Gå direkt till Nyheten (Debatt: God tillgänglighet till vården)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: God tillgänglighet till vården

Publicerad Wednesday, 18 August 2010, 05:50 av Björn Smitterberg

ikondebatt– Det finns en bra vård med bra personal, när man får tillgång till den, skriver moderaten Bertil Jonsson som själv är engagerad i sjukvårdspolitiken i Västra Götaland och särskilt i västra Skaraborg.
– Alltför många får sitta fem timmar i väntrummet.

God tillgänglighet till vården

Vi har en bra hälso- och sjukvård i Västra Götalandsregionen. Kompetensen är hög, utrustningen är oftast god och personalen engagerad i sitt jobb. Vi har således en riktigt bra vård när man får tillgång till den. Men tillgängligheten är inte bra. Som moderat politiker med fokus på hälso- och sjukvård kommer jag ständigt i kontakt med detta inom flertalet vårdnivåer och diagnosgrupper.

Mest uppmärksammat är väntetiderna på akutmottagningarna. Alltför många människor får ofta sitta fem timmar eller meraalltför länge utan att man får kontakt med andra än personalen i luckan och det är inte acceptabelt. I vårt moderata budgetförslag fanns det medel avsatta för att garantera en kontakt och hjälp inom en timma med besked om ev. kommande behandling. Tyvärr avslogs det förslaget i regionfullmäktige.

Ambulanssjukvården är nästa bit som behöver fortsatt förbättring. Inte minst i ytterkommunerna av Skaraborg är detta uppenbart. För närvarande är målet att ambulansen ska vara på plats inom 20 minuter i 80% av blåljusutryckningarna. Det är man oftast i tätorterna men inte på landsbygden. Vi moderater vill minska inställelsetiden med fem minuter till högst 15 minuter. Detta kräver flera ambulansfordon och också en ambulanshelikopter till. Åtgärden ger ökad trygghet för alla oss som bor i Västra Götaland och den tryggheten vill vi medverka till.

Tyvärr finns väntetiderna också i sjukhusvården. När man arbetar med en vårdgaranti är det alltid risk för att en sådan blir självuppfyllande. Om väntetiden från remissen till behandlingen får vara 6 månader så blir den alltför ofta minst så lång. Från moderat sida använder vi uttrycket vård av hög kvalitet i rätt tid och på rätt plats. Vårdgarantin är ett regelverk som man tvingats ta till för att säkerställa att väntetiderna inte blir orimligt långa och måste ses som maximal väntetider som helst aldrig ska uppnås. I sjukhusvården är jag övertygad om att det i hög grad är system och rutiner som ger väntetiderna. Det kan också vara kapacitetsbrist och för få slutenvårdsplatser efter Skaraborgs Sjukhus senaste neddragningar. Vi har begärt att få detta undersökt men svaren har inte kommit.

Inom den primära vårdnivån är patienten vinnaren av införandet av det fria vårdvalet, men tyvärr inte överallt. I Skövde, Falköping, Mariestad, och Skara finns det vårdcentraler som drivs av andra än regionens egen Primärvård men inte i Skaraborgs näst största kommun Lidköping. I hälften av våra mindre kommuner finns det också andra alternativ, i andra är regionens Primärvård ensam utövare. Flera alternativ innebär bättre tillgänglighet och högre kvalitet på sikt. I en nyligen presenterad enkät kunde konstateras att de nytillkomna vårdcentralerna rönte en genomsnittligt högre uppskattning av patienterna än regionens egen Primärvård. Konkurrens och alternativ är sporrande och utvecklande.

Regeringen har arbetat hårt för valfrihet och mångfald i vården bl.a. i syfte att öka tillgängligheten i vården. Allianspartierna har fortsatt det arbetet även för den kommande mandatperioden. Vi moderater arbetar hårt för att Västra Götalandsregionen ska vara alliansledd efter valet. Det förtjänar människorna i Västra Götalandsregionen.

Bertil Jonsson (M)

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
2realist2
Gäst
2realist2
18 August, 2010 03:53

Som kund inom primärvården ser jag en risk i att incitamenten för läkare att tjäna pengar i kombination med aktiva vårdsökande som är pigga nog att gå på “drop-in-mottagning” innebär att patienter med allvarligare och svårare symtom inte kommer intill. Målsättningarna låter vackra men det är som vanligt. Det är lätt att säga tulipanaros men…… . Lindrigt sjuka patienter på “drop-in” är nog nöjda. Kanske också doktorer som kan visa stor effektivitet genom att klara många patienter per timma.