Gå direkt till Nyheten (Trädgårdsstaden kan förvandla Sjölunda)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 27 februari 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Trädgårdsstaden kan förvandla Sjölunda

Publicerad måndag, 07 juni 2010, 15:48 av Björn Smitterberg

sjoelunda_lop_100607Ett helt nytt sätt att skapa villaområden växer fram i Lidköping. Det första tecknet på att en förändring från traditionella villaområden till något merstadsliknanden kom när Hamnstadsförslagen presenterades. Nu har Christian Frisenstam, stadsarkitekt i Lidköping fram till för några månader sedan, presenterat ett förslag till utvecklingen av Sjölunda Trädgårdsstad. Det är ett planförslag med flera andra inslag än vad villaområden brukar innehålla.

sjoelundaalle_chrfri_100607

Bilderna är klickbara till större format

Bland förslagen finns en esplanad där husens fasader bildar gatans sidor. I mitten finns en körväg, som omges av träd och parkeringsplatser, och mellan dessa och husväggarna finns gång- och cykelväg.

Christian Frisenstam har inspirerats av trädgårdsstäder på andra håll i norra Europa och Sverige. Området har också villatomter. Det här är delarna som inte ligger närmast Vänern som får ökade kvaliteter genom Trädgårdsstaden.

sjoelundaallb_chrfri_100607

I planförslaget finns skola, förskola, restaurang, lekplats, bollplaner och liknande inritat. Skolbyggnaden har formats som ett stort S.

Politikerna i Samhällsbyggnadsnämnden har fått förslaget och får nu diskutera dess framtid.

En kommentar på “Trädgårdsstaden kan förvandla Sjölunda”

  1. Seneca skriver:

    Att breda ut en gles stad ytterligare, öka på de avstånd som dagligen skall utföras till skola, arbete, handel och fritid. Att skapa ökat behov biltrafik.
    Döpa hela projektet till trägårdsstad, vilken grön tanke!
    Förtäta befintlig stadsbebyggelse med start i centrum och på så sätt skapa förutsättningar till en levande och trygg stad.

Kommentarerna är stängda