Gå direkt till Nyheten (Tore Sahlström möten med sportprofiler:
I dag Tore Skoglund)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 09 juni 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Tore Sahlström möten med sportprofiler:
I dag Tore Skoglund

Publicerad fredag, 22 februari 2013, 11:25 av Tore Sahlström

Dagens avsnitt om Lidköpings sportprofiler handlar om en av Villas tre förgrundsfigurer på 1960-70 talet. Det är bandylegenden Tore Skoglund. Vill man snida till det hela kan man säga att Tore S träffar Tore S i veckans sportprofilmöte.

Förutom Tore Skoglund var de två övriga i den berömda legendariska bandytrion ”Fiskarn”Johansson och ”Loli” Sandström som bidrog till att det blev ett riktigt uppsving och drag omkring Lidköpingsbandyn och i synnerhet då Villa BK. ”Loli” som skytt och Tore som den store dirigenten och även målgörare samt ”Fiskarn” som burväktare av hög klass.

Här sitter idrottsparet Tore och Christina med ett urklipp från ett reportage om idrottsparet Skoglund när de båda var i hetluften.

Vi träffas i hemmet på Skogsvägen i Tofta där hustrun Christina (tidigare Ekbom) bjuder  på kaffe med dopp och vi slår oss ner och börjar prata bandy men först lite om hustrun Christina som, liksom maken Skoglund är hemma och njuter ett skönt pensionärsliv.

Christina hade stora idrottsliga framgångar med HK Linne och har även landslagsmeriter inom handbollen. Christina träffade sin Tore i Folkets Park – innan träffen höll hon på Wästerlund i bandy med sedan den kvällen i parken blev det Villa för hela slanten. Hon spelade under den period när HK Linne var på topp och några av hennes lagkamrater var kända handbollspelare som Britt-Marie ”Spiken” Funk,  Kia Norrlander och Britt Berggren. Christina kommer väl ihåg den gången då hon följde med tränaren Gunnar Käck till Skövde och värvade och övertalade att ”Spiken” skulle komma och spela för HK Linne.

Tore Skoglund har nästan i hela sitt liv, om man bortser från en kort boendeutflykt till stan på två år – alltid bott i föräldrahemmet som enligt gamla Villaiter ligger på rätt sida Toftabäcken. Det är helig Villamark som herr och fru Skoglund bor, för närmaste grannhuset – där bildades föreningen Villa i John Svensson (Järnvings) kök den 18 januari 1934.

Huset på Skogsvägen som paret Skoglund bebor har maken och målaren moderniserat med ombyggnader och nu på sista tiden byte av fönster. Ända fram till pensioneringen för några år sedan har Tores yrkesroll varit målare och arbetsledare på Sandå måleri. Så man kan på ett humoristiskt sätt säga, att livet för Tore har varit måleri i någon form, antingen på hus och väggar eller på bandybanor där han satte färg på matcherna och där han ofta stod för ”målandet”.

Här på Skogsvägen växte Tore Skoglund upp med föräldrarna Janne och Gunborg samt sina två bröder. Bandyintresset vaknade tidigt hos Tore, och vid nioårsåldern fick han ett par skridskor av sin far i julklapp. Han lade dem under huvudkudden på natten så, att ingen av hans två äldre syskon skulle komma och låna dem. Dessa skridskor snördes på när han på sent 50-tal deltog i en skolturnering på Lockörns bandybana som i folkmun kallades ”Hôla”.

Tore spelade med Gösslunda skola som vann hela turneringen med 32-0 i målskillnad. Trettioen av målen gjorde den unge och bandysugne Toftagrabben som, redan nu hade fått smak på att åka skidskor och göra mål.

Redan vid juniortiden fortsatte ”målandet” på bandybanorna för Skoglund och vid 17-års ålder gjorde han debut i Villas A-lag. Han var med i Villa när laget gick upp i allsvenskan 1968 för andra gången. Första året laget gick upp i allsvenskan var 1966 men det blev respass direkt första året. Steget åter upp i allsvenskan 1968 föregicks av ett kval mot Åtvidabergs BK. Först besegrade Villa östgötarna på bortaplan med 4-1 och på hemmaplan, inför 3.738 personer, vann Villa med utklassningssiffrorna 7-2. Den store målskytten den här säsongen var just en Tore Skoglund med 31 mål varav 7 stycken i kvalmatcherna.

Tore Skoglund med en karikatyrtavla över VM-laget 1971 som Tore deltog i. VM-laget innehöll berömda spelare som bl.a. ”Bempa”, ”Dallas” Torsten Sparv, Hans Carpman med flera. Huset bakom Tore är grannhuset där en gång Villa bildades i John Svenssons kök 1934.

Målskytten Skoglund minns att det var en riktig folkfest på Isstadion när Villa bokade en hittills oavbruten plats i högsta serien efter 34 års väntan.

Sammanlagt har Tore gjort 247 A-lagsmatcher och 174 mål i Villadressen och var aktiv spelare mellan åren 1966-1981. Det fattades inte anbud från andra storlag när Villagrabben var på topp-anbud från Sandviken, Katrineholm samt Västerås hade önskan att få till sig målspottaren från Villa.

Tore tackade nej för det var ett så ”himla go i Villagänget” och alla stannade kvar utom Bengt Nilsson, som flyttade till Nässjö IF. Även fem landskamper har Skoglund medverkat i och ett bandy-VM på hemmaplan 1971. Målgöraren Skoglund har varit Villa trogen utom ett år efter att ha slutat i Lidköpingslaget – då spelade han en säsong i Gripen (1982).

-Det var inte lätt att slå sig in i landslaget vid den här tiden, säger Tore.
-Då fanns de båda kända spelarna ”Dallas” Sedvall och Sveriges bästa bandyspelare genom tiderna ”Bempa” Ericsson med i laget och det fanns ingen plats över till mig i anfallet. Därför blev inte så många landskamper, men vid den här tiden fanns det även ett B-landslag och där har jag även spelat med.

I början på 1980-talet fick Skoglund prova på ledarrollen i Villa – då som hjälptränare åt huvudtränaren ”Loli” Sandström. Även den tredje bandylegenden, ”Fiskarn”, fanns med i ledarrollen som målvaktstränare. Det blev bara en säsong för Tore och som han uttrycker själv:
– Jag var för mycket kompis med laget och då är det svårt att vara tränare.

– Det roligaste minnet genom tiderna är utan tvekan SM-finalen mot Ljusdal 1975, då räknar jag även in mina fem landskamper. Jag trodde aldrig att det var så stort, och laget var väldigt grönt och förberedelserna var minimala.

Sista semifinalmatchen på tisdag kväll och sedan final på söndag och all den uppståndelse som det blev i Lidköping och övriga bandy-Sverige fram till finaldagen, kommer Tore väl ihåg.

Efter SM-finalen på Söderstadion 1975 var Tore och hans lagkompisar i Villa inbjudna till residentet i Mariestad där landshövdingsparet Karl och Kajsa Frithiofsson bjöd på middag. Det kan noteras Karl Frithiofsson var Riksidrottsordförande och följde med stort intresse Villas framfart på bandybanorna.

– Visst var det stort och roligt att spela i landslaget, men där fick jag inte som i Villa spela mitt eget spel och jag får nog säga att SM-finalen 1975 var den mest minnesvärda händelsen som alltid kommer att finnas främst i min angenäma bandyresa genom åren, avslutar legenden Skoglund.

Det har varit bandy på vintern och i tidiga år fotboll i Lockörn och Lidköpings IF. Han fick sluta med fotbollen när bandyns elitsatsning tog mycket tid. Nu följer paret Skoglund sönerna Per och Fredriks barn på bandybanorna, och på somrarna är det, den egna segelbåten som gäller för pensionärsparet Tore och Christina.

Tore berättar att han har en hatkärlek till Vänersborg – det sitter i sedan tiden mot alla möten med Lira som sedan blev Vänersborg IF och som slutligen blev IFK Vänersborg.

– Det har aldrig varit roligt att spela i Vänersborg, men för en tid sedan när bonusbarnbarnet skulle spela där i en turnering kände jag att vi får väl åka och titta. Men fortfarande trivs jag inte i Vänersborgsmiljön, och arenan är ju mycket sämre än vår utmärkta bandyarena i Lidköping, tycker Skoglund.

När det gäller Villa, så missar inte paret Skoglund en enda hemmamatch och säsongens mål är att få komma till ett fullsatt Friends Arena och se Villa i en finalmatch – förhoppningsvis mot Hammarby.

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Peter Reinhardt
Gäst
Peter Reinhardt
25 februari, 2013 08:04

Tänk så många fina ögonblick man har kvar sedan barnsben då man ”bodde på Isstadion” och som denne ”bollkonstnär” bjudit på. En av Sveriges skickligaste bolltrollare på sin tid!