Gå direkt till Nyheten (Första tankstället öppnas för flytande gas i lastbilar)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Första tankstället öppnas för flytande gas i lastbilar

Publicerad Wednesday, 20 October 2010, 10:36 av Redaktionen

I dag startar Volvo Lastvagnars publika fältprov med metandiesellastbilar som kan tankas med flytande metangas. Samtidigt invigs Sveriges första tankstation för flytande metangas på Stigs Center i Göteborg.
Anläggningen vid Kartåsen i Lidköping blir en viktig producent av det nya bränslet.

Enligt Volvo är det ett revolutionerande steg i utvecklingen av gas i tunga fordon, då gas i flytande form i kombination med metandieselteknologin ger fyrdubblad räckvidd jämfört med de flesta traditionella gaslastbilar.

– Ett ökande användande av gas är en brygga till klimatneutrala transporter,” säger Volvo Lastvagnars miljöchef Lars Mårtensson.

– Vi ser redan hur tillverkningen av biogas börjar ta fart i många länder. Vi lever i en övergångsperiod – från decennier av oljeberoende till ett samhälle uppbyggt av förnyelsebara bränslen. När lastbilarna kan köra på 80 procent ren biogas och 20 procent ren biodiesel som tändmedel. Då blir koldioxidutsläppen 80 procent lägre än vid konventionell dieseldrift.

Försöksbilarna har fått särskilda tankar för flytande metangas, som är det optimala metandieselbränslet. Med flytande metan och diesel i förhållandet 75–25 är räckvidden för en lastbil i långfärds- eller linjetrafik 50-100 mil, beroende på körförhållanden. En fördubbling jämfört med de metandiselfordon som tankas med komprimerad gas, och fyra gånger längre än gaslastbilar med ottomotor.

– Innan infrastrukturen för flytande metangas byggt ut är det också en stor fördel att bilarna med metan-dieselmotorer också kan köras på enbart diesel,” säger Mats Franzén.

Fordonen i fältprovet körs av transportföretagen DHL, Götene Kyltransporter och Renova. Starten av fältprovet sammanfaller med invigningen av Sveriges första tankstation för flytande metangas på Stigs Center i Göteborg. Stationen är ett samarbetsprojekt mellan Volvo Lastvagnar, Fordonsgas Sverige och Göteborg Energi. Alla tre är engagerade i eller till och med delägare i anläggningen för flytande biogas vid Kartåsen.

– I och med Volvos satsning öppnar sig en helt ny marknad för oss,” säger Bo Ramberg, vd Fordonsgas Sverige AB.

– Nu blir det riktigt intressant även för tunga fordon att köra på gas och vi räknar med att den marknaden kommer att öka snabbt. För att driva på utvecklingen vill vi visa att infrastrukturen hänger med.

Än så länge är tre tankställen för flytande metangas planerade i Sverige. Förutom det färdigbyggda i Göteborg, ska Aga öppna ett i Stockholm och Eon ett i Malmö. I samtliga projekten är Volvo Lastvagnar samarbetspartner. Och det finns planer på fler stationer om efterfrågan växer.