Gå direkt till Nyheten (Hallen blev billigare än beräknat
Föreningslivet vinnare)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 16 augusti 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hallen blev billigare än beräknat
Föreningslivet vinnare

Publicerad tisdag, 20 april 2010, 16:34 av Björn Smitterberg

front_hall_90919Föreningslivet har blivit en vinnare när nu slutnotan för Sparbanken Lidköping Arena redovisats. Projektet är inte helt klart – det blir det inte förrän i höst. Men helt klart är att kvalitet, tidsplan och kostnadskalkyl hållit. Med tanke på vad som hänt med den enorma fördyring Vänersborg råkat ut för har även analyser gjorts om varför det lyckades så bra i Lidköping.

– Det är goda erfarenheter som vi skall ha med oss, säger Bo Johansson, chef och ägare av Backgårdens Bygg AB som var huvudentreprenör.

Den förväntade kostnaden var cirka 222 miljoner kronor – en kostnad som kommunen, Sparbanksstiftelsen i Lidköping och föreningslivet skulle dela på. Föreningslives andel var 5 miljoner kronor.

Nu är summorna klara – det blev 216,6 miljoner kronor. Föreningslivets insats har stannat vid 1,25 miljoner kronor – främst genom egna arbetsinsatser.

Det enda som inte är helt klart än, och som ingår i projektet är byte av köldmedium i den äldre bandybanan. Men kostnaden är känd, 4,7 miljoner och den är medräknad.

I och med att det blev billigare än förväntat delades – helt enligt avtalet – kommun och byggare på 79.000 kronor. Dessutom fanns en bonus till Backgårdens Bygg AB om 100.000 kronor som fallit ut – den utgick om kalkylerna höll och tidplanen höll.

Från början var projektet dyrare. Då talades om närmare 230 miljoner kronor.

Även för Backgårdens Bygg har projektets kalkyler hållit.

– Det har helt följt vad vi hoppades på, säger Bo Johansson som också poängterar den betydelse bygget haft för byggare och leverantörer i Lidköping i den lågkonjunktur Lidköping faktiskt ännu är kvar i.

– Bygget kom egentligen att kosta 214,5 miljoner kronor. Men vi har gjort lite ändringar ibland och bland annat skaffat en annan ljudanläggning än vad vi planerat, säger Ulf Sönegård som tillsammans med Björn Lindahl varit kommunens projektledare.

Kommundirektär Kenth Lindström är nöjd. Men med tanke på vad det hela kostat och att man ändå tvingades pruta ganska hårt i början måste frågan bli:

Vad behöver ändras och göras om?

– Vi tittar på parkeringsplatsen, säger Kenth Lindström. Marken kanske går att utnyttja bättre än vi gör i dag.

– Kanske blir det så också att vi behöver ordna en biljettförsäljning, kanske i kombination med något annat, säger Ulf Sönegård. Men de stora problemen med biljettförsäljning det var i början tycks ha löst sig.

Förutom själva arenan har i projektet ingått den omfattande förstudien för hela idrottsområdet vid Ågården som gjordes för ett par år sedan. Den kostade drygt 3 miljoner kronor. Vidare ingår markarbeten, ledningsdragningar och liknande för nära 5,2 miljoner kronor. Ny belysning på den gamla bandybanan för 1,3 miljoner är med liksom nytt köldmedium för 4,7 miljoner.

Kommunens projektledningskostnader beräknas till 14 miljoner kronor, men då ingår även teknisk support m m.

Summa summarum: 216.613.589 kronor.  Kalkylen var på 221.923.254 kronor och då är föreningslivets tänkta insats medräknad.

6 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Gert Svensson
Gäst
Gert Svensson
20 april, 2010 04:43

De 5,4 MKR borde ges till VIlla, för det är väl en bandyhall ;=)
Vad säger du ROLF?

Håkan
Gäst
Håkan
20 april, 2010 06:25

Vadå bandyhall ??
En fjäder i hatten för Bosse i Backården !!! i framkant som vanligt.

jan
Gäst
jan
20 april, 2010 06:50

villa skulle batala 15000för varje match +15 kronor för varje åskådare ,,,för att hyra denna fina hall ,,alla lidköpingsbor gillar ej bandy tyvärr ,,

Heylon
Gäst
Heylon
21 april, 2010 08:43

Så här ska det se ut… VÄNERSBORG….sicken jäkla sorg…

rolf
Gäst
rolf
21 april, 2010 09:31

Ja förståndet skulle väl inte vara något hinder i alla fall!

Johan
Gäst
Johan
21 april, 2010 12:58

Hoppas inte nu bara kommunen analyserar så mycket att kostnaden ökar ;-). Änvänd resterande budgeterade pengar till Motorstadion för att minska kostnaderna för medlemsavgifterna så även den kan bli utnyttjad till max av ”folket”.