Gå direkt till Nyheten (Lidbeckska huset ”måste” renoveras nu
”Huset läcker som ett såll!”)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 20 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Lidbeckska huset ”måste” renoveras nu
”Huset läcker som ett såll!”

Publicerad Thursday, 31 March 2011, 14:13 av Björn Smitterberg

lidbeckska_lop110331-001Med start i höst kommer Lidbeckska huset att renoveras grundligt. Det som för ett par år sedan började med klagomål på möblerna i konferensutrymmena och fullmäktigesalen är nu på väg att bli en stor totalrenovering.

– Det visade sig vara nödvändigt, säger Marianne Löfgren på kommunledningskontoret som är projektets ledare.

– När vi tittade på möbler så började vi titta på cafédelen och köket och efter hand visade det sig att behovet av renovering var betydligt större än väntat.

– På sina platser läcker huset som ett såll, vi upptäckte att det rann in vatten i huset i stället för ut ur grunden. Det måste vi nu åtgärda. Vi måste byta alla fönster och reparera fasaden runt om.

lidbeckska_110331-001

Huset har kulturhistoriskt värde och kommer inte att förändras utomhus. Men inomhus finns inget kvar av det ursprungliga och här blir förändringarna stora.

Bland annat får Lidbeckska huset en ny entré, och det är av säkerhetsskäl. Att ta sig in i huset via trappan mot Hamngatan är en säkerhetsrisk – inte bara för rörelsehindrade.

– Vi vill skapa en ny entré gemensam med Konsthallen. Här inne vill vi också ha en ny modern hiss – där det finns ordentligt med utrymme och ny teknik, säger Marianne Löfgren.

lidbeckska_110331-002

Målningsarbeten blir det i hela huset – även i vandrarhemsdelen. Ventilationen skall moderniseras och bli energieffektiv. Värmen likaså. Huset får nytt brandskydd.

– Det är så mycket moderniseringar att vi räknar med att satsningen på ombyggnaden på sikt blir lönsam.

Än är det inte helt klart att ombyggnaden blir av helt och hållet. Tio miljoner kronor har avsatts, och just nu pågår anbudsräkningen.

– Vi får se vad företagen säger, om pengarna räcker eller hur vi skall be-gränsa oss om det blir dyrare.

Tanken är att börja ombyggnaden 1 oktober och att allt skall bli klart under sommaren 2012, då det ska möbleras med nya möbler.

Var ska då kommunfullmäktige ta vägen? Och vigslarna?

– De vackra vigselrummen blir kvar, men med bättre ventilation. Däremot vet jag inte riktigt var vi skall hålla till under renoveringstiden. Kanske kan vi ställa ett rum i Stadshuset i ordning – vi får se.

– När det gäller kommunfullmäktige har vi lite idéer, men är inte klara. Kanske kan vi vara på Parketten, kanske kan Pingstkyrkan användas – vi vet inte riktigt än, säger Marianne Löfgren.

Lidbeckska huset renoverades när nya Stadshuset blev klart men har varit orört sedan cirka 1985. Det har tyvärr hittats plastfärg på någon vägg i huset, och det blir en särskild åtgärd att återställa den väggen. Nya möbler måste till – de är inte bara obekväma, de är trasiga.