Gå direkt till Nyheten (Mera mat av Vänerns siklöja)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 september 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Mera mat av Vänerns siklöja

Publicerad Thursday, 28 June 2012, 17:54 av Björn Smitterberg

Siklöja är Vänerns minsta laxfisk. Den lever i stim och fångas i nät under en period när Vänern oftast är som mest obekväm för yrkesfiskarna; senhösten. Men den kan ätas under ljuvliga former och smaker.

– Ibland är det dåligt väder, riktigt dåligt väder, säger Anders Jonsson, en av de yrkesfiskare som nu ingår i den grupp som vill att vi ska äta mer av siklöjan än bara rommen.

– Om jag fångar tio ton siklöja kan det som bäst bli 600 kilo rom. Resten av fisken går till minkmat eller till måsarna, säger Anders Jonsson.

– Om vi kan se till att den här fisken blir livsmedel i större utsträckning så är det bara bra.

I dag lanserades nya delikatesser från Spiken. Det är i Spiken som yrkesfiskare och några andra företagare slagit sig samman för att prova ut lite nytt, och den ekonomiska förening som bildats har fått draghjälp. Universitet, institut och myndigheter har intresserat sig. Pengar kommer från EU, staten och kommunen för att få siklöjan att bli något mer än rom för oss människor. Det är visserligen Vänerns guld – men filéerna av siklöjan skulle kunna bli Vänerns silver vid sidan av bl a lax.

Själva lanseringen i dag blev ingen publiksuccé. Här var de närmast sörjande för att smaka av det som bl a Madeleine Dahlgren prövat sig fram till. Kryddade på olika sätt, även rökta. Det finns som medaljonger, burgare och filéer. Det finns också en siklöjelåda med rullader.

I Göteborg finns en särskild grupp som fått i uppdrag att hitta försäljningskanaler. Andra funderar på hur siklöjan ska förpackas. Den närmaste tiden går dock åt till att klarlägga hur stort intresset är.

– För oss på Spiken är det här naturligtvis viktigt, även om andra Vänerfiskare kanske också kommer med. Från mitten av oktober till mitten av december fiskare vi siklöja.

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
batsman
Gäst
batsman
28 juni, 2012 10:42

Lidköpingsnytt visar sin bästa sida ännu en gång, med närvaro, nyfikenhet samt intressant nyhetsbevakning åt alla läsare.
Visst var det gott, särskilt siklöjemedaljongerna.
All lycka till projektet.