Gå direkt till Nyheten (Lyckad satsning på gymnasiedatorer)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 20 januari 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Lyckad satsning på gymnasiedatorer

Publicerad tisdag, 17 april 2012, 14:31 av Björn Smitterberg

Satsningen att utrusta alla elever och lärare vid De la Gardiegymnaset med datorer har fått mycket bra resultat. Det visar en undersökning bland lärare och elever – alla är eniga om att skolan snabbt blivit mycket modernare.

Det är nu tre terminer sedan skolan beslutade införa datorer till elever och lärare. Priset blev lägre än förväntat och dessutom har de tidigare med ventilation särskilt påkostade datasalarna nu börjat användas som lektionssalar.

84 procent av eleverna svarar i enkäten att skoldagarna blivit roligare, och 60 procent av lärarna anser att datorerna underlättar arbetet vilket ger mer tid till elevarbete. Eleverna anser i stor utsträckning att det blivit lättare att göra läxor och annat hemarbete.

Eleverna behåller datorerna genom gymnasiet. De elever som vill kan därför köpa loss sin dator och behålla den – men priset är ännu inte bestämt.

3 kommentarer på “Lyckad satsning på gymnasiedatorer”

 1. Zeduce skriver:

  Haha ja vem skulle inte vara nöjd med att få en Mac, Vore intressant att veta vilka som gjort utvärderingen samt hur frågorna ställts.

 2. Henkan skriver:

  Bra att det fungerar på denna nivån. Kanske man i sin projektanalys faktiskt värderade sina alternativ och hur datorerna skulle fungera i undervisningen. Min son som går på Fredriksdalskolan tilldelades som alla sjundeklassare där, en PC. Den har¨på 8 månader inte alls använts i undervisningen annat än ibland på engelskaundervisningen. Den används av eleverna till spel, musik och facebook, vilket i sig kan vara utvecklande! Var det verkligen så dessa ”välinvesterade”pengar skulle användas?

 3. wondergirl62 skriver:

  Alla skolor har samma problem, dvs i kampen om elevens skolpeng är alla medel tillåtna. Det gäller att kunna  erbjuda så mycket som möjligt för att få skolpengen till sin skola eller kommun (alltså erbjuda allt utom lärare då, för de behövs ju inte utan ska varslas, åtminstone i grundskolan) Reklam, saker och kul ”jippon” som ser bra ut utåt har blivit viktigare i kampen om skolpengen än kunskaper och skolans inre arbete. Håll elever och föräldrar nöjda, annars byter de skola och därmed försvinner skolpengen. I min värld och i den bästa av världar skulle föräldrar vara nöjda med bra lärare, god undervisning och att barnen får den hjälp och det stöd de behöver. Men det fria skolvalet gör det heller inte lätt för äldre elever. Klart nya dator, betalade körkort m,m lockar dem  i valet av skola. Skäms bara politiker och andra vuxna som utnyttjar elevers osäkerhet och brist på erfarenhet. Datorer behövs absolut i den moderna skolan men satsningen ska bygga på faktiskt behov och användande, inte användas som lockbete!

Kommentarerna är stängda