Gå direkt till Nyheten (Gunnar Wennerberg fick sin medalj – äntligen)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Torsdag 17 januari 2019
  1. Dagens namn:
  2. Anton och Tony
  3. I morgon:
  4. HildaH och ildur

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Gunnar Wennerberg fick sin medalj – äntligen

Publicerad lördag, 29 maj 2010, 18:15 av Björn Smitterberg

wennerberg_lopI kväll firar Juvenalerna Gunnar Wennerberg. GunnarWennerberg är en av de främsta medlemmarna i sångarorden Juvenalerna, han blev medlem troligen 1842. Det vinns en särskild medalj uppkallad efter Gunnar Wennerberg, troligen har han inte fått den förrän i dag.

Det finns en gammal, men avsomnad, tradition inom Juvenalerna att hylla Wennerberg. Den inleddes 1908. För att fira denne man, som skrev Gluntarna och som blev en framgångsrik ämbetsman efter uppväxten i Lidköping, finns en särskild medalj som utdelas bland Juvenalerna.

juvenalerpabron100529

På marsch över Wennerbergsbron. Bilden är klickbar till större format.

– När vi nu står här vid hans byst slår det mig att Wennerberg nog aldrig fått den medalj som uppkallats efter honom, sa stormästaren Daniel den förste och störste (han vill bli kallad så).

– Så jag har beslutat mig för att han skall få min.

juvenalervidw_100529

Det här var förstås lättare sagt än gjort. Gunnar Wennerbergs byst sitter sådär drygt tre meter över gräsmattan. Detta ordnade de yngre juvenalerna genom att lyfta upp en person som behängde Wennerbergsbysten med medaljen. Dessvärre gick kedjan inte över huvudet på bysten, medaljen blev ett pannband.

Juvenalernas huvudsakliga verksamhet bedrivs i Uppsala, men har lite juvenaliska regioner ute i landet. Ståthållare i Skaraborg är Claes Mörner. Han varen av dem som fanns med vid bysten.

Festen firas i Wennerbergsgården. I eftermiddag tågade sällskapet över Wennerbergsbron till bysten och Stadsträdgården. Här framfördes en ny upptäckt Glunt nr 3, en version som tidigare inte framförts.

Inga kommentarer

Kommentarsfunktion är inaktiverad för denna nyhet