Gå direkt till Nyheten (De vill möta alla som är ovana med internet)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 maj 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

De vill möta alla som är ovana med internet

Publicerad onsdag, 12 oktober 2011, 11:54 av Björn Smitterberg

Ett nytt landsomfattande projekt för att hjälpa personer som inte är bekväma med internet startar. Om ett par veckor hålls ett första informationsmöte på Stadsbiblioteket – och det kommer att följas upp med kurser för den som vill gå vidare. Bakom projektet är bibliotekets Maria Albinsson – i mitten, Bror-Inge Jälevik och Vuxenskolans Lillemor Holgersson, närmast.

– Det finns statistik på att det i landet finns 1,5 miljoner svenskar som inte är hemmastadda på internet,säger Bror-Inge Jälevik som tillsammans med Maria Albinsson leder projektet.

– Av dessa finns det 7.500 i Västra Götaland. Flera finns i Lidköping som vi hoppas att nå i höst och vinter.

På biblioteket får personalen stundligen frågor från personer som behöver hjälp, kanske med att söka bostad, kanske med något de inte förstår eller få hjälp att betala räkningar.

– Vi har ju haft stor hjälp av Föreningen Lidnet Senior som tagit hand om många äldre och utbildat dessa så de klarar datorn och internet. Men det här är inte bara ett problem för äldre – utan för människor från tonåren och uppåt.

– Det finns verksamheter i dag som man måste kunna hantera internet för att kunna ta del av, säger Lillemor Holgersson.

Här skulle hon förstås kunnat ta Lidköpingsnytt som exempel, men valde ett där man beställer hem en matkasse varje vecka. Den beställningen kan bara ske via internet – och betalningen skall ske samtidigt.

Introduktionen för den som så önskar är kostnadsfri och hålls klockan 16 den 20 oktober på Stadsbiblioteket.

– Då handlar det om grunden, att få igång datorn och komma ut på nätet. Om någon vill fortsätta med något speciellt utöver detta så hjälper Studieförbundet Vuxenskolan till att ordna eller hitta kurser, säger Maria Albinsson.

Bakom den här satsningen som kallas digidel.se står stiftelsen .se, och Kultur i Väst. I landet pågår projektet till och med 2013 – i Västsverige skall det klaras av före 1 september nästa år. Kursledare på biblioteket blir Eva Mowitz – tidigare bibliotekschef i Lidköping.