Gå direkt till Nyheten (Lidköping värd för internationellt jämställdhetsmöte)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Lidköping värd för internationellt jämställdhetsmöte

Publicerad Friday, 18 March 2011, 09:49 av Redaktionen

Den 22, 23 och 24 mars besöker europeiska representanter för jämställdhetsprojektet Gender 4 Growth – jämställdhet för hållbar tillväxt, Lidköping och Göteborg. Deltagande länder är Spanien, Frankrike, Rumänien, Ungern, Italien och Grekland. Länder som skiljer sig åt vad gäller jämställdhet.

– Jag hoppas det blir spännande, och engagerande. Det är första gången vi träffas i Sverige. Det ska bli roligt att få visa upp allt det vi pratat om på nära håll, Sveriges och Lidköpings jämställdhetsarbete, säger Marthe Vakoufari, projektkoordinator – bilden nedan.

marte_v

Inför mötet har varje region kartlagt kvinnors företagande och tillgång till kapital, kvinnliga befattningar samt hur situationen ser ut för kvinnor i den offentliga sektorn.

– Vi kommer att utvärdera och jämföra oss med varandra, ta till oss hur andra länder jobbar. Och se om man kan föra över andras goda erfarenheter till sin egen verksamhet, säger Marthe Vakoufari.

Sett ur ett globalt jämställdhetsindex (The Global Gender Gap, World Economic Forum 2010), vilket baserats på kvinnors hälsa, ekonomi, politiskt deltagande samt möjlighet att påverka sina liv, hamnar Italien på 74:e plats och Frankrike 46:e plats. Sverige ligger högt upp med en fjärdeplats. Men Marthe Vakoufari menar att Sverige kan hamna än lägre ned på listan om vi inte kämpar med vårt jämställdhetsarbete.

– Vi har haft förstaplatsen länge men blivit omkörda av bland annat Island och Norge. Visst är vi bra på jämställdhet men det finns fortfarande mycket att jobba med. Kvinnor tjänar fortfarande mindre än män. Och det är fortfarande lågt värderat att jobba med människor. Jag tror det ofta glöms bort. En lastbilschaufför som kör varor mellan Malmö och Stockholm, tjänar mer än en busschaufför som kör människor mellan Malmö och Stockholm. Vi kan inte bara skryta med hur bra vi är. Om inte kvinnor arbetar i samma utsträckning som män hotas välfärden.

Jämställdhet är fokus i projektet. Målet är att kvinnor och män i alla deltagande regioner ska få uppleva jämställdhet.

– Vi ska lära av varandra och utbyta erfarenheter. Både hur vi praktiskt arbetar med jämställdhetsfrågor i våra regioner och vilka styrmedel vi har för att främja jämställdheten. Och så ska vi ha roligt. Det är människor som kommer, inte datorer, avslutar Marthe Vakoufari.
Fakta om Projektet Gender4Growth
Med Lissabonstrategin och jämställdhetspakten som utgångspunkt drivs projektet Gender4Growth. Projektet startade år 2008 och pågår till och med år 2011. Projektet syftar till att utbyta erfarenheter kring jämställdhet och regional tillväxt.
Lidköpings Kommun är svensk part i projektet i samverkan med Västra Götalandsregionen. Övriga deltagande regioner är Parisregionen, Frankrike, Budapestregionen, Ungern, Venetoregionen, Italien, Katalonien, Spanien, KETHI, Grekland och Timis regionen, Rumänien.