Gå direkt till Nyheten (Tore Sahlströms möten med sportprofiler:
I dag Lars Rang!)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 31 januari 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Tore Sahlströms möten med sportprofiler:
I dag Lars Rang!

Publicerad fredag, 22 mars 2013, 11:25 av Tore Sahlström

Veckans avsnitt handlar om boxning och om Lidköpings egen ambassadör för sporten –  närmare bestämt ringnestorn och tränaren Lars Rang.
Alla handskarna har inte Lars Rang lagt på hyllan-om halsen har han de gamla handskarna med snörning- numera gäller kardborreband.

Rang kan man kalla en riktig eldsjäl som har ägnat mycket stor tid åt sporten och även idag som 70-plussare lägger han ner en massa jobb för den ädla sporten som ibland kallas för The noble art of self defence.

Jag träffar honom i KK All Rounds lokaler i Wennerbergskolans källare en vardagskväll där allt-i-allomannen Rang har kaffet klart till vårt möte. Det är en timma kvar till träningen och jag får en pratstund med klubbens drivande kraft, som nyss är hemkommen från en rundresa på Kuba i samband med hustruns Margaretas högtidsdag.

Här i KK Allrounds lokaler tillbringar eldsjälen Lars Rang mellan 25-30 timmar i veckan.

Lars Rang är uppväxt i Longs kyrkby i Vara kommun. Det blev sedan flytt till Råda och den unge Rang började en tvåårig verkstadsskola i Uddevalla. Lars har varit byggnadsplåtslagare ändra fram till sin pension och har av yrket fått hårda armar och nävar som sedan har varit bra i ringfighterna.

Under utbildningen i Uddevalla provade Lars på lite boxning, men det tog inte riktigt fart förrän han flyttade hem till föräldrarna igen. Han började träna i KK All Round under Lidköpings bäste boxare genom tiderna – landslagboxaren och svenske mästaren Stig Johansson.

Sin första match blev 1957 och begicks i Teaterhuset i Vänersborg mot Claes Englund som han besegrade. Denne Claes Englund som var Lidköpingsbo från början har efter olika bostadsorter i Sverige återvänt hem till Lidköping efter tretton år. Nu är båda boxningsopponenterna ifrån sent femtiotal ungdomsledare i samma boxningsklubb.

Lars Rang gick under sina aktiva tid 80 matcher på en tioårsperiod, och förlorade 14 av dessa. Lasse blev aldrig svensk mästare, men har inte varit långt ifrån. Han föll nämligen i en final i junior-SM.

Lars Rangs första match 1957 var segermatchen mot Claes Englund. Nu är de båda ungdomstränare i samma klubb.

Av de förlorade matcherna så var det många avgörande så därför har Rang inga riktiga storsegrar. På meritlistan står fyra DM-tecken plus två landskamper både som junior och senior mot Danmark. Själv säger Lars Rang blygsamt om sin aktiva tid följande:
– Jag var nog en rätt medelmåttlig talang men, som tyckte mycket mer om att träna.

Just tränare verkar ha varit Lasses stora begåvning. Han har genom åren fört fram en rad boxare till Sverige toppen. Det började med Anders Wolmsjö, Kjell-Åke Wallin, Branko Reljanovic, Mike Yikealo och vidare Peter Larsson och Rasmus Holmberg och till dagens stora hopp Pontus Krantz. En rad talanger som har fostrats av Lasse i och utanför boxningsringen.

Tränarsysslan ligger oerhört varmt om hjärtat för Rang. Han har lätt att ta ungdomar och kräver inte att alla ska bli tävlande i sporten. Rang och Peter Gustavsson tränar tävlingsgruppen två gånger i veckan och resten av veckan sjuder det av verksamhet i träningslokalen med nybörjargrupper och diplomboxare samt en grupp pensionärer. Diplomboxning tränas i åldersgruppen 10-15 år.

– Vid en diplommatch räknar inte domarena utdelade träffar – istället bedöms boxarens teknik och uppförande i ringen, förklarar Lasse.

På senare tid har även klubben och Lasse medverkat i projektet Idrottslyftet som är ett samarbete med skolorna i kommunen där man varit ute och berättat om sin sport och försöker att få ungdomarna till sina föreningsslokaler.
– Redan nu märks att det har gett resultat, säger Lasse, fler och fler söker sig till oss, både tjejer och killar.

– Ungdomar som har dåligt självförtroende och är mobbade eller lite på glid kan få ett lyft av boxningen – och att då kunna hjälpa dem att få tron tillbaka på sig själva eller få se den lille försynte ynglingen som har gått sin första diplommatch – då har man lyckas och man känner ett oerhört gottfinnande inom sig ,förklarar Rang.

– Det är inte bara ledare som fostrar ungdomarna som kommer hit – även ungdomarna själva hjälps åt att fostra varandra, menar Lasse.

Boxningsklubben KK Allround bildades 1935 och bakom Lars Rang hänger affischer från sent 1930-tal.

Boxningsklubben All Round bildades 1935 av Arne Gustavsson och Arvid André och det är få klubbar som har haft verksamhet med tävlingsboxning hela tiden – från starten 1935 till dags datum berättar Lasse vidare. Nu börjar lokalerna i Wennerbergsskolan bli för små och om tillströmningen fortsätter i samma takt som det har gjort den senaste tiden så blir det bekymmersamt att kunna ta emot alla i de befintliga lokalerna som klubben förfogar över nu.

– Det är svårt att neka ungdomar som vill komma hit. Alla vill inte tävlingsboxa – utan bara vara med och träna på den nivå de själva vill, och nu kommer även många tjejer hit och tränar. Så min största önskan nu är att få en större lokal, helst här på Wennerberg för att kunna ta emot alla intresserade.

Boxningsgalorna är något som Lasse Rang som tillsammans med Janne Brandt har hållit i genom åren. Då gäller det att få ihop tio matcher och helst då några egna boxare från klubben annars kommer inte publiken i stora skaror. Publikrekord sattes vid en gala i Idrotens Hus på 60-talet med 1.400 personer. Tävlingarna hålls numera i De la Gardieskolan där klubben har blivit sponsrad av Sparbanksstiftelsen med en egen boxarring.

Ett bevis på sitt enorma arbete som ledare fick Lars Rang erhålla 2011 utmärkelsen Årets ungdomsledare i Skaraborgs Län. Detta vid en ceremoni i Skara där Kattis Ahlström var utdelare av priset, och för Lasse märks det att det var häftigt att få detta erkännande för sitt slit i klubben. Själv tycker han att alla som jobbar i klubben har lika stor betydelse och gör aldrig skillnad på folk.

Den nu 72-årige Rang tillbringar cirka 25-30 timmar i boxningslokalerna varje vecka och man kan säga att han är en allroundare i klubben KK Allround. Han har varit allt utom kassör. Han säger att han ska trappa ner, men jag tvivlar om denna eldsjäl kan göra detta för det märks på honom att han trivs då han går omkring i sitt andra hem – boxningslokalen i Wennerbergskolan.

Klicka här för att läsa andra ”sportprofiler” – klicka här