Gå direkt till Nyheten (Debatt: Bidragsregeringen)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 20 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Bidragsregeringen

Publicerad Friday, 04 November 2011, 10:59 av Redaktionen

– Allt fler måste få stöd för att kunna försörja sig, det är en skrämmande tendens, skriver Skaraborgs socialdemokratiska riksdagsledamöter i en debattartikel.

Allt fler blir tvungna att förlita sig på någon form av försörjningsstöd. Hela 437.100 personer fick ett sådant stöd förra året, d.v.s. en kvarts miljon svenska hushåll. Var fjärde ensamståendemamma fick ekonomiskt bistånd någon gång under 2010, enligt socialstyrelsen.

Vi kan tyvärr skönja en skrämmande tendens. Efter regeringsskiftet var antalet personer med försörjningsstöd nere på den lägsta nivån sedan mätningarna började göras i början. Men redan 2007 började antalet långvariga biståndstagare öka, och från 2008 ökade även det totala antalet biståndstagare. Sedan dess har antalet människor som måste söka socialbidrag stadigt ökat. Det krävs krafttag för att stoppa denna tendens. Den borgerliga regeringens så kallade jobblinje har uppenbarligen inte hjälpt dem med små ekonomiska marginaler.

Trots massiva skattesänkningar har inte regeringens ekonomiska politik resulterat i en minskad arbetslöshet. Nedmonteringen av a-kassan och sjukförsäkringen tvingat fler och fler att söka försörjningsstöd. Den moderata politiken har övergått till att vara en socialbidragslinje. Förutom personliga tragedier, innebär det också övervältring av kostnader på Skaraborgs kommuner. Resurser som skulle gått till kvalité i förskola, skola vård och omsorg slukas av att kommunerna ska betala försörjningsstöd till utsatta sjuka och arbetslösa.

Vi socialdemokrater vill bygga Sverige starkt och återgå mot full sysselsättning.

En grundläggande utgångspunkt för oss är att alla människor ska ha möjlighet att kunna bidra till sin egen och vår gemensamma försörjning. För att detta ska ske krävs det att vi investerar i människor. Arbetslösa behöver få rätt utbildning, ges möjligheter att ta igen tidigare missad kompetens och fler behöver ges möjlighet till arbetslivserfarenheter som kan leda till ytterligare anställningar. Därför satsar vi socialdemokrater i vårt budgetalternativ på vuxenutbildning för dem som behöver nya kunskaper för att bli anställningsbara, och på gymnasieskolan så ingen behöver hamna utanför tidigt i livet.

För oss är det helt oacceptabelt att sjuka människor utförsäkras ur sjukförsäkringen och tvingas leva på försörjningsstöd. Man blir inte frisk av att bli fattigare.

Ska vi framöver få fler människor i arbete och minska de ekonomiska klyftorna krävs att vi steg för steg bygger en konkurrenskraftig kunskapsbaserad ekonomi, inriktad på full sysselsättning. Då kan försörjningsstödet återgå till vad det bör vara – en tillfällig lösning när något går snett i livet – och människor får i stället makten över sina egna liv genom ett eget arbete

Urban Ahlin, Monica Green, Patrik Björck, Carina Ohlsson
Skaraborgs socialdemokratiska Riksdagsledamöter

10 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
4 November, 2011 11:30

Problemet för S är bara att det var Göran Persson som inledde denna borgerliga utveckling av det svenska samhället, även om det nu eskalerat enormt under den borgerliga regeringen.
Nu vill dessutom Fredrik Reinfeldt och Anders Borg skicka miljarder av våra skattepengar till Franska och andra europeiska banker, trots att det är dessa banker och den avreglerade finansmarknaden som orsakat problemen, samtidigt som man då sätter allt fler människor på undantag här hemma i Sverige.
Jag undrar hur S ställer sig till denna bankakut?
Vill ni också bidra till att EU får mer att säga till om över den svenska ekonomiska politiken, vilket i praktiken innebär att man inför EMU bakvägen trots att folket sagt nej?
 

Guest
Gäst
Guest
4 November, 2011 12:26

Ove du är som vanligt dåligt påläst.
Du påstår att Fredrik och Anders, vi svenskar, skall “skicka pengar” till europeiska banker.
Sanningen är väl att vi tar betalt för detta! Ränta kalls det och den lär inte vara billig.
Alltså tjänar (fult ord för kommunister) vi på detta och förbättrar svenska statens finanser.

Elof
Gäst
Elof
4 November, 2011 06:49
Svarar  Guest

Du menar på samma sätt som tyska och franska banker nu tjänar massor men pengar när lånen till Grekland kommer avskrivas till hälften? Om det nu vore så lönsamt att låna ut så kan man fråga sig varför dessa banker då behöver stöd av oss Svenskar? De har väl aktieägare som ska se till att det finns tillräckligt med kapital i banken.

erik_lisch
Gäst
erik_lisch
4 November, 2011 09:59
Svarar  Elof

Mitt ödmjuka förslag är att om det offentliga nu nödvändigtvis måste pumpa in pengar i
privata företag så ska staten överta ägandet av motsvarande del av
företaget. Dvs. om staten pumpar in motsvarande 20% av bankens ekonomi så ska staten även ÄGA 20% av banken!

Funderar
Gäst
Funderar
5 November, 2011 08:04
Svarar  erik_lisch

Och det tror du själv på…? Att lilla Sverige med 9,5 milj invånare ska diktera villkoren som inte ens använder euron… Dröm vidare… Tack och lov (tack svenska folket att ni röstade nej) är vi inte med…

erik_lisch
Gäst
erik_lisch
6 November, 2011 01:05
Svarar  Funderar

Nej, jag tror naturligtvis inte att Sveriges regering någonsin skulle våga ta till ett sådant radikalt grepp. Men det är vad som rent principiellt borde göras. Alla länder, med eller utan euro, borde göra samma sak. Näringslivet borde underkastas demokratin, inte tvärtom.

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
4 November, 2011 07:38
Svarar  Guest

Jo jag är påläst. Det finns ingen anledning att hjälpa de banker som redan tjänat pengar på att ställa till detta elände. Då är det bättre att direkt hjälpa staten Grekland och folket att komma på fötter igen, men innan dess bör det mesta av skulderna skrivas av.
Bankerna har som sagt redan tjänat enorma pengar på denna skuldsättning.

Kerca
Gäst
Kerca
4 November, 2011 08:56
Svarar  Guest

Tråkigt att behöva upplysa den “Glada falken” men det handlar inte om lån som du försöker få oss att tro, det handlar om bidrag som aldrig återbetalas vilket är ett begrepp som både du och dina själsfränder avskyr. Verkligheten är som du kanske märker betydligt mer komplicerad än vad du nånsin föreställt dig. Välkommen till den ekonomiska realitetens århundrade.  

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
4 November, 2011 12:54

Snacka om att slå in öppna dörrar och var LITE sent ute.

inka508
Gäst
inka508
4 November, 2011 05:33

Bidrag är av ondo. Jag håller med Er till fullo. Det är tyvärr så att Ni själva under Era regeringsperioder var helt fixerade av bidrag. Samtidigt hade Ni en skattepolitik som gjorde att vi hade ett av världens hårdaste skattetryck på vanligt arbete.  Men detta var helt nödvändigt för att finansiera alla bidragssystem.
Tyvärr fick detta andra effekter på arbetsmoral och bidragsfusk. Man kan dagligen läsa i pressen om skatte – och bidragsfusk.Och bedragarna uppträder i alla led, här hittar man fackföreningspampar, partiknuttar och miljonärer. Dessa pengar borde  istället gått till de grupper som Ni nu nämner. Ni säger att en grundläggande förutsättning  för alla människor är att kunna bidraga till sin egen och samhällets försörjning. Stöder denna uppfattning helt. Men detta skall inte ske med konstlade medel utan riktiga arbeten.
Ni hade många olika bidragsåtgärder under Er tid. AMS-utbildningar till höger och vänster. Den som kom in i denna karusell kom sällan ur den. Men vad ledde denna verksamhet till ? 

I dagens hårda konkurrens måste ungdomar vara väl utbildade. Det duger inte att lämna den svenska skolan med icke godkänt i basämnena. Hur skall dessa individer klara en fortbildning ?
Enligt uppgift är dessa flera än någonsin !!! Det gäller att göra rätt från början.
När det gäller sjuka människor skall samhället stötta med den hjälp som behövs. Tyvärr skall inte Ni slå Er för bröstet. Ni lyckades inte med detta heller. Här finns otaliga exempel på detta.