Gå direkt till Nyheten (Debatt: Måste biblioteket flytta?)

 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 24 maj 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Måste biblioteket flytta?

Publicerad måndag, 24 maj 2010, 15:32 av Redaktionen

 ikondebatt– Låt oss ta reda på om biblioteket verkligen behöver flytta, skriver folkpartiets Pär Johnsson i en debattartikel.
– Varför inte utreda om biblioeket kan vara kvar där det är?

Biblioteksfrågan i Lidköping

Jag är övertygad om att alla beslut som  fattas är de bästa med hänsyn till vid varje tillfälle möjliga fakta.

När beslutet gällande flytten av biblioteket togs fanns inte möjligheten att få ytterligare yta i anslutning till befintlig plats i Orion huset. Med hänsyn till alla önskemål från både personal och gäster samt visionen om att kunna skapa ett framtidens bibliotek även i Lidköping var en flytt nödvändig.

Beslutet togs då i klar politisk majoritet att planlägga framtidens bibliotek i Sockerbruket som är kommunens egen fastighet.

I Folkpartiet var frågan uppe på ett medlemsmöte och där fick våra representanter i kommunfullmäktige och kultur och fritid ”uppdraget” att gå vidare med flyttplanerna och de har vårt fulla förtroende.

Under den tid som arbetet med att ta fram arkitektförslag m.m har pågått har det nu visat sig att mer yta blivit tillgängligt i anslutning till nuvarande plats.

Vi anser då att det är viktigt att innan vi går vidare med verkställande av flytten utreder om det är möjligt att bygga om biblioteket enligt alla önskemål i befintlig fastighet.

Skulle det trots tillgång till ny yta visa sig olämpligt att vara kvar i Orion huset ser vi i dagsläget inget annat alternativ ur både ekonomiska och praktiska skäl än att flytta in i kommunens egna fastighet.

Det är viktigt att vara lojal med fattade beslut fram tills nya beslut är tagna men det är också viktigt att om det dyker upp nya fakta som tidigare beslut grundade sig på vara beredd att ompröva.

Pär Johnson
Folkpartiet i Lidköping

24 kommentarer på “Debatt: Måste biblioteket flytta?”

 1. Rocky skriver:

  Vilket I-lands problem… Tjat, debatt å folkomröstning snart var dag om bibliotetkets palcering. Är det valår måntro….

 2. Pensionär skriver:

  Tack Pär Johnson.
  Äntligen ett vettigt inlägg i denna fråga. De personer som vill göra gällande att Sockerbruket inte ligger i centrum skapar ett löjets skimmer över hela debatten. Bär de skygglappar när de går på NyaStadens torg.

 3. Oven skriver:

  De nya fakta som fått FP att ompröva fattat beslut är då alltså att fastighetsäaren nu säger sig kunna frigöra mera yta. Säger dessa fakta något om det innebär ökade kostnader för kommunen? Lokalyta brukar inte vara gratis. Har FP haft i åtanke att det kanske finns kommuninnevånare i Järpås, Saleby, Vinninga etc som tar bussen för att komma till biblioteket. Vad är mest centralt för dem när bussen landar vid resec.? Har FP talat med personalen?

 4. Jörgen Larsson oberoende liberal skriver:

  Äntligen en folkpartist som vågar och som tänker! Var på tiden! Kanske inte partiet tynar bort i självdöd! Mer sådant här Pär! Idéen är väl värd att stanna upp och begrunda! Det har inte redovisats hur stor eller var den nya ytan är. Spännande! Och att bygga över Lidan har fp övergivet? Kanske bara var ett knep för att få avverka träden vid älven? Skönt med idéer som skulle funka! Väntar med spänning på mera!

 5. Jörgen Larsson oberoende liberal skriver:

  Oj då, Oven! Nu hände det något du inte förusett! Att man undersöker saker och ting verkar väl jätteklokt? Jag läste oxå att man redan säger att funkar inte den nya tanken gäller ett kommunalt hus! Vad räds du? Klart att Folkpartiet kan bli farliga för andra små partier. Men debattsidan finns alltid kvar för dig! Och sen har vi ju kvar vår korvstund. Så du kommer synas även med bra fp tankat i kommunen! Jag lovar dig det, andra bävar!

 6. Oven skriver:

  Räds, Jörgen? Tycker att ”nya fakta” verkar vara ngt tunt bara så därför ställde jag ett antal kompletterande frågor. Den verkliga anledningen verkar mest vara att Johnsson försöker profilera sig inför valet, men det är ju förstås min högst personliga gissning.

 7. Ungdom skriver:

  Varför kan vi inte bara folkomrösta om var biblioteket ska ligga

 8. Lilja skriver:

  Kommunen äger en stor och lämplig lokal för ett bibliotek, alldeles intill centrum, nämligen Sockerbruket. Bättre lokal kan inte hyras. Jag förstår inte riktigt vad problemet är. Kanske någon som äger annan lokal eller byggföretag vill göra förtjänst på beslut om var biblioteket skall vara. Jag anser i alla fall att Sockerbruket är lämpligt.

 9. CarinL skriver:

  Jaså Johnsson vill stjäla Moderatröster? Det skall vi nog bli två om!
  Lilla Folkpartiet borde veta sin plats bättre!

 10. Björn Smitterberg skriver:

  Signaturen CarinL står inte för Carin Lexmon. /red

 11. Jörgen Larsson oberoende liberal skriver:

  CarinL, Oven och jag har bokat en korvbricka i en korvkiosk för att prata lite och ha trevligt en stund utanför debattforumet. Vore rätt kul att bjuda med dig oxå! Tror inte du är så provokativ ”privat”!

 12. CarinL skriver:

  ”Korvbricka”, nej det betackar jag mig!

 13. martin skriver:

  Till er som pratar om folkomröstning. Vad skall man fokomrösta om. ??. Man kan inte folkomrösta om lokaler man inte har kontoll över.Vem har sagt att Almqvist vill vänta på en folkomröstning i September med okänt resultat.Dessutom vet vi inte kostnaden,Återstår Sockerbruket och nuvarande placering. Nuvarande fastighet är helt underlägsen de stora fria ytorna på ett plan i Sockerbruket. Stannar man kvar så dör väl biblioteket ut med sina besökare

 14. Lilly skriver:

  Håller fullständigt med Martin. Jag tror verkligen att Sockerbruket kommer bli kalasbra med närheten till allt.

 15. Agust Vråk skriver:

  Finns inget att folkomrösta om. Vi har väl en demokratiskt vald kommunstyrelse som ska sköta detta? Gör ert jobb!

 16. Gunnar skriver:

  Agust Vråk:
  När folk vill ha folkomröstning betyder det att man inte är riktigt nöjda med de valda och det skall tas som ett friskhetstecken att folk har en vilja som de folkvalda går emot: Om de i kommunstyrelsen tar ett beslut som du tycker är åt h…. skulle du också kanske reagera

 17. bondmoran skriver:

  Finns det en mörkare och dystrare och jobbigare lokal i Lidköping än just Sockerbruket. Och bara att ta sig dit för oss utsocknes som åker egen bil är ett aber. Trångt och jäkligt att ta sig fram dit, hitta parkering och sedan gå, för det mesta långt, för att komma in i lokalen. Alla har inte möjlighet att åka buss eller tåg, vilket verkar vara ett av huvudargumenten för bibliotekets placering.

 18. Elof skriver:

  bondmoran
  Så du menar på fullt allvar att det är bättre ställt med parkeringsplatser vid torget? Du måste skämta. Sedan din kommentar om ”lokalen” Sockerbruket förstår jag inte. Har du inte sett alternativen som de olika arkitektbyråerna presenterat? Är de mörka? Är de dystra? Lär blir flera gånger öppnare och ljusare än vad det är i nuvarande biblioteket ivf.

 19. Agust Vråk skriver:

  Som det är sagt här ovanför så kan inte folkomrösta om lokaler man inte har kontroll över. Sen är det ju så att vi fortfarande har en representativ demokrati och då ska inte så här i förhållandet små frågor folkomröstas om. Är du inte nöjd med det som beslutas så ta konsekvensen och rösta bort dom i nästa val. Så än en gång politiker fall inte för kraven att ni ska fega utan gör ert jobb och ta beslut.

 20. JZ skriver:

  Kan inte alla bara sluta gnälla om vart biblioteket ska ligga, ni kan inte göra nånting ändå med ert gnäll. Sockerbruket är väl en jättebra byggnad att placera det i, och vad gäller parkering så kommer ju det förbättras på något sätt. Det var aldrig någon som gnällde om vart arenan skulle byggas men jag antar att bandy är viktigare än övrig kultur i den här stan.

 21. Pia skriver:

  JZ, bandy är kultur och dessutom är det en evenemangshall. Är så trött på alla som säger att det är en bandyhall. Arenan har hyst både utställningar, mässor och musikevenemang vid det här laget. Tycker det är härligt att Folkpartiet sticker ut och vill titta på möjligheten att ha biblioteket kvar där det är idag. Bra Pär !!!!

 22. Stekar´n skriver:

  Har kommunen råd med en bandyhall till Villa så måste det finnas pengar till ett fint och ändamålsenligt bibliotek än att hysa in det i ett gammalt illaluktande ostlager! Är inte folkbildning värt mer?

 23. JZ skriver:

  Jag skrev aldrig att bandy inte är kultur, heller inte att det är en bandyhall, även om de flesta vet att den främst kommer användas till bandy. Vad jag menar är att ingen bryr sig om kulturen i Lidköping om det inte innefattar bandy.

 24. Spikebo skriver:

  Minnet är kort på många. Att ev. utöka biblotekets yta i nuvarande lokaler till samma yta som i Sockerbruket blir en klar hyreshöjning. Klart utrett sedan tidigare. Dessutom var inte fastigetsägarna till Orionhuset intreserade av att ”slänga ut” andra hyresgäster ur fastigheten när frågan tidiagre utredes till förmån för ett större biblotek, då hälst i ett plan. Mig veterligt har inget konkret nytt framkommit i frågan. Bara antagan spekulationer.

Kommentarerna är stängda