Gå direkt till Nyheten (Svenska delikatesser på export från nytt företag i Lidköping)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 05 juli 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Svenska delikatesser på export från nytt företag i Lidköping

Publicerad onsdag, 08 december 2010, 12:07 av Björn Smitterberg

camilla_bender_larsson_1012Camilla Bender-Larsson är expert på relationer över gränserna, men det går förstås lika bra att ha inhemska affärer och utnyttja henne. Affärsidén i hennes nystartade företag är att sälja svenska goda livsmedel, som kommer direkt från producenten. Det är en rad producenter med i hennes affärsidé nu och just nu packas kylväskor fulla för att användas vid en festlighet i Paris om en månad.

Swedish Menu heter Camilla Bender-Larssons nya företag. Många känner henne från den tid då hon arbetade med Lidköpings kommuns internationella kontakter, eller från AB Gunnar Dafgård eller kanske från Exportstiftelsen i Rörstrands höghus som hon ännu ägnar en del av sin tid åt.

Med eleganta lösningar lanserar Camilla Bender-Larsson delikatesser som skickas ut över världen. I Rörstrand hyr hon sina lokaler, varav det största rummet är en stor kyl. Hit kan man komma och beställa, eller beställa via hemsidan. Kunderna finns i hela världen. Inte minst svenskar som arbetar utomlands, eller som vill ordna något svenskt för kunder och vänner långt från hemorten.

– Ett av problemen med att sälja svenska varor i övriga Europa har varit det här med innehållsförteckning. Jag gör den i ett litet kort jag skickar med och här får även producenten presentera sig. Jag sätter inte på min logotyp på varorna, utan den finns på kortet och kylväskan som varorna kan levereras i och på det kort som följer med.

Svenska Ambassaden i Paris har alltså gjort en stor beställning, och när svenska utrikesdepartementet och Exportrådet skall delta i en stor mässa i franska Lyon så kommer det att finnas svenska delikatesser med som Swedish Menu levererar.

camilla_bender_larsson_1012

Bilderna är klickbara till större format.

– Jag har funderat på den här idén drygt ett år, säger Camilla Bender-Larsson. Och jag har talat med folk och frågat mig fram och hela tiden fått veta att det här är en bra nisch.

– Med internethandel och presentation på en hemsida blir det också lätt att sälja säsongsprodukter. Om löjrom tar slut kan jag meddela det via hemsidan, och sedan tala om när det finns igen.

Ett tiotal produkter – ostar, glögg, charkvaror, knäckebröd och mycket mycket annat är med.

– Det ska vara bra varor, och det skall finnas en entreprenör i bakgrunden som jag kan berätta om.

Det handlar alltså inte om stora leverantörer av livsmedel – utan Camilla Bender Larsson vänder sig till de små. Noga väljs de varor ut hon vill ha med och det arbetet har tagit en hel del tid.

– Nu börjar det komma lön för den mödan, säger hon medan lådvis med kylväskor lastas in från en lastbil.

swedish_menu_prod

Alla kan handla svenska delikatesser redan till jul via den här hemsidan – eller direkt hos Camilla Bender Larsson på kontoret i Rörstrandskomplexet. En hel del marknadsföring har hon ägnat sig åt. Lidköpings ambassadörer har använts, för att ta ett exempel. Swea – en organisation som riktar sig till svenska kvinnor utomlands – är en annan kanal.

En speciell idé är presentkortet – som inte kostar något förrän det används.

– Jag kan ge ett företag presentkort som var och ett är på en överenskommen summa. Företaget kan sedan dela ut presentkort efter egen vilja, men först när presentkortet används och jag levererar några produkter kommer räkningen. Ingen behöver alltså lägga ut pengar på presentkort som ligger i en låda och väntar.

Förutom livsmedel har Porslinsfabriken och Print & Design – två andra Rörstrandsföretag – erbjuds företag även beställa specialutformade produkter i porslin. En liten skål följer ofta med i beställningarna från Swedish Menu redan nu.