Gå direkt till Nyheten (Ingen regionsammanslagning med Värmland)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Ingen regionsammanslagning med Värmland

Publicerad Tuesday, 23 August 2011, 19:21 av Redaktionen

Nej till en gemensam region. Men fortsatt och fördjupat samarbete i gemensamma frågor.
Det blev beslutet när representanter för samtliga politiska partier i Värmland och Västra Götaland samlades på tisdagen, för att ta ställning till en gemensam ansökan om att bilda en ny region från 2014/2015.

– Tiden är i nuläget inte mogen för att faktiskt gå samman. Däremot finns det förutsättningar att samarbeta mer i olika frågor och det ska vi återkomma till, säger Gert-Inge Andersson (S), regionstyrelsens ordförande i Västra Götalandsregionen.

– Partiernas svar i somras visade en splittrad bild, och den har inte ändrats trots fortsatta diskussioner. Resultatet efter dagens möte är att vi inte kommer att gå vidare med en gemensam ansökan, men vi välkomnar ett utökat samarbete med Västra Götalandsregionen, säger Fredrik Larsson (M), landstingsstyrelsens ordförande i Värmland.

Det var under senvåren 2009 som politiker från Värmland och Västra Götaland beslutade att låta utreda konsekvenser och förutsättningarna för en eventuell ny regionbildning, sedan Landstinget i Värmland hösten 2008 ansökt hos regeringen om att få bilda en ny region tillsammans med Västra Götalandsregionen. Utredningarna berörde bland annat områdena hälso- och sjukvård, näringsliv, miljö och naturresurser, infrastruktur och kollektivtrafik, kultur och turism. Analyser gjordes också av förutsättningarna för långsiktig konkurrenskraft, nationellt och globalt, och av jämställdhets- och demokratiaspekter för en ny region.

4 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
23 August, 2011 06:25

Gert-Inge Andersson (S) försvarade ju den höga regiondirektörslönen bl.a. med att denna direktör har ansvaret över 50 000 anställda. Man kan ju undra vilken lön han velat ge en direktör om regionen växt ytterligare med hjälp av Värmland?

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
24 August, 2011 07:43

Vem ska enligt dig ha mandat att sätta lön för Regionsdirektören och vad är enligt dig en rimlig lön?

Redaktören
Gäst
Redaktören
24 August, 2011 07:16

Jag utgår ifrån att det är mer rationella skäl bakom politikernas beslut – helt enkelt att regionen skulle bli för stor till ytan om hela Värmland tas in. /red

seupp
Gäst
seupp
24 August, 2011 09:20

Slopa landstingen helt,dom är helt onödiga. Dom var bra
på 1600-talet när Axel Oxenstjärna införde dom.
Numera är dom bara en försörjningsinrättnig för vissa politiker och tjänstemän.
Det är helt klart att dom inte vill såga av den gren dom
sitter på.