Gå direkt till Nyheten (Arbetslösheten minskade även förra veckan)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 april 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Arbetslösheten minskade även förra veckan

Publicerad måndag, 14 mars 2011, 12:10 av Björn Smitterberg

genre_ams_lopKanske är det en bestående trend som inletts – för förra veckan minskade åter arbetslösheten i Lidköping.

Antalet öppet arbetslösa minskade med 32 till 666 personer. Dessutom var det 893 personer i någon form av praktik eller program. Det är en ökning med 4. Totalt var alltså 1.559 personer utanför den normala arbetsmarknaden.

441 anställda var -25 år och 66 var 60+ år.

Det fanns på måndagsmorgonen 2.844 sökande vid Arbetsförmedlingen i Lidköping. Det är en minskning på en vecka med 22. Det fanns att söka 84 jobb förutom 45 feriejobb.

16 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
14 mars, 2011 03:45

129 jobb att söka för 2 844 personer. Tänk vad sänkta ersättningar hjälpt dem att bli motiverade att knipa ett av dessa jobb.
Hur denna ”ökade motivation” skall hjälpa de 2 715 som trots allt blir utan kan nog bara alliansanhängarna svara på!

Peter Reinhardt
Gäst
Peter Reinhardt
14 mars, 2011 07:26

Det som är intressant,det är, vad hade alternativet varit? Eftersom V uppenbarligen har svaret på arbetslöshetsbekymmret så vill vi alla höra svaret….? Att hitta riktiga jobb…? Vad är er medicin?
Höjda skatter? Beredskapsarbete? Eller vad har ni i bagaget? Många behöver komma i arbete så berätta nu!

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
14 mars, 2011 11:21

Riktiga jobb? Tycker du Alliansen hållt sina löften från 2006?
V har presenterat åtskilliga åtgärder för att få fram riktiga jobb, bl.a. inom den offentliga sektorn. Jobb som är både viktiga och riktiga.

Peter Reinhardt
Gäst
Peter Reinhardt
15 mars, 2011 05:54

Nej Ove, jag tycker inte Alliansen hållit sina löften sedan 2006. Vad jag däremot kan se som du helt uppenbart gärna förbiser, det är att vi haft den svåraste lågkonjunkturen sedan 1930-talet. Att tro att det skulle gå förbi utan påverkan på arbetslivet, det vore att vara förblindad. Eller är Alliansen orsaken till lågkonjunkturen också? Intressant att höra din inställning där.

Visst är jobb inom offentlig sektor viktiga, inte tu tal om annat. Men de kräver inkomster till staten. Hur vill du finansiera det? Höjda skatter? Skapar höjda skatter jobb utanför offentlig sektor? Undantaget skatterådgivare….???

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
16 mars, 2011 08:18

Klart att de inte är direkt ansvariga för lågkonjunkturen Peter. Däremot så förvärras ju dessa konjunktursvängningar p.g.a. avsaknaden av politisk styrning av ekonomier runt om i världen (de fria marknadskrafterna du vet), den s.k. nyliberalismen. Detta är ju ivrigt påhejat av Alliansen och dess företrädare. Men glöm nu inte att komma ihåg detta nu när konjunkturen vänt Peter. Eller är jobbskapandet då Alliansens förtjänst? Massarbetslöshet sa de 2006. Kan ju bara konstatera att Alliansen ständigt tycks bedriva sin politik (skattesänkningar) under dessa förutsättningar.
Beträffande de jobb inom offentlig sektor som även du tycker är viktiga. Tror du sänkta skatter (minskade inkomster till staten) gör det enklare att få fler såna viktiga jobb? Sen är det naturligtvis viktigt att det är de som verkligen kan som får betala mer och inte som nu behålla mer samtidigt som de som råkat bli arbetslösa p.g.a. konjunkturen straffas med låga ersättningar och får utnyttjas av företag med statens goda minne. Jag ser ingen som helst rättvisa i detta Peter och du vill väl inte påstå att det är de arbetslösas eget fel utan även i det fallet den dåliga konjunkturens?

Broson
Gäst
Broson
15 mars, 2011 03:05

Titta på västnytt ikväll, de håller på med en uppföljning av vad som händer dem som kommer in i fas tre i jobb och utvecklingsgarantin. Är det så alliansen tycker att vi skall ta hand om de som blir utan jobb? I många fall är deras fel att de blivit för gamla för att hänga med vid löpande band mm. Skall vi ha ett samhälle där de som är friska, unga och har arbete skall leva gott med låga skatter medans vi skär ner på all hjälp till de som av olika anledningar inte tillhör denna elitgrupp. Vi kan alla väldigt snabbt hamna i behov av hjälp p.p.a arbetslöshet eller sjukdom. Alla är inte lata och arbetsskygga som inte får nya jobb.

Peter Reinhardt
Gäst
Peter Reinhardt
15 mars, 2011 06:05
Svara  Broson

Hej Broson. Vad är alternativet? Att börja förtidspensionera igen såsom socialdemokraterna gjorde under många, många år? Är det ett sätt att hjälpa människor i behov av ett socialt nätverk av arbetskamrater etc? Om du frågar en pensionär så får du ofta svaret att det de saknar mest, det är det sociala umgänget som fanns på den tidigare arbetsplatsen. Är då en förtidspensionering att bry sig om individen?

Något förvånad läser jag att du vill ge Alliansen skulden för att de inte hänger med vid löpande band etc. Kan du utveckla det för jag har svårt att få ihop ditt resonemang där.

Därmed inte sagt att jag tycker att dagens system är det optimala. Men om man klagar så måste man ha ngt bättre att presentera. Så kom igen nu, tala om hur det skall vara?

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
15 mars, 2011 11:28

Är det därför Alliansen fortsätter att förtidspensionera ungdomar Peter? (även om de nu bytt namn på ersättningen)

Peter Reinhardt
Gäst
Peter Reinhardt
17 mars, 2011 08:39

Ove, det är ju som så att du och jag har väldigt olika grundsyn på hur ett välmående land ser ut. I min värld är det ett land där arbete och flitighet lönar sig. I ditt land är det så att där skall alla premieras mer eller mindre lika, oavsett om de presterar eller går hemma, oförskyllt eller av egen vilja. Min uppfattning är att det måste alltid finnas en morot till att prestera, det tycker jag är viktigt och rimligt.

Samtidigt skall inte människor komma i kläm därför att de helt enkelt inte kan, där tror jag vi är ense.

Detta är en oerhört svår balansgång som kräver fingertoppskänsla. Enligt min uppfattning har inte ngn regering lyckats med det fullt ut ännu. Tidigare socialistregeringar var alldeles för släpphänta och valde alltid den lätta vägen med förtidspensionering och s.k. arbetsmarknadsåtgärder såsom AMU utbildningar, för att ”gömma undan” de som egentligen inte platsade på arbetsmarknaden. På så sätt kunde man ”snygga till” arbetslöshetstalet.

Nuvarande regering har i sin iver att rätta till detta kanske farit fram väl hårdhänt. Människor har kommit i kläm och det är inte bra. Men hursomhelst så tycker jag att det känns att vi är på rätt väg,
om än inte ända framme. För egen del så tror jag på en konjunkturanpassad A-kassa. Men det är förmodligen inte politiskt gångbart.

Att skattesänkningar för löntagare är en viktig del i att arbete skall löna sig, det tror jag faktiskt en majoritet av svenska folket tycker! (Jag har inga vetenskapliga undersökningar som stöd, men hör vad arbetstagare säger) Sedan föder ju arbete, arbete. Ett välkänt fenomen! Och då kommer ju också skatteintäkterna som kan finansiera de offentliga arbeten som är så viktiga!

Du vill höja skatter för att finansiera den offentliga sektorn. Resultatet av det håller vi ju på att avbetala nu! Så vad det leder till det vet vi ju sedan gammalt!

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
18 mars, 2011 09:04

Ja du tycker det” känns bra för att vi är på rätt väg” skriver du. Tror du det är ngn tröst för alla drabbade?
Om det var illa nog tidigare att folk gick arbetslösa med enl. dig för hög ersättning, tror du de blir lyckligare för att de blir av med ersättningen också då? Du pratar om morot men förordar piska Peter.
Hade man haft ordentliga ersättningar så kunde man ställt krav också men börjar man med att slå undan benen på folk och ta ifrån dem allt de har så tror åtminstone inte jag att de blir bättre rustade för att komma tillbaka in på den arbetsmarknad som inte finns. Det är fler som är arbetslösa vet du än vad det finns arbeten att erbjuda.

Peter Reinhardt
Gäst
Peter Reinhardt
20 mars, 2011 05:49

Ok Ove, då vill jag gärna höra hur du vill ha det? Skall vi tillbaka till ett oändligt förtidspensionerande?
Meningslösa AMS utbildningar som bara resulterade i nya stämplingsdagar? Eller hur skall vi göra menar du? Att det ”gamla” inte fungerade, det vet vi ju. Att bara klaga, det leder ingen framåt.

Vad skall vi göra enligt dig? Vad är din uppfattning om konjunkturanpassad A-kassa? Att det är fler arbetslösa än erbjudna arbetstillfällen är ju knappast ngn nyhet. Så har det varit så länge jag kan minnas. Eller har vi haft 0 % ”riktig” arbetslöshet enligt dig?

Du säger att jag talar om morot men förordar piska, du menar med andra ord att ”arbete skall löna sig”
är att anse som piska? Då kan jag bara säga att där tror jag du talar för en minoritet! Och det är jag mycket tacksam för. I annat fall hade det varit riktigt illa för vårt land!

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
20 mars, 2011 10:40

Du gör ett stort fel nu Peter tycker jag, du skriver som om allt fungerar bättre nu. Förtidspensioneringarna har inte upphört med Alliansen, folk utförsäkras och får i bästa fall soc. bidrag med allt vad det innebär, sjuka skickas till arbetsförmedlingen, företagare får 5000:-/mån för att utnyttja fas3 arbetslösa, dessa företagare som påstår att de är emot bidragssamhället. Denna skitpolitik förordar alltså du som bättre än att folk iaf har en dräglig ersättning. Varför skall arbetslösas barn straffas?
Och om man förespråkar en konjunkturanpassad A-kassa Peter då bör man rimligen förespråka även konjunkturanpassade löner. Men i alliansens Sverige så är det de som skapade lågkonjunkturen som också tjänat mest på den, då är det minsann inte tal om konjunkturanpassning!
Och att du inte fattar att du talar om morot men förordar piska Peter, ja jag tycker enbart synd om dig om du inte ens inser det.
Du använder som morot att arbete skall löna sig men genomför dettta genom att sänka ersättningarna för de som inte har ngt arbete (som faktiskt inte finns att få för alla). Klassisk högerpolitik!

Peter Reinhardt
Gäst
Peter Reinhardt
22 mars, 2011 06:59

Ove, du kommenterar alltid andra men de konstruktiva förslagen från dig själv, de lyser som vanligt med sin frånvaro. Du säger att företagare utnyttjar fas 3, hur vet du det? Kan det vara så att medmänniskor i fas 3, det de behöver är just att komma ut i arbetslivet i ngn form. Vad är alternativet?
En evig sjukkassa alternativt stämpling eller förtidspension?

Sedan finns det både bra och dåliga företagare precis på samma sätt som det finns bra och dåliga arbetstagare. Det kan varken du eller jag förändra.

Ert alternativ som du uppenbart inte vill tala om det är ju just förtidspensionering. Eller om V har ngt ”hemligt” recept så är det dags att ta fram det nu!

Vad har konjunkturanpassad A-kassa att skaffa med konjunkturanpassade löner?
Vill du ha tillbaka löntagarfonderna? Speak up……Hade Rudolf Meidner rätt?
Många undrar säkert var du som flitig debattör har din ståndpunkt där!

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
23 mars, 2011 09:02

Ja och var är dina egna konstruktiva förslag Peter?
Jag kommenterade den nuvarande arbetslösheten som artikeln handlar om och konstaterade att Alliansens sänkta ersättningar inte hjälper att höja motivationen för alla de som de få lediga jobben ej räcker till för. Ett konstruktivt förslag då är att återställa ersättningarna så att folk kan leva på ett drägligt sätt trots att det blivit lågkonjunktur som de knappast själva är orsaken till. Du tycker tydligen att det är bra som det är, vilket jag beklagar.
Fas 3 och utnyttjandet är allmän kännedom idag Peter även om du tycks ovetande. Men jag påstår inte att det är företagen som utnyttjar dem Peter, det är samhället (Alliansen) som gett dem denna möjlighet och de vore väl bra dumma om de då inte tog chansen. Företagande går ju ut på att maximera vinsten vet du väl Peter. Och om konkurrenten tar in fas 3 så får ju han en konkurrensfördel och så är bollen i rullning.
Resten av ditt inlägg är ju sånt dravel att det inte ens är värt att kommentera Peter. Ett riktigt lågvattenmärke t.o.m. för att komma från dig. Jag antar dock att du liksom jag är förespråkare för demokrati Peter, varför skall vi då inte ha demokrati i vår ekonomi?

Peter Reinhardt
Gäst
Peter Reinhardt
23 mars, 2011 07:35

Ove, jag kan bara säga att jag stänger den här debatten här. Du har som vanligt ramlat utanför alla ramar då det gäller en politisk debatt. Jag måste säga att jag är besviken, men ändå inte förvånad. Den överlägsna, arroganta argumentation du använder tror jag skadar dig, men uppenbart vill du inte inse det.

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
23 mars, 2011 10:19

Dina ramar då eller?