Gå direkt till Nyheten (Spikenfiskare sålde sin bod – till handel)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. Fredag 18 januari 2019
 1. Dagens namn:
 2. HildaH och ildur
 3. I morgon:
 4. Henrik

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Spikenfiskare sålde sin bod – till handel

Publicerad torsdag, 29 september 2011, 16:23 av Björn Smitterberg

Fiskarnas bodar på Spiken skall i första hand användas till fiske. Men nu har en yrkesfiskare sålt sin bod – köparen vill sälja mat. Det här har väckt en diskussion om bodarna vid Spiken.

Samhällsbyggnadsnämnden har beslutat kallat till ett möte där Spikenfiskarnas intresseförening får vara med och diskutera vilka verksamheter som ska tillåtas, och därefter skall frågan tas upp i kommunstyrelsen.

Enligt överenskommelse mellan kommunen och intresseföreningen från 1981 skall sjöbodarna upplåtas till yrkesfiskare i första hand. Lediga platser kan för kort tid uthyras till annan men skall ställas till förfogande till fiskare som anmäler önskan om plats.

Nu har alltså en hittillsvarande yreksfiskare vid Spiken sålt sin bod och kajplats till en person som villhandla med närproducerad mat och charterfiske, och tänker sig att i sin tur hyra ut båtplatsen till en fiskare. Detta har skett utan att intresseföreningen informerats i förväg.

1 kommentar

 1. PetterNordgren

  Det är mycket riktigt så som redaktören skriver att Spikens Fiskehamnsförening kommer att vara med på Samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott och diskutera arrendeavtalet mellan Lidköpings kommun, som äger marken och bryggorna i Spikens Fiskehamn, och Spikens Fiskehamnsförening, som arrenderar området. Däremot så framgår det inte riktigt av artikeln att föreningen blivit informerad av köparen i förväg, och att föreningen informerat kommunen om den aktuella överlåtelsen, samt haft flera kontakter med samhällsbyggnad sedan juni månad. Det är också föreningen som har haft som önskemål att träffa nämnden samt initierat arbetet med att ta fram ett nytt arrendekontrakt mellan Lidköpings kommun och Spikens Fiskehamnsförening. Grundförutsättningen från föreningens sida är att Spikens Fiskehamn också i framtiden, i första hand, skall vara en fiskehamn, och att annan verksamhet bör tillåtas endast i undantagsfall och om den i så fall har anknytning till bygden.

  Petter Nordgren
  Ordförande Spikens Fiskehamnsförening

Kommentarsfunktion är inaktiverad för denna nyhet