Gå direkt till Nyheten (Debatten fortsätter: Kommunen måste visa vägen)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 16 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatten fortsätter: Kommunen måste visa vägen

Publicerad Friday, 13 August 2010, 11:13 av Redaktionen

ikondebattModeraten Bertil Jonsson skrev häromdagen om företagandets betydelse för Lidköping och det har väckt debatt. Här kommer Bertil Jonsson med en nyskriven artikel där han fortsätter debatten.

– – – –

För att se tidigare inlägg i denna debatt:

Debatt: Finns småföretagarna i visionerna? Skriven tisdag, augusti 10th, 2010

Debatt: Företagande är nyckel till framgång Skriven onsdag, augusti 11th, 2010

Debatt: Så ska (MP) utveckla näringslivet Skriven torsdag, augusti 12th, 2010

Debatt: Hur mycket vill (M) privatisera? Skriven torsdag, augusti 12th, 2010

– – – –

Efter mitt debattinlägg om jobbens och företagandets betydelse för Lidköping har det skrivits en hel del. Den rödgröna majoriteten i Lidköping har uttryckt sin förskräckelse och sitt avståndstagande på ett mycket tydligt sätt. Det är bra, riktigt bra eftersom det så starkt visar på behovet av förändring i vår kommun. Det kommunala monopolet har blivit ett varumärke för den nu 16 år gamla socialdemokratiska styrningen av Lidköping.

Jag tror inte på några snabba och stora omvälvande förändringar i Lidköping. Vi har en bra kommun att leva i, arbeta i och besöka. Men inom många områden finns det behov av och möjlighet till förbättringar. Kostandsläget inom kommunen är unikt högt, ungdomsarbets-lösheten är hög och också ohälsotalet bland unga. Lidköping ligger regelmässigt lågt när Svenskt Näringsliv gör sina årliga mätningar över företagarvänligheten i landets kommuner. Nyligen presenterade det ytterligare en analys av företagsutvecklingen i Lidköping som visar att Lidköping är i en negativ trend, särskilt inom den tidigare starka industrisektorn.

Därför menar vi att det behövs en attitydförändring till förmån för företagande och nya jobb i Lidköping. Och vi är helt övertygande om att denna förändring måste starta i den från alternativ drift kliniskt rena kommunen. Kommunen måste gå före med goda exempel och bjuda in företag och andra aktörer som vill driva verksamhet på uppdrag att göra detta. Då får vi mångfald i verksamheten, valmöjligheter för personal att välja arbetsgivare och vi kommer sakta men säkert att både höja kvalitet och tillgänglighet i verksamheten och minska vårt höga kostnadsläge. Men vi moderater i Lidköping har tålamod. Genomtänkt, planerat, förankrat och rätt är mycket bättre än fort och fel.

Bertil Jonsson
Kommunalrådskandidat (M
)

8 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Jorgen_Oberoende_liberal
Gäst
Jorgen_Oberoende_liberal
13 August, 2010 10:26

Tycker det levande samtalet om förändring är spännande, oavsett vem som egentligen håller i pennan.

Frågan jag ställer mig är hur arbetet mer konkret skall gå till.

Avser ni låta förändringsprocessen utföras av konsluter kunniga på området eller ges tjänstemän i uppdrag att, i vissa fall säkert, utreda sin egen verksamhet med risk att i framtid förlora sin anställning?

Eller skall politiker godtyckligt besluta om vad som skall privatiseras?

Vore spännande att även nu få ta del att det tänkta arbetssättet i en förändringsprocess.

11hedvall11
Gäst
11hedvall11
13 August, 2010 11:28

Om vi nu gör som Bertil vill så räcker det med ett enda parti i Lidköping eftersom han medger att vi har en bra kommun att leva i arbeta och besöka. I Kommunfullmäktige har Bertil t.o.m sagt mycket bra,Nu tror inte Bertil på några snabba förändringar och jag kan förstå honom.
Skall man spara 20 miljoner och dessutom inte längre använda avkastningen från kommunens kapitalförvaltning på ca 70 miljoner så har Bertil tillräckligt att göra för att möta proteststormarna.
Eftersom man dessutom skall säga upp kommunens personal vid privatiseringen för att kunna spara på kostnader så lär inte arbetslösheten minska.Inte heller ohälsotalet.
Sammantaget ser de flesta att denna kommun som dessutom är mycket bra bäst styrs av nuvarande majoritet än av olika kandidater.

Kjell Hedvall
Kommunalråd
(s)

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
13 August, 2010 12:11

Tycker det är utmärkt att Bertil tar tag i detta i kommunen tabubelagda ämne. Allt för länge har vänstern agerat bromskloss. Öppna upp diskussionerna och acceptera att vekligheten ser annorlunda ut nu än för 30 år sedan.

Knegaren
Gäst
Knegaren
13 August, 2010 12:34

Bertil presenterar en korrekt analys av nuläget. Sedan att sittande styre så förmätet och grötmyndigt tar äran åt sej att Lidköping är en bra kommun visar ju bara återigen på att ett nytt ledarskap behövs.

lidkoping
Gäst
lidkoping
13 August, 2010 10:24
Svarar  Knegaren

Givetvis är det alliansen som skall äras..Inte de som styrt Lidköping i 16 år….
Tala om att vara indoktrinerad…

Knegaren
Gäst
Knegaren
14 August, 2010 03:50
Svarar  lidkoping

De som bor, lever och arbetar här skall äras! Inte någon översittare till partipamp exempelvis!

2realist2
Gäst
2realist2
13 August, 2010 05:38

Bertil gratuleras till tätplatsen lokalt för alliansen. Vikten av ett livskraftig näringsliv kan inte nog poängteras. Det är bara att beklaga att det på riksplanet gick så illa att svenska Hägglunds inte fick leverera pansarfordon till svenska försvaret. Det verkade nästan ha blivit en prestigesak att lämna denna order till finländarna vilket var märkligt. Sverige blir ibland naivt petiga. Inte hade något motsvarande hänt i Frankrike eller Italien. Nåväl, man får iallafall önska Bertil lycka till som företrädare för det nya arbetarpartiet.

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
14 August, 2010 03:02

“Genomtänkt, planerat, förankrat och rätt är mycket bättre än fort och fel.”
Bertil kanske borde slå en signal och tipsa en viss Reinfeldt om detta. Eller är det Reinfeldts agerande som månne fått Bertil att komma till insikt?
Skall man ta Jonsson på orden så verkar han vara på kollitionskurs med Alliansregeringen och dess agerande under de senaste fyra åren.