Gå direkt till Nyheten (Nya målsättningar: utökad tågtrafik på elektriferad Kinnekullebana)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 08 augusti 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Nya målsättningar: utökad tågtrafik på elektriferad Kinnekullebana

Publicerad torsdag, 31 januari 2013, 09:59 av Björn Smitterberg

I den nya målbild för utvecklingen av tågtrafiken i Västra Götalandsregionen kommer Kinnekulletåget att öka antalet turer. Tidsresan till Göteborg väntas inte ändras mycket – men turtätheten ökar betydligt. Och en koppling med tåg till Trollhättan och Vänersborg tros få stor betydelse.

Den nya målbilden skall gälla hur trafiken ska se ut 2035. Den bygger i stor utsträckning på utvecklingen som pågår och som har målbild 2020. 2035 är en generation fram i tiden och så lång tid behövs för att klara investeringar som krävs.

För Kinnekulletåget innebär det förändringar främst mellan Lidköping och Göteborg. Linjesträckningen förändras dock – eller snarare kompletteras, då triangelspåret vid Håkantorp väntas bli klart 2017 och ger möjlighet att gå till och från Göteborg via Öxnered. Den förändringen innebär en öppning för ökad turäthet. 16 dubbelturer per dygn mellan Lidköping och Göteborg finns med i planen till 2020, och det skall ökas något under åren därefter.

I dag har Kinnekullebanan på sin hela sträckning ungefär 1.400 resenärer per vardag. Detta väntas öka genom fler avgångar och inte minst genom att Lidköpingsregionen (Lidköping, Vara, Götene) binds samman med Trollhättan och Vänersborg.

Kinnekullebanan ska elektrifieras enligt målbilden. Fram till 2020 skall elektrifieringen mellan Håkantorp och Lidköping vara kvar och 2035 skall Kinnekullebanan helt trafikeras med el som bränsle.

Den här målbilden är ett förslag som nu skall bearbetas politiskt och slutligen fastställas av regionfullmäktige. Förslaget är utarbetat av Kollektivtrafiknämnden i Västra Götalandsregionen. Lidköpingspolitikern Jonas Sundström (s) är suppleant i nämnden.

Den nya tågtrafiken innebär även att busstrafiken kommer att omarbetas med nya linjer – men om detta skrivs inte så mycket nu mer än att en anpassning ska ske.

2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
lid34
Gäst
lid34
31 januari, 2013 12:03

Fy fan vad härligt!!!

Håkan Härling
Gäst
31 januari, 2013 07:33
Svarar  lid34

Varför skall det ta nästan 23 år att elektrifiera detta????