Gå direkt till Nyheten (Stor demonstration för sjukhuset i Lidköping)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. Lördag 25 maj 2019
 1. Dagens namn:
 2. Urban
 3. I morgon:
 4. Vilhelmina och Vilma

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Stor demonstration för sjukhuset i Lidköping

Publicerad lördag, 28 juli 2012, 12:44 av Joakim Stegelmeyer

Idag genomfördes en demonstration för bevarandet av sjukhuset i Lidköping. Redan strax efter klockan nio började människor samlas på innergårdarna på sjukhuset. När det var dags för avmarsch klockan tio var det ganska fullt. Tåget leddes av Emma Larsson, undersköterska på sjukhuset i Lidköping, som även var initiavtivtagare till manifestationen. I täten för tåget gick även ett antal lokala politiker och f d politiker, däribland Carin Lexmon, Bertil Jonsson, Christina Åkerman, Tommy Larsson och Jan Manitski. Ett stort antal människor deltog i tåget och det ringlade sig som en lång orm genom centrala Lidköping.

Tåget gick från sjukhuset via gång- och cykelvägar längs Mellbygatan och Älvgatan till torget. Parollen var enkel men kärnfull: ”Vi ska ha akuten kvar!”. Ett flertal plakat hade liknande budskap. Demonstrationståget stannade vid ett bord som placerats vid övergångsstället på torgets västra sida. Där kunde demonstranter och torgbesökare skriva på protestlistor. Även på internet finns en protestlista och redan innan demonstrationen hade minst 2 600 personer skrivit under där.

Enligt uppgift från såväl anordnare och publik hade man inte fått tillstånd att använda ljudanläggning för att hålla igång talkörer eller framföra ett budskap på torget, något som inte kunde bekräftas av inre befäl på Lidköpingspolisen. Intresserade uppmanades istället att gå till Speakers Corner vid Rådhuset för att uttrycka och lyssna till åsikter.

Talen där inleddes av Peter Silow. Han talade i kraft av goda röstresurser, dels för Emma Larssons räkning, och tackade för den stora uppslutningen. Silow frågade publiken:

– Vilka är det som bestämmer? och publiken svarade unisont:

– Vi!

Tal hölls även av den moderate regionpolitikern Bertil Jonsson samt ett flertal demonstrationsdeltagare. Jonsson påpekade att Moderaterna motsätter sig förändringar av akutverksamheten på sjukhuset i Lidköping.

I publiken fanns Göran Larsson, miljöpartist från Lidköping som sitter i regionfullmäktige. Han uppmanades av Peter Silow att komma fram och förklara sig. Enligt Göran Larsson är det viktigt att betona att beslut om akuten i Lidköping måste fattas av Regionfullmäktige, det kan inte göras av styrelsen för Skaraborgs Sjukhus. En utredning pågår och denna förväntas bli klar i mitten av augusti. Därpå följer diskussioner i nämnder och beslut under hösten. Göran Larsson sade dessutom att det är ”självklart att vi skall lyssna” på vad medborgarna tycker.

Bertil Jonsson gick steget längre och frågade Göran Larsson rakt ut:
– Lovar du att akuten är kvar 2014?
Göran Larsson svarade:
– Akutuppdraget vid sjukhuset i Lidköping kommer att vara kvar.

10 kommentarer på “Stor demonstration för sjukhuset i Lidköping”

 1. Jorgen_Oberoende_liberal skriver:

  Och var var övriga politiska partier?

  I vilken form TÄNKER Göran Larsson akuten i framtiden, över valet 2014?

  Det Göran Larsson svarade, enligt artikeln, är ju att han vill sitta kvar på sin post efter valet -14!

  Kan övriga, icke närvarande, politiker förklara sig?

 2. Catfoot skriver:

  Har vi tur kommer akuten i Lidköping att finnas kvar…på dagtid. Har sagt det förut och säger det igen. Finns ingen anledning att ha en akutmottagning i Lidköping som är öppen dygnet runt när vi har KSS och NÄL inom 6 mil som vardera tar emot allt från och med i höst. Detta vet regionen. En av anledningarna till att man i år nu flyttar den akuta ortopedin från Uddevalla till NÄL.

 3. SagasMatte skriver:

  ”Finns ingen anledning att ha en akutmottagning i Lidköping som är öppen dygnet runt när vi har KSS och NÄL inom 6 mil..” Skojar du nu eller? Vad händer med de fall där TIDEN har en avgörande betydelse för om patienten ska överleva??

 4. OveNordstrom skriver:

  Närmast roande att se Bertil Jonsson demonstrera för att bevara sjukhuset som det är. Minns Widegrens löfte angående tingsrätten. Det är ju regeringens strypning av den indexerade uppräkningen av statsbidragen som är skulden till eländet nu. Så den bästa garanten för Lidköpings sjukhus vore en ny regering. Var det detta Bertil Jonsson demonstrerade för också kanske?

 5. tomas70 skriver:

   Hur menar du? Vad politikerna menar är att man ska spara pengar??? KSS och Näl har inte resurser idag att ta emot 17500 akutfall som Lidköpings sjukhus har idag varje år. Man måste då bygga om dessa sjukhus för x antal 100 miljoner när tanken är att man ska spara pengar?????. Skaraborgs sjukhus har ett effektivt sjukhus för dessa 17500 personerna idag som funkar kostnadseffektivt. Redan idag skickas akuta operationsfall till Lidköping från Skövde för att dom inte får plats i Skövde, något som politikerna kanske inte vet om. Sedan ska politikerna ta sina beslut med tanke på miljöaspekten medräknad. 17500 gånger 12 mil till KSS och hem blir 210000 mil. Hur försvarar man den miljöförstörningen???

 6. viera skriver:

  Jag skulle ville säga att det mer oroande när inte så speciellt betydande s-politiker visar sig! Tror nog att det bra för läsarna att få en uppdatering vad gäller Västra Götalandsregionens politiska samman sättning  o som har möjlighet att spendera 1,4 miljarder i överskott från 2011.
  ”Nuvarande regionfullmäktige fick sin politiska sammansättning i samband med omvalet 2011. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet styr i minoritet.”
  Japp, gnällspiken från V (PK) försöker alltid dunkla verkligheten. Med tanke på hans alla ”överlägsna” lösningar på allt så borde han väl vara statsminister!?O varför att han inte är det kan nog det flesta förstå!?
  Vad gäller psydonymen ”Erich Lisch” så tillhör han ett suspekt kommuniskt parti som skriver att ”revolution bör ske fredligt”. Jaha, vadå bör….

 7. erik_lisch skriver:

  Nu har jag i och för sig inte skrivit något i den här debattråden, så jag förstår inte varför du tar upp mig här helt plötsligt? 
  Men några små synpunkter bara: hur tänker ni på högerkanten när ni likt småungar börjar ironisera över att ”men vad konstigt att du inte sitter i regeringen när du nu har så bra idéer”,,, Alltså, seriöst? Vad är det för trams? Är det helt plötsligt förbjudet att stå för en åsikt om man inte har en riksdagsmajoritet i ryggen? 

  Och om du nu tycker att det är så hemskt att Ove får göra sin röst hörd mellan valen så förutsätter jag att du kommer hålla tyst och inte klaga på den förda politiken när sossarna vunnit nästa val. Annars så vore det ju hyckleri av dig? 

 8. OveNordstrom skriver:

  Oavsett vem som styr i regionen och om det är i minoritet eller majoritet så är det alliansregeringen som styr över statsbidragen! Alliansen tog bort den indexerade uppräkningen av dessa som en av sina första åtgärder. Detta betyder att kommuner och landsting ej får någon kompensation för kostnadsökningarna och i och med att det är olagligt att lägga en ofinansierad budget så måste de istället spara motsvarande minst dessa kostnadsökningar i varje budget. Det bästa beviset häromkring för detta fick man av Götenes förra kommunalråd Bo Bergsten (KD) som gick ut i media och hotade alliansregeringen med att lägga en olaglig ofinansierad budget i protest mot regeringens politik.
  Så är det med den ”dunkla verkligheten” i vekligheten!

 9. Nisse skriver:

  Det du skriver är ju lite problematiken i ett nötskal – sitter man i styrande ställning så fattar man beslut i linje med sina ideoliger och sin politik, och oppositionen kritiserar det mesta (oavsett om det ligger i linje med vad man tycker, eller haft för ståndpunkter tidigare)… det hör till spelet samt till oppositionens ansvar och syfte, och ser likadant ut oavsett om vi har höger eller vänster-styrd regering. Det är väl närmast att vi gräsrötter som har svårart för att byta åsikt så fort en regering bestämt något som vi så att säga måste klaga över, medan våra politiker ser det som en daglig syssla… 

 10. Redaktören skriver:

  Den här debattråden har nu fått sådana former att red avbryter den – bara inlägg som har med artikeln att göra släppsf ram. /red

Kommentarerna är stängda