Gå direkt till Nyheten (”25 mycket bra förslag till Polishus och Entré syd”
Klicka in och se några av förslagen)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 09 juli 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

”25 mycket bra förslag till Polishus och Entré syd”
Klicka in och se några av förslagen

Publicerad onsdag, 28 september 2011, 16:28 av Björn Smitterberg

Nu ställs 25 olika arkitektförslag ut. Allmänheten – alltså alla i Lidköping – får lov att komma med synpunkter på förslagen. Men vänta er inte en omröstning eller offentlig debatt – en jury bestämmer enväldigt.
Bilden här intill är ett av flera förslag – klicka in och se fler. Alla bilder kan klickas till större format.

– Det kan ju faktiskt bli lite känsligt om Polisen tycker en sak och vi på kommunen en annan, säger Torsten Lundin, som är kommunens samordnare.

Förslagen har ställts ut i en lokal i Sockerbruket, och den kommer att öppnas för allmänheten under tre onsdagar och tre lördagar. Första gången blir på onsdag om en vecka – den 5 oktober. Onsdagar är öppettiden 15-19, och lördagar 10-13.

– Vi kommer att finnas här, kanske inte alla på en gång, men är beredda att lämna information. Men vi kommer inte att föra någon dialog om förslagen, men tar emot synpunkter och överlämnar till juryn, säger Marcus Sundberg och Marlene Tagesson från Polisen och Torsten Lundin.

Förslagen ställs ut helt anonymt. I stället för namn på förslagsställaren finns ett nummer. En enda person – som i övrigt inte har med förslagen att göra – vet vilka arkitektbyråer som gömmer sig bakom siffrorna.

Uppfyller då alla de 25 förslagen alla de krav som ställts?

– Det vet vi inte än, säger Torsten Lundin. Det här är en tävling mellan arkitekter. De lämnar sina förslag lite skissartat och det förslag som vi kommer att använda oss av får arkitektbyrån sedan i uppdrag att projektera och detaljrita.

Man kan säga att tävlingen i dag handlar om hur det som i dag är parkeringsplatsen vid Åhléns – eller P-Syd – skall gestaltas i framtiden.

P-Syd i dag – oftast kallad Åhlénsparkeringen

De röda husen längs Esplanaden är kvar på vissa förslag, borta på andra. I ett förslag har de byggts in i en huskropp.

Förutom Polishus skall det bli 300 parkeringsplatser i P-hus, samt 50 P-platser för cyklar. Dubbelt mot vad som ryms på P-syd i dag.

Platsen har diskuterats en hel del – varför måste Polishuset ligga just här? Varför inte intill Brandstationen?

– Vi skall vara lätt tillgängliga för alla – inte bara bilburna, säger Marlene Tagesson. Vi skall vara synliga och finnas med vår service mitt i ”smeten”.

Men en invändning är att det inte alltid är så lätt att göra utryckningar härifrån.

– Det är en fråga vi får ta i andra hand, men vi tror inte det är något stort problem.

När allt är ritat i detalj och klart kommer det att bli anbudstävling – då avgörs vem som får äga och därmed även bygga. Lite på en höft tror man att 150 miljoner kronor ska räcka till Polishuset.

Här nedan följer några bilder tagna från utställningen. Alla förslag är inte med, och framför allt är inte arkitekternas förklaring till sina förslag med.

Organisationen Sveriges Arkitekter har lagt ut alla de 25 förslagen med texter och allt på sin hemsida. Klicka här.

Juryn består av Kenth Lindström, kommundirektör och ordförande, Sigvard Dävensjö, t f stadsarkitekt, Torsten Lundin, planarkitekt, Marlene Tagesson, Polisen, Magnus Blombergsson, Polisen, samt arkitekterna Björn Edström och Sabine Richter.

För att läsarna skall kunna kommentera och diskutera lättare
förses här bilderna med en bokstav under. Bilden av förslaget högst upp och på första sidan är förslag A.
(Förslag B finns inte)

 c

e

f

g

h

i

j

 k

l

m

n

o

 p

r

s


t

u

9 kommentarer på “”25 mycket bra förslag till Polishus och Entré syd”
Klicka in och se några av förslagen”

 1. Spiken11 skriver:

  Förslag N och R ser trevliga ut.
  Men är den verkliga ytan så stor som det verkar på skissen?

 2. På N ser ytan lite större ut än vad den är pga parkeringen på taket och perspektivet. Men på R så har de tagit bort några av husen längs vägen och ”dragit ut” ”Sergels torg mönstret” ut på gatan, vilket ger en större yta (större än vad den egentligen är)

 3. Alltid lika tråkigt att se duktiga arkitekter(/arkitektfirmor) presentera sina förslag med kassa & tråkiga bilder.

 4. aj14 skriver:

  Vilka fula klumpiga klossar! Om man skulle vara tvungen att välja så är N den som ser någorlunda ut. Stackars hyresgästerna på Målaregatan, vilken utsikt :) skulle inte vilja bo där ens om jag finge betalt.

 5. Josef Kjellqvist skriver:

  Vad har hänt med ”göra hus som passar in i stadskärnan”. Jag tycker inte att något utav förslagen passar in i Lidköpings stadskärna. Det är tråkigt.

 6. AnPet skriver:

  Man kan inte få en uppfattning om  förslagen om man inte får se ordentliga, tredimensionella modeller. Personligen tycker jag att några av förslagen är riktigt, riktigt dåliga.

 7. Zeduce skriver:

  Tycker att flera av dem ser riktigt trevliga ut. Och snälla bryt två-vånings förbannelsen. Bygg på höjden så att det finns en skyline mer än VL´s silo och värmeverket. OK gamla vattentornet är ju riktigt snyggt som bidrar till en bra skyline. 

 8. Peter Reinhardt skriver:

  Tidigare har det alltid påtalats att all bebyggelse i centrum skall passa in i ”de la Gardiestaden”.
  Gäller inte det längre? Kan inte se att ngt av förslagen faller in under det kriteriet.

 9. Agust Vråk skriver:

  Glöm nu för allt i världen inte att hålla ordning på färgen på tak-teglet!

Kommentarerna är stängda