Gå direkt till Nyheten (En bandykrönika av Tore Sahlström:
Från ”älva” till Arenan på hundra år)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 26 mars 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

En bandykrönika av Tore Sahlström:
Från ”älva” till Arenan på hundra år

Publicerad måndag, 23 januari 2012, 19:18 av Tore Sahlström

Bandyn – världens tjusigaste lagsport tycker många, och i Lidköping har den gamla anor. Nu fyller bandyn hundra år i stan. Det vill säga, att det är hundra år sedan, man är säker på att den första bandymatchen spelades i Lidköping.

Skridskoåkning i slutet av 1800-talet var ett uppskattat fritidsnöje i Lidköping. Redan år 1877 bildades Lidköpings skridskoklubb, som främst bestod av yngre damer och herrar i de övre samhällsklasserna.

I seklets början var intresset för bandy ganska svalt. Det första säkra beviset, att det spelades en bandymatch i Lidköping, härrör sig från en tidningsnotis av den 23 januari 1912. Då spelades en bandymatch på isen utanför fyren. Det var en match mellan Skara Läroverks Idrottsförening och Lidköpings Fotbollsförening, och ”skarapöjka ”vann med 8-0.

Det var först 1923 som flergrensföreningarna såsom Lidköpings Idrottssällskap (LIS) och fotbollsföreningen Heimer tog upp bandyn på sin agenda. 1924 spelades de första organiserade bandymatcherna. Vid 1920-talets slut lade Heimer ner sin bandyverksamhet, medan LIS fortsatte fram till 1931.

Under 1930-talet kom den moderna bandyn på allvar att etablera sig i Lidköping. Wästerlunds Idrottsklubb kom officiellt till den 21 januari 1931 på ”Hyllan” i gamla Folkets Hus. Medlemmarna i Wästerlund var grabbar med rötter ”Nyestan”, och hade funnits tidigare, som ett kvarterslag sedan 1929.

Sjödalens Idrottsklubb bildades 1931 på Millqvists Café i ”Gamlestan”, och blev därmed Lidköpings första renodlade bandyklubb. De båda nystartade föreningarna var igång 1931, och deltog i en pokalserie, där lag från Hjo, Mariestad och Sjötorp fanns med. Lagen hade samma hemmaplan.

Dåvarande ”Issadion” – älven där nu kanotklubben residerar. I en pokalseriematch 1933 spelade  Wästerlund oavgjort mot Sjötorp, och det räckte för en slutseger i serien.Under denna match slogs publikrekord. Hela 1.400 personer hade sökt sig till ”älva”.

Vid denna tid började bandyn expandera, och blev alltmer populär i Lidköpingsbygden. Vid sidan av de dominerande klubbarna Sjödalen och Wästerlund uppstod en del andra klubbar som Solhagens IF, Lundsbrunn, Järpås, Mellby IK, Tun IF, Tolsjö och Söne BK.

I början av 1940-talet ökade bandyintresset ytterligare, och Bandygrytan nedanför Framnäs tillkom.

Måndagen den 9 september 1968 var då historien om Wästerlund och Sjödalen slutade, och ett nytt lag uppkom – nämligen Lidköpings AIK (LAIK). Vid den här tiden fanns det 14 bandyklubbar i Lidköpingstrakten. Samtidigt som det var ett lyft för bandyn, var det också ett slut på de många klubbars tillvaro. De klubbar som inte hade tillgång till istid, fick snällt vänta då isen lagt sig på vikar, Lidan, grushålor m m.

Ett eget kapitel i Lidköpingsbandyns historia är Villa BK som i förra veckan fyllde 78 år. Föreningen, som ursprungligen kom från Villa strax norr om Lidköping. När Villa bildades 1934 betraktade många av dåtidens bandyentusiaster Villa som ett rent ”bonnalag” förhållande till dåtidens storlag, som Wästerlund och Sjödalen. Nu är det en helt annan uppfattning. I takt med Villas framgångar genom åren, så har kritikerrösterna  tystnat, och Villa får väl betraktas som hela Lidköpings hjärtesak. Detta Villalag som i nutid leder den svenska elitserien, och som på tisdagskvällen ska möta norra Norrlands bandystolthet Kalix ,som i sin tur krigar för sin existens i högsta bandyserien.

I dags dato är det förutom Villa BK och Lidköpings AIK, Kållands BK, Svarhall/Gillstad och BK Wiking, som har bandy som sin sportgren i bandytokiga Lidköping

Bandyn i Lidköping har genomgått en hundraårig kulturvandring – från skriskoåkning på ”älva” till inomhusspel i ett magnifikt bandypalats. Även om jag personligen tycker, att tjusningen med bandysporten försvann en aning när man flyttade inomhus.

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Bertil Bertilsson
Gäst
Bertil Bertilsson
24 januari, 2012 10:23

Bra krönika bortsett att jag inte håller med dig om din åsikt om att det var bättre förr !
” Var tid ha
r sitt….”. Villa exempelvis har ” vuxit” i status och utveckling, förmodligen p.g.à. lagets möjligheter att ha tillgång till vår fina Arena. Jag är tacksam för att kunna planera och uppleva en hel säsong, utan att ta hänsyn till hur vädret blir. I takt med laget framgångar får vi en ökad publikutveckling och förtroende vida omkring. Vi finns med på såväl kartan som i många ”diskussions klubbar ” nu för tiden, även utanför den berömda
”bäcken i Tofta ”.