Gå direkt till Nyheten (Tore Sahlströms möten med sportprofiler
I dag ”Belle” Arvidsson)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 09 juni 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Tore Sahlströms möten med sportprofiler
I dag ”Belle” Arvidsson

Publicerad fredag, 01 februari 2013, 07:00 av Tore Sahlström

Dagens avsnitt handlar om en av Lidköpings store ledare i flera decennium – nämligen Bertil Arvidsson mera känd som ”Belle” –  namnet är så inrotat i alla kretsar- så även Bertil har präntat in sitt smeknamn på hans dörrskylt.

Jag träffar ”Belle” i hans bostadsrätt på Magdalenagatan där han bor. Han är singel sedan ett antal år tillbaka men har två bonusdöttrar och fem barnbarn och tre stycken barnbarnsbarn som förgyller hans tillvaro när, han inte ägnar sig åt idrott och politik.

Bertil Arvidsson är uppväxt i ett statarhem i Saleby där pappa Herbert fick jobba hårt för brödfödan på olika gårdar. Som statarbarn ingick det att man ofta fick flytta mellan olika gårdar och detta fick ”Belle” vara med om i unga år.

Bertil ”Belle” Arvidsson har lagt ner mycket arbete i föreningarna Villa BK, Lidköpings IF och Lockörns IF.

Vid tretton års ålder började ”Belle” jobba på samma gård som pappa Herbert som dräng. Vid den där tiden väcktes idrottsintresset hos tonåringen och grabben började spela boll i Saleby IF. Som ung kunde det vara svårt att få plats i Saleby A-lag där de äldre mera etablerade spelarna inte villa lämna plats åt de lite mera yngre.

Då startade ”Belle” en liten minirevolt. Denna lilla revolt bidrog att ”Belle” därefter fick vara med vid uttagningen av spelare till laget.

Redan här kan man skönja den unge ”Belles” tankar om rättvisa och demokrati i en lagsport, som har präglat hans liv både inom idrotten och i politiken.

Efter en tid som dräng fick Bertil Arvidsson jobb som springschas vid en speceriaffär på Repslagaregatan. Vid en här tiden fanns gott om jobb för ungdomar. Det blev vidare jobb på Vänerns trä (f.d.Star) och sedan byggnadsarbetare vid Borås Byggnadsproduktion som sedan blev BPA. I detta företag stannade ”Belle” i hela 33 år för att avsluta sin yrkeskarriär som kvartersvärd hos AB Bostäder.

Under sin tid på BPA träffade han några murare som tyckte att han skulle spela fotboll med Lockörns IF. Det var nu hans stora ledaregenskaper grundlades eftersom han i en match mellan Lockörns IF:s B-lag och Heimer fick sitt knä skadat och var nödgat att lägga av med fotbollen. Året var 1963 när Bertil blev lagledare och med i Lockörns IF styrelse och, var en av hjärnorna bakom sammanslagningen av Lockörns IF och Lidköpings BK, som sedemera blev Lidköpings IF.

Eftersom fotboll och bandy längre bakåt i tiden var sammanflätade blev det naturligt för ”Belle” att ägna sig åt ledarskap även inom bandysporten. Spelat bandy har dock Bertil aldrig gjort utan, har ägnat sin tid inom sporten på olika ledarpositioner.

Arvidsson har varit ordförande i Villas ungdomssektion mellan åren 1963 -1987 och har sett många talangers väg uppåt i deras karriärer.

– Första gänget med ”Loli”, ”Fiskarn”,Tore Skoglund och Egon Sköld var redan flygfärdiga när jag tog vid i ungdomssektionen men Christer Kjellqvist och Micke Arvidsson med många flera har jag haft nöjet att följa i deras bandykarriärer genom åren, säger ”Belle”.

I 35 år, från 1978, och än i dag sitter Bertil Arvidsson i Villas styrelse och under Villas svåra år i slutet på 1980-talet satt ”Belle” som ordförande i klubben. Villa hade det då ekonomiskt kärvt och, säsongen 1986/87 blev Villa av med sju etablerade spelare, men hade bl.a. kvar hörnspecialisten och skarpskytten Claes Malmvist i laget som dunkade in alla hörnor för laget som var en av anledningarna att Villa hängde kvar i högsta serien.

Fyra år var ”Belle” ordförande i Villa sedan tog Kenth Lindström över ordförandeklubban.

– Det verkade som detta prekära läge som föreingen befann sig i gjorde att föreningen svetsades ihop och den så berömda Villaandan visade sig från sin bästa sida, menar ”Belle”.

Det är klart att de båda SM-finalerna är höjdpunkter i Arvidssons liv, och särskilt vill ”Belle” föra fram kanslisten Harry Ahléns jobb. En man som kunde fixa det mesta – han var en otrolig tillgång för Villa under hans år på kansliet och även nu är Harry med på Villas pensionsträffar på onsdagarna och fördelar jobben innan den gemensamma kaffestunden.

En minnesvärd episod i ”Belles” idrottsliga liv var när han och Harry Ahlén och Ernst Sahl fick gå till Göteborg. Det var en vadslagning som var grunden till det hela. Detta vad uppkom handlade om ifall Villa skulle gå upp i allsvenskan 1966 – då skulle de tre Villaiterna  fotvandra till Göteborg.

En sommarkväll samma år var det dags för vandringen. Det var bara ett aber – vid starten hade Vägverket just denna dag lagt nytt oljegrus på vägen mellan Lidköping och Vara. När man stegade in på hotellet i Vara för övernattning fick de tre ett mödosamt jobb på kvällen att skära loss allt lager av oljegrus på fotbeklädnaden.

Det sägs att på Stora Hotellet syntes det märken efter de tre vandrarna flera år efter.

Nästa dag vid Hol hade ett tält satts upp för de tre. Efter en regnblöt natt och dålig sömn med svullna fötter bestämde sig Harry och Ernst att hoppa av vandringen. Däremot fortsatte ”Belle” själv sista dagen fram till Göteborg.

– Jag hade nog mera ont i armarna efteråt, på grund av allt hejande på alla mötande och passerande som önskade lycka till på färden minns ”Belle”.

Att pensionären Arvidsson fortfarande i högsta grad är aktivt engagerad i idrotten är klart – hans jobb numera är som arrangemangsansvarig vid Villamatcherna. Ett 40-tal ideella medhjälpare som ”Belle” ska se till att, det finns som entré- och trafikvakter m m samt en städpatrull efter matcherna.

När vi kommer in på Arenan blir ”Belle” lyrisk:
– En sådan enorm respons runt om i landet som detta bygge har fått – det roligaste som hänt Lidköping. Vi byggde i rätt tid och banken hjälpte till med finansieringen.

– Dessutom en arkitekt från Karlstad som visste hur en arena skulle se ut för att publik skulle trivas, även innehållande ståplatser. Tack vare denna arena vill spelare gärna komma till föreningen. Detta är Sveriges finaste arena som vi Lidköpingsbor bör vara stolta över, menar ”Belle”.

Nu är det inte bara idrotten som har fångat ”Belles” intresse utan även i politiken har han ett stort engagemang. Han blev politiskt medveten och lierade sig först med socialdemokratin, men efter en tid gick han över till vänsterpartiet. Han har suttit i kommunfullmäktige för vänsterpartiet i nitton år och, är ledamot i kultur och fritidsnämnden.

Politik och idrott har engaggerat ”Belle” under många år och gör det fortfarande-och i lördags fyllde denne aktive verksamme man 75 år.

Som sittande i kultur och fritid tycker Bertil Arvidsson att idrotten i Lidköping nästan är på topp.

– Vi har en ny fin arena, motorstadium, nytt ridhus och på kultursidan ett magnifikt biblotek. Det som fattas är en inomhushall för handbollen. Vi resonerar politiskt om detta – men problemet är att skaffa fram pengar till ett bygge. Hoppas vi kan enas och att det blir en framtida hall, säger vänsterpartisten Arvidsson.

–  Sorgebarnet i stan är fotbollen. Lidköping behöver ett division 2 -lag i fotboll – kan Götene ha det så varför går det inte i Lidköping?

– Sammanslagningen mellan LIF och Heimer blev inte så bra. Jag är medlem i Lidköpings FK, men som en gammal LIF-are tycker jag att det är tråkigt att man under fotbollssäsongen inte kunna åka till Lockörn och se någon A- lagsfotboll spelas. Nu ska alla A-lagsmatcher spelas tydligen på Framnäs.

– Dessutom gick sammanslagningen alldeles för fort – det skulle varit bra om vi äldre i LIF och Heimer hade fått lite mer tid på oss att fått bekantat oss med nyordningen och fått gett några synpunkter om sammanförandet av föreningarna, tycker Arvidsson.

För sitt arbete inom idrotten har Bertil Arvidsson belönats med Riksidrottens högsta förtjänsttecken i guld och vald till årets ungdomsledare i bandy 1980. Mellan åren 1982-93 satt ”Belle” i Västergötlands Bandyförbunds styrelse och tillika ungdomsordförande.

Bertil ”Belle” Arvidsson har på ett beundransvärt ägnat sig oerhört mycket åt ideellt arbete inom idrotten, och i lördags fyllde ”statarpöjken” från Saleby 75 år. Jag är säker på att ”Belle” kommer att synas inom idrotten och politiken flera år framöver om han får behålla hälsan och sin motivation.

-Utan ideella krafter skulle inte idrottsrörelsen fungera- Mitt liv är idrott och politik-det går att förena –man får sina gliringar, men jag biter ifrån mig. avslutar ”Belle”. 

 Läs fler av Tore Sahlströms möten med sportprofiler – klicka här

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Bertil Bertilsson
Gäst
Bertil Bertilsson
1 februari, 2013 08:10

Grattis Belle !
(så här efteråt)

Bra reportage det är Belle i ett nötskal. Vad gäller utlåtandet om vår Arena så håller jag med dig helt.