Gå direkt till Nyheten (Vänsterparti-budget skulle ge Lidköping 30 nya jobb)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 24 maj 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Vänsterparti-budget skulle ge Lidköping 30 nya jobb

Publicerad måndag, 07 maj 2012, 17:16 av Björn Smitterberg

I dag möts vänsterpartister i lokalen i Lidköping för att med Eva Olofsson diskutera den vårbudget partiet föreslår. Och Eva Olofsson är särskilt insatt i förslagen som gäller äldreomsorgen.

– Vår budget skulle innebära cirka 30 nya jobb i äldreomsorgen i Lidköping, säger Eva Olofsson, som är riksdagsledamot hemmahörande i Göteborg.

– Jämlikheten är hotad genom den modell som styr äldreomsorgen i dag. Åter finns risk för att det är döttrarna till de pensionärer som inte har råd med trygghetsboenden eller privat omsorg som får ta smällen. Många kvinnor riskerar att låsas fast vid att ta hand om sina föräldrar i betydligt större utsträckning än nu.

– Jag är oroad av att regeringen hotar med en lag om privatisering av äldreomsorgen. I Lidköping står man emot – och har valt att skapa möjligheter att välja inom kommunens ram. Det är bra. Men på andra håll pågår en utförsäljning som kan bli besvärlig för den som inte har råd.

– Dessutom riskerar kommunerna att förlora surt förvärvade skatteintäkter till vinster i privata bolag. Det gillar vi inte. Pengarna ska stanna i omsorgen.

Eva Olofsson har i dag tillsammans med de lokala vänsterpolitikerna Ann-Carin Landström och Bo Eliasson besökt hemtjänst och äldreboenden i Lidköping.

– Jag fick höra av personalen att den inte räcker till, att omsorgen blir alltmer omfattande även om det är färre brukare. Men vi måste få fler händer i vården. Därför tror jag att vårt förslag att under tre år tillföra fyra miljarder öronmärkta för mer personal i vården är bra. Det skulle ge 10.000 jobb i landet, varav cirka 30 i Lidköping.

– Det som nu pågår är en minskning av resurserna till äldre. De senaste åren har den ekonomiska resursen minskat med sex procent, trots att gruppen över 80 år ökat med nio procent.