönsam affär att sälja avfall till Sverige eftersom vi tar ett lägre pris än andra EU-länder. Den italienska maffian tros vara kopplade till att miljöfarligt avfall blandas med sopor och skickas till energibolag i Sverige. Ingen tull kontrollerar de importerade soporna/avfallet eftersom det sker inom EU. Har man tillstånd från svenska myndighetsverk att förbränna sopor lägger sig inte de i vems sopor som förbränns och därför tillåts import.

Avfallshanteringen omsätter stora belopp då man får betalt för soporna, frestelsen är upppenbar att då fuska med dokumentationen om vad soporna innehåller. Mutor och korruption är typiska inslag.

Kunskapsläget är dåligt om vad de importerade soporna egentligen innehåller likaså vad gäller olika kemiska substansers giftighet när man blandar dem vid förbränning. Därför borde försiktighetsprincipen gälla, d v  s att allt avfall som importeras betraktas som miljöfarligt avfall. Detta är ett rimligt minimikrav. Allt miljöfarligt avfall måste förbrännas vid högre temperaturer – 1.100 grader för att de kemiska ämnena skall förintas.

Att energibolag i Sverige ser en kortsiktig vinst i att köpa billiga sopor/avfall för att producera energi är inte svårt att förstå, men att kommuner nu börjar göra likadant är oerhört beklagligt. Till exempel Västerås har avtal med England men även Linköping och andra kommuner håller på med avfallsimport.

En viktig fråga att ställa sig är varför inte länderna vi importerar avfall ifrån inte bygger förbränningsanläggningar och utvinner energi? Jo, de vet naturligtvis om vilket innehåll det är, kanske vill de inte av den anledningen förbränna avfallet på plats?

Energibolag i Mälarregionen vill släppa ut rökkondensat i dricksvattentäkter, detta kan inte tillåtas! Vänern är en dricksvattentäkt och det som kommer ut i luften landar snart i våra vattendrag.

Jag tycker inte att det är en bra affär vare sig för miljön eller lidköpingsbornas hälsa att elda importerat avfall. Vi borde satsa på att utvinna energi på mer hållbara och miljövänliga sätt som lokal solenergiproduktion, biobränsle, vindkraft.
För bolaget Värmeverket är det säkert en ekonomisk vinst att köpa billigt avfall istället för andra dyrare energislag. Det är bara tråkigt att konstatera att vi kallar oss klimatkommun och ” Det Hållbara Lidköping men handlar i energi- och avfallsverksamheten tvärtom. Man kan undra om man lockar till att bli 45 000 invånare med den retoriken?

Vågar vi dricka Vänervattnet? Vågar vi äta den lokalt fiskade siken, laxen, gösen? Vågar vi äta den lokalt producerade maten? Snart blir det kanske bättre för hälsan att satsa på vatten på flaska, importerad mat från någon EU-region som inte eldar avfall samt köpa odlad fiskfrån ishavet och odlade blåbär.

Linda Berling-Nieuwenhuizen

 

 

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Kristina Berling
Gäst
11 April, 2013 06:51

Håller fullkomligt med ovan talare. Nu är det så att många länder i EU inte kan eller vill hantera sina sopor som vi gör i Sverige! För det första har det ett överskott pga att de oftast inte behöver elda för värmen och så har de kanske inte ambitionen att skaffa egna förbrännings industrier eller ens sortera sitt avfall på ett hållbart sätt. Det är också en ekonomisk fråga, vilket länderna prioriterar. Det jag inte begriper är varför just Sverige måste ta hand om EU:s sopberg när det borde göra det själva!