Gå direkt till Nyheten (Är det inte John Wayne som rider in på Folkan?
– Nej, det är Jeff Bridges)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 januari 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Är det inte John Wayne som rider in på Folkan?
– Nej, det är Jeff Bridges

Publicerad fredag, 18 februari 2011, 09:22 av Björn Smitterberg

filprelop_110218I kväll är det en premiär på en västernfilm på Folkets Hus i Lidköping. För 50 år sedan hade det inte varit något särskilt med det. Men i dag är västernfilmerna ovanliga. Bröderna Coen har blivit klassiska i filmvärlden – men allt de gör får inte bästa betyg. Nya filmen ”True Grit” ges dock högt betyg.

 

Egentligen vet man aldrig vad bröderna Coen ger sig in på. De mest skilda teman har blivit underlag för filmer – en del lysande, andra lite halvbra.

 

Flera av er minns säkert John Wayne – den ultimata västernhjälten – i filmen De sammanbitna. Det var en av John Waynes sista filmer. Den gjordes 1969. True Grit bygger på samma manus. Men nu får den amerikanska titeln stå, för filmtitlarna börjar ta slut på svenska.

 

filpre_110218

 

Det handlar om familjefadern som mördas. 14-åriga dottern skall hämnas, stenhårt och utan återvändo ger hon sig ut på jakt och tar hjälp av Rooster Cogburn (Jeff Bridges), ett fyllo som råkar vara en av de mest skjutglada sherifferna. På färden följer också en annan polis – Taxas Rangern La Boeuf spelad av Matt Damon. Hailee Steinfeld är utmärkt som 14-åringen.

 

Det här är en film som smäller högt – det blir skotthål i filmduken. Som sagt – en klassisk västernfilm.  Den har fått i genomsnitt en fyra av kritiker som sett den i förväg. Filmen är barnförbjuden.

 

Gullivers Resor har också premiär. Men det är en film långt ifrån den saga vi vant oss vid, långt ifrån de tidigare försök att filma sagan om den för oss normalstore man som råkar hamna på en ö där allting är så mycket mindre.

 

filpreb_110218

 

Det som gjorde ursprungssagan på 1700-talet så rolig var ju den samhällskritik som fanns inarbetad. Nu blir det bitvis en trist historia, men få roliga repliker. Däremot har många kritiker irriterats över produktplaceringarna. Hur man lyckats få in så mycket läskedrycksreklam i en historia från 1700-talet är en gåta.

 

De yngre filmbesökarna får nog ändå ut en del av den här filmen.

 

Nu närmar sig den tredje filmen om Änglagård två månaders oavbruten visning på Folkan i Lidköping. Och den drar fortfarande publik. Det om något är ett betyg på hur bra den filmen är. Så rullar Åsa-Nisse på för andra veckan. En ganska skojig film tills slutet närmar sig och striden mot USA tar sig lite konstiga former.