Gå direkt till Nyheten (Debatt: Det låter ihåligt Monica Green!)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 19 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Det låter ihåligt Monica Green!

Publicerad Thursday, 02 August 2012, 10:11 av Redaktionen

Ove Nordström (V) är inte nöjd med det svar som Monica Green (S) givit i fråga om så kallat socialt protokoll i EU-samarbetet. Ove Nordström tycker att Monica Green skyller i från sig.

Läs här Ove Nordströms första inlägg

Läs här Monica Greens svar

Det låter ihåligt Monica Green!

I det öppna brev jag skrev till dig (publicerat den 8 mars) så handlade det uteslutande om ESM och om du var villig att ställa krav på EU angående ett socialt protokoll för att godkänna en fördragsändring. Du besvarade då min följdfråga angående tidsaspekten med: Nu är nu för mig.

Som jag också länkade, så sa Wanja Lundby-Wedin på LO kongressen att den facklig politiska samverkan med S fortgår och att ett krav om socialt protokoll skulle ställas i nästa fördragsändring.
Ursäkta mig men du är väl ledamot för S i riksdagen?

De krav om omedelbara åtgärder du skrivit om tidigare vill du alltså nu göra gällande att de enbart skulle gälla EU:s utstationeringsdirektiv? Dessa krav har du ju också riktat till den ansvarige ministern. (”Gör något nu, inte om en månad, inte till hösten inte nästa år. Gör något NU”)

Enligt dig hänger alltså hela frågan på vår minoritetsregering. S har inget ansvar enl. dig, trots att ni kunde avgjort frågan redan den 31 maj i riksdagen och trots vad som tidigare uttalades på LO kongressen?

Jag minns en del från hur det lät inför medlemsskapsomröstningen till EU, från både S och Lo:s sida. Social dumping och lönedumping skulle aldrig kunna komma på fråga. Den svenska modellen skulle fortsatt gälla. Så ansvarsfrågan, beträffande social och lönedumping kan man säkerligen tvista om både en och två gånger vart den hör hemma ursprungligen.

Du och S är knappast utan ansvar, men frågan nu är när ni vill göra något åt det?

Vad det sen gäller det sk utstationeringsdirektivet som du nu säger att det är det du i första hand arbetar för att få en förändring till stånd i, så kom det ju redan 2009 en dom i AD där Byggnads och elektrikernas fackliga organisationer fick böta 2,5 miljoner baserat på förhandsbeskedet från EU:s domstol i det så kallade Lavalfallet. Det har alltså redan gått tre år sedan dess. När är det nu?

Dessutom lär det knappast räcka med att få en förändring till stånd i utstationeringsdirektivet då exempelvis Lavaldomen grundar sig på EU:s fördrag och dess skrivningar om fri rörlighet.
Det behövs troligen en fördragsändring för detta.

Du skriver att ni arbetar för att få en förändring till stånd vid varje fördragsändring. Det var precis detta som var möjligt den 31 maj i riksdagen men som ni valde att inte stödja.

Du skriver också att ni inte är benägna att ställa ultimativa krav och förhindra angelägna fördragsändringar, även om ni hittills inte nått ända fram i frågan om socialt protokoll (där kom det trots allt).
Angelägna fördragsändringar för vem, undrar jag då? Är fördragsändringar enkelriktade?

Roland Spånt fil dr nationalekonomi och S märkt skrev om ESM (det du nu kallar ”förenklad fördragsändring”) att:
– Finanspakten bäddar för ännu värre kriser.
och:
– Nu är man i färd med att rädda bankerna genom att de ges närmast räntefria lån för att låna ut till mångdubbelt högre räntor.

Jag tycker inte det hade varit så farligt om man poängterat för EU att vi är lika angelägna om vår arbetsmarknadsmodell som de är om sina banker. Man kan ju tycka att det är ultimativt om man vill, men jag ser det mer som en fråga om hur man framställer sina krav och vilka prioriteringar man har. Att du nu kallar det ultimativt förstår jag då du prioriterade Eu:s bankvinster framför Sveriges löntagare.

Och hur många år skall det gå av utnyttjande av människor innan t.o.m. du kan överväga ”ultimativa” krav? Återigen, när är det nu?

Sen är det ju smått fantastiskt att läsa när du skriver: ”utländsk arbetskraft som utnyttjas av skrupelfria företagare”.
Dessa företagare följer ju enbart de regler som bl.a. du själv medverkat till Monica. Att fenomenet är osmakligt håller jag med om, men du kan ju inte lägga över ansvaret på företagarna för att slippa undan själv. Det är ju rent ut sagt billigt!

Skrupelfria människor finns det väl för övrigt inom de flesta kategorier av människor, så även bland politiker. Men då brukar det handla om människor som inte följer gällande regler.

Men detta fenomen angående social o lönedumping, (som du då bl.a. själv medverkat till att ha uppkommit) där människor utnyttjas, är ju också själva anledningen till att jag ställde frågorna till dig i det första öppna brevet.
Du avslutar ditt svar med att säga att ni vid kommande revideringar kommer att ställa krav om ett socialt protokoll.
Vet du då när nästa revidering överhuvudtaget kommer att bli av och vad den isf kommer att gälla? Tänk om det då återigen är en ”enbart för EMU länderna viktig fråga”. Hur ställer du dig då?

Så återigen Monica, när är det nu, för dig?
Är det om en månad, till hösten, nästa år eller rent utav om fem år?
Du svarade faktiskt aldrig på detta!

Tack för ordet
Ove Nordström (V)

2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
7 August, 2012 03:05

Monica Green (S) meddelade idag via mail att hon inte tänker svara offentligt i denna tråd ytterligare. 

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
7 August, 2012 03:37

För att sammanfatta Monica Greens svar så kan man säga att det hon
fann så angeläget att borgarregeringen skulle stoppa nu, var inte lika
angeläget när S helt plötsligt ägde frågan i riksdagen.

Man kan ju sammanfatta det hela med att vi har ett problem och två
olika lösningar. Lösningarna är enl. Green ett socialt protokoll eller
att få förändringar till stånd i utstationeringsdirektivet.

Men istället för att prioritera en lösning på själva problematiken
så var det för Green helt plötsligt viktigare vilken väg man skulle ta,
för att kunna lösa själva grundproblemet. Helt plötsligt var det inte
högsta prioritet från Greens sida att göra det som hon krävde av
borgarministern, att göra något nu. Nu var det helt plötsligt högre
prioritet för Green vilken väg man skulle ta för att lösa det. Läpparnas
bekännelse, sa Stig Henriksson (V) i ett seminarium om välfärden. Detta
passar bra in på Monica Green och lönedumpingproblematiken. Lev inte
själv upp till de krav du ställer på andra!