Gå direkt till Nyheten (Fotbollskväll i ÖSK anda på Lidköpings Idrottsmuseum)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 26 mars 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Fotbollskväll i ÖSK anda på Lidköpings Idrottsmuseum

Publicerad torsdag, 04 november 2010, 14:53 av Redaktionen

Ett trettiotal åhörare kom för att lyssna till de båda f.d. allsvenska fotbollsspelarna Peder Persson och Inge Lennartsson på Lidköpings Idrottshistoriska museum. Kvällen började med att Ingemar Williamsson hälsade gästerna och kvällens båda huvudpersoner välkomna.

Först ut att på ett ödmjukt sätt berätta om sin fotbollskarriär var Peder Persson. Peder växte upp i Hova där han tidigt kom i kontakt med fotbollen. Endast 16 år gammal debuterade han i Hovas A-lag i Div.6. Efter några år flyttade han till Örebro för spel med Forward i Div.4.

fotbollskvell_101104

Peder Persson och Inge Lennartsson.
Bilden är klickbar

Inför fotbolls VM 1958 i Sverige ville det Franska laget ha en träningsmatch. Forward förstärkt med några spelare från andra Div.4 lag fick bli motståndare. Detta kunde bara sluta på ett sätt, med siffrorna 11-1 vann Frankrike.

Fontaien som kom att bli skyttekung i VM gjorde fem av målen och Peder svarade för Forwards mål. 1959 värvades Peder av Örebro SK. Där blev han lagkamrat med de båda Lidköpingsgrabbarna Anti Lundgren och Lasse Ernervik som värvats från IF Heimer. Redan första året blev det en bronsmedalj, vilket var bra gjort då ÖSK var nykomlingar i allsvenskan. 1964 värvades Peder till Djurgårdens IF.

Någon hjälp med att skaffa jobb fick han inte, men lyckades själv skaffa ett vikariat som slöjdlärare vilket han börjat utbildad sig till. I sin debutmatch för DIF gjorde Peder två mål.

Samma år blev DIF svenska mästare. Som en följd av detta hade man kvalificerat sig till spel i Europacupen där man fick möta Manchester United. Hemma blev resultatet 1-1, på Old Trafford inför 61.000 åskådare blev det förlust med 6-1.

Djurgårdens mål gjordes av Peder.

Klubben hann även med en Asienturné, där man vann sju av åtta matcher. Bara mot Malaysias landslag blev det förlust.

1965 gjorde Peder ett uppehåll från fotbollen för att avlägga slöjdlärarexamen i Linköping. 1966 återvände han till DIF, trots att endast två spelare från 1964 års lag fanns kvar vann laget allsvenskan. Under sin karriär gjorde Peder tre B-landskamper i vilka han gjorde fyra mål. Efter avslutad fotbollskarriär med flera SM- medaljer och lång yrkesbana flyttade Peder 2005 till Lidköping.

Efter Peders framförande var det dags för kaffe med dopp, redan nu gick diskussionens vågor höga bland deltagarna med den ständiga frågan. Var det bättre förr?

Efter kaffet var det Inge Lennartssons tur att ta över ordet. Även Inge började att på ett ödmjukt sätt, säga att hans fotbollskarriär inte gick att jämföra med Peders. Inges fotbollskarriär ser lite annorlunda ut. Han har inte bara som spelare utan även som tränare och instruktör skördat stora framgångar inom fotbollen.

Inge Lennartsson började som liten grabb att spela fotboll i Källby IF. Familjen bodde tidigare i Sparlösa och därför var det naturligt att Inges äldre bröder Ove och Thore spelade med Skogslunds IF. När Inge vuxit till sig lite var det dags att följa med bröderna till Skogslund. Här var fotbollsintresset stort, det kunde vara upp till 50 ungdomar på träningarna.

Inge som alltid ville vara bäst, tränade på för fullt. Detta gav snabbt utdelning och som 16-åring debuterade han i A-laget som då låg i Div.3. 1976 värvades även han till Örebro SK. Det var inget svårt beslut att ta då Inges äldre bror Thore Lennartsson redan var en etablerad spelare i ÖSK.

Tränare i ÖSK var Benny Lennartsson (ingen släkting). Under Bennys ledning fick Inge känna på vad hård träning var, minst 10 träningspass i veckan. Benny var även en driven taktiker vilket Inge haft nytta av i sin fortsatta fotbollskarriär. Under sina år i ÖSK fick inge kämpa hårt för att ta en plats i A-laget. Ett 20-tal matcher han det dock bli.

När ÖSK ramlat ur allsvenskan 1978 flyttade Inge hem till Lidköping för att spela med IF Heimer i Div.3. År 1983 efter en allvarlig knäskada var Inges karriär som spelare slut.

Efter att ha utbildat sig inledde Inge år 1986 en ny bana inom fotbollen, nämligen som tränare. Första laget var Kvänums IF. 1987 ville Råda BK anlita Inge som tränare. Vid förhandlingarna med Råda BKs allt i allo Uno Fasth, frågade Uno vad Inge begärde i ersättning. En osäker Inge svarade att han ville ha samma som föregående tränare haft. Okej, svarade Uno, då är vi överens. Efteråt visade det sig att ingen av de båda herrarna hade en aning om vad föregående tränare haft för ersättning.

År 1988 var Inge tränare för Skövde AIK som då låg i Div.2. Sedan dess har Inge anlitats av en mängd olika klubbar, tills han år 2000 slutade tränarsysslan på klubbnivå.

Inge har också under 10 års tid tillsammans med sin bror Thore varit Riksinstruktör inom Svenska Fotbollsförbundet vilket han berättade många glada minnen från.

Kvällen av slutades med att Ingemar Williamsson tackade de båda föredragshållarna för en mycket intressant kväll varefter han överlämnade blommor och varsin bok från LIHS.

– För LIHS – Bengt-Göran Bäcklund –